Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na začátku nevznikly dva státy, protože to Arabové odmítli, doufali že země mezi řekou a mořem bude celá jejich, a raději zvolili válku.

Ale ani dnes už dva státy vzniknout nemohou...

Zlá krev nikdy neskončí.

0 0
možnosti
Foto

Na mandátním území Palestina po roce 1918 vznikly dva státy. Hašimovké království později Zajordánsko, po onzasení východní části Jeruzaléma a Judei a Samaří vzniklo Jordánsko. Druhý stát, který vznikl byl Izrael. Izraeli bylo původně slíbeno 100 procent Palestiny a dnes má Izrael 18 procent a z toho je 70 procent poušť. Zbytek mají Arabové.

1 0
možnosti

Souhlas.

Ovsem s tou pravlasti,-- Ceska kotlina je pravlasti Bavoru.

To je zrejme na samostatny clanek.

0 0
možnosti
Foto

Proto máme Bavorov. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ve svém článku velmi obecně uvádím problematiku vzniku státu Izrael, a to pouze jako kořen budoucích konfliktů. Posuzování konkrétností je velmi ošidné a pokud se do něho pustíte je třeba neříkat jen A, ale i B. Vágní konstatování, že Palestinci svůj stát nechtěli a tak ho nemají, je, řekl bych, pod vaši úroveň.

Ta historická fakta zná každý, kdo si přečte tři odstavce na Wikipedii, ale podstata je složitější. Třeba že na území Palestiny, kde Izrael vyhlásil svůj stát, žilo pře milion Arabů, ze kterých se většina musela vystěhovat. A ti to území neokupovali, ti tam byli doma. To uvádím jen jako příklad jiného pohledu na věc.

Není korektní něco zjednodušit a pak se otáčet na margináliích.

Možná to tak mnozí nepochopili (nenapsal jsem to dostatečně jasně) , ale meritem toho článku je toto:

1 . Izrael byl vojensky napaden a má právo se adekvátně bránit

2. Na eskalaci napětí mají mají svůj podíl radikálové na obou stranách na palestinské prokazatelně více i kontroverzní počiny izraelské vlády na sporných územích.

3. Kořeny problémů jsou dávné a souvisí se vznikem Izraele a neschopností a neochotou Spojených národů a velmocí urovnat konflikty ihned při vzniku a vznik palestinského státu poté prosadit.

Zásadní pohnutkou pro napsání tohoto článku pak bylo to, že tato problematika je aktuálně prezentována tendenčně, což v budoucnu může "uškodit" i pozitivnímu náhledu na Izrael a židovství.

2 0
možnosti
Foto

Ono je ošidné ohánět se počty Arabů na území Palestiny. Před ukončením Britského mandátu Palestina, žilo na území někdejšího britského mandátu 1,2 miliónu Arabů. To znamená na celé ploše Palestiny. Izrael z ní dostal 17 procent a dnes má 18 procent. Izrael Araby nedostěhoval ani nevyhnal. Oni před napadením nově vzniklého státu Izael byli vyzváni Ligou Arabských zemí k opuštění státu Izrael. Uposlechli a území opustili. Na eskalaci napětí nemají mají svůj podíl radikálové ze strany Izraele. Arabové žijící ve státě Izrael mají stejná práva jako Židé, mají zastoupení v parlamentu. Mají víc svobod než v jiných Arabských zemí.l

4 0
možnosti

Je dobré, že nad pražským hradem vlaje izraelská vlajka.R^

7 0
možnosti

A zase jsem nezmáčkla Caps Lock. Omlouvám se.

0 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal