Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tady je vidět, co s lidmi udělá neochvějná víra. ;-(

0 0
možnosti
JZ

S těmi kostely v Hrobu a Broumově to není tak jednoznačné. Rudolfův majestát dovoloval podaným stavět bez omezení kostely pouze v královských městech. V ostatních případech k tomu museli mít souhlas majitele panství. A tady se jednalo o to, že církevní vlastníci obou zmíněných míst k tomu souhlas nedali. Podle jednoho názoru k tomu měli právo, podle jiného právního výkladu zase nikoliv, protože na církevní panství se mělo hledět jako na královský majetek.

0 0
možnosti
MS

Chápu, že jako potomek pobělohorských exulantů zastáváte toto stanovisko. Jako nejrozumnější postoj k událostem té doby v širším kontextu vidím Iniciativu smíření 2020, ze Společného vyznání https://iniciativasmireni2020.cz/spolecne-vyznani/ cituji:

"Protestanté: Tak, jako Bůh v Kristu odpustil nám, tak i my odpouštíme vám, katolíkům, mocenské zneužití vítězného postavení po Bílé hoře. Odpouštíme vám násilí, ponižování, věznění a vyhánění našich předků z vlasti kvůli evangelické víře. Odpouštíme vám násilné nucení k přistoupení na víru katolickou a na přijetí katolických tradic. Odpouštíme vám také odsouzení a upálení Mistra Jana Husa a Jeronýma Pražského v německé Kostnici. Odpouštíme vám vyhlašování českých zemí za kacířská hnízda. Odpouštíme vám křížové výpravy proti husitům. Odpouštíme vám postoj tvrdosti a nadřazenosti nad protestanty v českých zemích.

Katolíci: Tak, jako Bůh v Kristu odpustil nám, tak i my odpouštíme vám, protestantům, vyvolání stavovského povstání roku 1618 a rozpoutání třicetileté války. Odpouštíme vám násilí během husitské revoluce, která přinesla též znesvěcení a zničení mnoha kostelů a svátostných památek. Odpouštíme vám utlačování a zabíjení katolíků, a především Bohu zasvěcených osob krutým způsobem. Odpouštíme vám, že jste opustili katolickou církev a založili mnoho protestantských církví. Odpouštíme vám postoj tvrdosti a nadřazenosti nad katolíky v českých zemích."

.

Kvůli pandemickým omezením se loni k 400. výročí Bíle hory konala jen omezená akce, k setkání 100 katolických kněží a 100 protestantských kazatelů a pastorů došlo na Bíle hoře až letos 8. května.

.

Zajímavý rozhovor k tématu s řadou detailů s historičkou Olgou Fejtovou

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/stali-v-pozadi-stavovskeho-povstani-presto-cekal-cleny-jedno/r~c0f6d378d27311eb98380cc47ab5f122/

1 1
možnosti
Foto

O katolickou totalitu bezpochyby šlo. Odkaz dnešku je ovšem velmi aktuální i náboženského prvku. Vpodstatě podobný boj vedly i Spojené nizozemské provincie. Proč se elitám českého království nepodařilo úspět:

1. oproti Holandsku jsme byli ekonomicky slabí a zaostalí,

2. Byli jsme nábožensky rozštěpění a

3. Uspořádání venkova a měst bylo stál ještě příliš nesvobodné a města ztratila mnoho ze své síly bohem předcházejícího století. To byla plíživá destrukce svobodné společnosti.

4. Byli jsme rozdrobení i jazykově - velké části Království mluvily německy.

1 2
možnosti
Foto

Popravou českých pánů, kteří porušili přísahu danou císaři nastal v zemi klid. Zachránilo to Čechy před poněmčením. Protestanti, kteří k nám přicházeli byli z Německa. Zvolením Fridricha Falckého nám to bezprostředně hrozilo. Kdyby Jan Amos Komenský miloval Čechy, tak by zůstal a překousl by rozdíl ve víře a dík jemu k nám vtrhli Švédové ke konci války, protože on jim nakukal, že je bude Praha vítat. Když je Praha nevítala, tak ukradli naše sbírky.

1 1
možnosti
KO

Křesťanství, a částečně i judaismus, vychází z Bible a biblickou pravdou měřeno mi vychází: Komenský ANO, Habsburkové NE.

0 1
možnosti
KT

Mě zase vychází Kristus ANO, Orlík NE.

1 0
možnosti
PK

Byl to soud bez možnosti, aby se pánové obhájili a pak následovalo zabíjení a pak dlouhodobé vystavování krutosti pro výstrahu....karma za blogR^

1 0
možnosti
Foto

Bylo zadrženo 61 osob. Soud jim kladl za vinu. Vymáhání Majestátu, poskytnutí peněz a verbování žoldnéřů stavovské armády, vyhazování místodržících z oken, obsazení hradu, vyhnání jezuitů, kupování statků konfiskovaných katolické církvi, vydávání hanlivých spisů, pobuřování obecného lidu a zločin urážky královského majestátu. Bylo k popravě odsouzeno 27 osob. Ze spisů je patrné, že někteří z nich vůbec neovládali češtinu a devět z nich vypovídalo na otázky soudu německy.

1 1
možnosti
MB

Jsem pokřtěn, žiji na daném území kulturních a historických tradic. Pak tedy křesťanství, i jako vyústění tradic rodinných. Děd s předplacenou, živno lavicí v kostele. Když se nad vším zamyslím, říkám si :

Co bych tak asi vyznával, kdyby děd byl Beduín? Učení je i s tradicí úctyhodné, no dobře. Co se děje se slovanským božstvem? Podobně s egyptským? Kde jsou ty tisíce let před tím? Pak je asi křesťanství, učení stále mladým? Dobře, bůh se uznává, existuje souhlas. Jak ovšem k němu?

Jak přistupovat? Husité říkali, "tak nějak po našem". Následně se 30 let vede válka! Zda "zleva - či zprava"? Děd mi říkal, že nejlépe je to v neděli! Mladé děvče , mne zaujalo výrokem - "Nebudu žít s pohanem", rozvedla se! Pravila, k bohu výhradně přistupuje v sobotu! Jehovisté mají svérázné přístupy. Komunisté zase sdělili, že bůh sídlí v Kremlu! Vážně, proboha, co to je ... ?:-)

1 1
možnosti
MB

Jane, Váš zápor, vážně nechápu. Přivítal bych, kdyby jste poradil, zda zleva-zprava? V sobotu-neděli? Zmiňované děvče neváhalo s rozvodem. Pak asi s bohem žije - proč nešla do kláštera nechápu. Náboženství vnímám, jako návod - normy, aby byl člověk lepší. Vy mi dáváte mínus ? :-)

0 0
možnosti
ZH

Tleskat Habsburkovi je sice módní, ale pro mne je mnohem více J. A. Komenský, to je kulturní volba R^

2 1
možnosti
IB

I26v66o 43B81o46u20š13e

22. 6. 2021 9:03

A drzite palce tez jako KOmensky svedske armade nebo cisarskym pri obsazovani Prahy?

2 1
možnosti
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal