Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Tady neni spravne psat neco o Komenskem a jeho narodu. V jeho dobe byl jeho narod moravsky a tak se i nekdy podepisoval. Znarodnovat cely stat v jeden narod je az dnesni moda ceskeho sovinismu.

0 0
možnosti
JJ

Panenka Maria tenkrat krute zklamala. Nemela Prahu chranit nejen pred Svedy ale predevsim pred Habsburky

2 1
možnosti
MR

Mně to nedá, jak bychom vnímali obnovení této památky, v situaci kdyby nepřišel další diktátor a to Stalin a jeho genocida našeho národa, pod vlajkou komunistů a inteligence, fabrikanti, živnostníci, sedláci, duchovenstvo, uředníctvo atd, neskončili v táborech a nucených pracích, a mohli se podílet na obnově republiky, vysídleného pohraničí, přijmout Marshalův plán a rozvíjet se podobněj jako Rakousko, možná že bychom dnes byly na úrovni Švýcarska a v technologiích na úrovni Japonska. Která země prošla vlastně dvojí genocidou národa a společnosti, několika vlnami emigrací ... Větší trauma z důsledky dodnes zde je rok 1938 a 1948 - 1968. Tím to prizmatem se pak díváme na minulost. Navíc Mariánský sloup je vlastně jen torzo, chybí sousoší na pilířích a zde by naše doba mohla udělat i to gesto, když to bylo k obraně Prahy před Švédy 1648, tak by jeden podstavec mohl připomenout tuto událost, další pilíř rok 1918, další rok 1945 a další třeba rok 1989 ... Navíc Panna Marie šlape na draka, nikoliv Lva, drak vlastně patří i nájezdníkům Evropy a to Vikingům ... Tedy jestli chceme na někoho ukázat tak to je Hitler a Stalin ... Osmičky jsou našemu národu prostě osudové ...

0 0
možnosti
Foto

Tak Rakousko se mohlo rozvíjet rychleji jedině proto, že Rakušané neměli po pět let uzavřené vysoké školy.

0 0
možnosti
Foto

Mariánský sloup byl obnoven i v Turnově hned po sametové revoluci, byl na rozdíl od toho pražského odstraněn komunisty asi stejné duševní velikosti, jako onen pražský Franta Sauer.

Sochu Panny Marie měl za první republiky na starosti můj dědeček, který ji zlatil. Naše rodina (včetně prarodičů) ovšem není katolická, nýbrž zapsána u církve československé husitské. A vidíte, dědečkovi nevadilo, že udržuje "katolický" symbol, podobně jako jsme všichni obnovu sloupu přivítali.

V babiččině "světničce" byly ovšem obrázky Husa, Havlíčka, Komenského, Palackého a pod. A dědeček sám maloval Madonu s Jezulátkem, kterou měli v ložnici. A přesto dědeček dostal oběd, když se z údržby sochy vrátil domů.

Zkuste v tom vidět něco jiného, než nějaké trapné pámbíčkářské hašteření.

Za tohle karma nebude. ;-(

7 0
možnosti
Foto

J40i75r26i 37C35i73z

6. 6. 2020 12:21

Vazeny autore, predevsim si trochu pletete puvod J.A.Komenskeho, ktery byl synem Martina Szegese pochazejiciho z Dolnich Uher (viz net). Habsburgske soustati bylo multietnicke a nacionalismus tam nemel v te dobe misto. Lide se rozdelovali podle nabozenskeho vyznani, nikoliv podle prislusnosti k nejake casti statu. Stavovske povstani vedli slechtici z ruznych casti tehdejsi Evropy (napr. Thurn) a nebojovali za Ceske kralovstvi, nybrz pouze za sve vyznani a majetky. A v dnesni dobe kulturni pamatku hodnotit podle nabozenstvi mi prijde velice nevhodne, to byste musel zbourat pulku Prahy, kde vetsina historickych pamatek souvisi s katolictvim. Predkove prazaku se zachovali velmi necivilizovane bouranim Marianskeho sloupu, nastesti v jinych castech tohoto statu se nic podobneho neudalo.

3 0
možnosti
JL

J.A.Komensky se podepisoval J.A. Komensky-Moravus a mel sam sebe za Moravaka. Je autorem nekolika map sve rodne zeme. Nad tim jak jak vypada v soucasnosti by nepochybne zaplakal. Toz tak.

0 0
možnosti
MM

Implementovat události staré několik století do současnosti mně připadá poněkud nepatřičné a hysterické.

Nejsem katolík, ale i v té době bylo jistě mnoho českých katolíků, kteří vítali porážku Švédů.

Hodnotit současnost jako ostudu českého národa a pošlapání odkazu Komenského považuji za absurdní a jen vyvolá další vášně.

5 1
možnosti
Foto

Jaký je ten odkaz Komenského ????

1 0
možnosti
Foto

Pane Stejskale,

dovolil jsem si sdílet Váš blog na mém FB

0 0
možnosti
Foto

Jako katolík rozhodně netriumfuji, nemám ten pocit.... Co vím, že v případě vítězství Švédů by bylo o něco méně sbírek a památek, které považujeme za naše kulturní dědictví. a Komenský? Tak pokrokový a vzdělaný chlap, by s odstupem času viděl to samé. Dobrá nebyla ani jedna strana, Bůh nebo národ to nebyla cesta.... jen prostředek.

2 0
možnosti
Foto

Pane Vracovský,

odpovím Vám na Váš příspěvek níže ohledně Blogosféry, který by se v dlouhém vláknu již ztrácel.

Vy pokládáte za znak inteligence a moudrosti sprosté nadávky na adresu paní Moudré, které by byly na IDnes okamžitě smazané a které dostaly takový prostor na Blogosféře?

https://www.blogosfera.cz/2020/05/14/dluhy/#comments

Nemyslíte, že právě takové sprosté urážky jiných, kteří navíc nemají možnost se k nim vyjádřit, jsou vizitkou charakteru pana Vodvářky a jeho blogerů?

Já sice píši, že se na Blogosféru chodím bavit, ale je to trochu smutná zábava, kolik je tam nízkosti a sprostoty. Ale člověk se učí celý život, tak je pro mne tento web určitým studijním materiálem, jak se chovají někteří lidé, když dají volný průchod svým frustracím.

1 1
možnosti
Foto

To to jsem nevěděla - a pak už se nedivím. Krásný den, pane Vodvářko. ;-)R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS