Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Kněz a rektor Karlovy university ve své důvěře v Boha, ve své důvěře v Pravdu, stojí vysoko nad námi právě dnes, v době postfaktické, která si neváží Boží Pravdy a Lásky, pohrdá pravdou našimi vrcholnými politiky, vysmívajícími se Pravdě a Lásce.

Dokud se znovu nepostavíme za vítěznou Boží Pravdu a Lásku, nemůže být v Česku lépe!

Važme si každého člověka, který má odvahu sloužit Pravdě, který má odvahu za Boží Pravdu a Lásku obětovat svůj život! Není jich mezi námi málo!

:-)

1 0
možnosti

L61u47k37a47s 87F58i98k22r

6. 7. 2020 21:47

Nejak jste opomel, ze se mistr Jan Hus na hranici modlil k Panne Marii.

0 1
možnosti
Foto

Neopomněl, pouze jsem citoval očitého svědka.

1 0
možnosti
Foto

Ale co my víme. I kdyby odvolal, stejně by katovu holomku náhodou upadla do roští hořící louč.

1 2
možnosti
Foto

Z toho bych si legraci nedělala, pane Dvořáku...Rv

0 0
možnosti

Odkaz Mistra Jana je nesmírně kontraverzní. Lze obdivovat, že si žil - ve SVÉ PRAVDĚ. Není sporu o jeho snahách reformovat. Nicméně život říká samotný - "Není podstatné co jsme pro věc udělali - podstatný je výsledek" ... !

Nastala zvláštní konstalace. Slabý Václav IV, (opilec - smilník) - Podporou Husa, z něj prakticky udělal hlavu církve. Hus, (odlehčeně), z dnešního pohledu by byl jakýsi anarchista - aktivista. Aniž by chtěl, stal se spouštěcím kaménkem úpadku naše království. Osobně si myslím, že by s celým Husitstvím ani nesouhlasil ! Škody byly nedozírné v jistém slova smyslu nás doprovázejí dodnes ! ... :-)

0 1
možnosti
Foto

Ano, z dnešního pohledu... :-/

0 0
možnosti
Foto

Jan Hus nebyl žádný reformátor církve. Chtěl, aby církev dodržovala písmo doslovně a věřil v brzký příchod Antikrista a poslední soud. Byl fundamentalista, protože chtěl návrat k domnělému ideálnímu stavu. Byl to typický středověký člověk a jeho soudci už byli jednou nohou v renezanci, stejně tak lidé přítomní koncilu a svůj čas trávili hledáním antických knih v klášterních knihovnách. Hus se filozoficky klonil Janu Viklefovi, jehož knihy četl a studoval. Jan Hus byl odsouzen kvůli herezím, problém tkvěl v jeho pojetí církve a církevní autority. Hus věřil v jakousi církev neviditelnou, jež nemusí být totožná s viditelnou. K neviditelné církvi patří lidé morálně bezúhonní. Poslední autoritou, k níž se křesťan může odvolat, je Kristus. V tom by se Hus dokonce i shodl se svými kostnickými soudci. Ti si také nedělali velké iluze o papežství, vždyť se ho právě pokoušeli pracně dát z trosek dohromady. Jenže věřili v církev jako instituci a v církevní autoritu, zatímco Hus církevní instituci neuznával. To by byla hereze i z dnešního pohledu. Podle Husa se písmo se má brát doslova. Věřící pozná, co po něm živý Kristus chce. Jak potom zabránit tomu, aby o sobě kdekdo netvrdil, že chápe správně obsah Písma? Pozdější vývoj ukazuje, že skutečně bez církevního dozoru došlo ke štěpení na nové a nové sekty. Hus by se svým pohledem neobstál nejen před dnešní církví, ale ani před žádnou jinou institucí, jež vyznává nějaký objektivně poznatelný řád, nad kterým bdí autorita, aby daná instituce mohla fungovat a přežít.RvRv

4 3
možnosti

Nelze poměřovat středověk dnešním prizmatem!

Mistr Jan Hus, rektor University Karlovy, byl označen svatým Janem Pavlem II. za reformátora Církve, jen se neodvážil ho proklamovat svatým, i když bez pochyby svatým (spravedlivým vzorem) je!

Svatá církev římská v té době byla tak absolutně prohnilá, nemravná a lživá ve svém centru, že se od ní odvrátil nejen Mistr Jan Hus, ale i Luther a mnoho dalších. Hus zůstal součástí Církve, i když byl oficielně exkomunikován, ale mnozí ostatní se od Církve odloučili. Návrat k jednomu ovčinci bude náročný!

1 0
možnosti
Foto

"Nemůže-li pravda býti projevena bez pohoršení,

lépe je přijmouti pohoršení, nežli pustiti pravdu."

(Mistr Jan Hus + 6. července 1415).

Hranice vzplála tam na břehu Rýna

na ní umírá dálné vlasti syn a vůkol něho mnichův rota líná rouhavým smíchem velebí svůj čin. A vy se ptáte kdo v těch plamenech? Toť mistr Jan, ten nejslavnější Čech... (Česká zlidovělá) Karma R^

4 0
možnosti
Foto

Našla jsem si píseň na youtube, neznala jsem ji. Je krásná.

1 0
možnosti
Foto

Nepředstavitelně kruté, rozhodnout se mezi životem se zradou a smrtí se ctí.

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS