Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

"Možná mi něco uniklo, ale dosud jsem neslyšel, že by se podobně chovali také vojáci Pattonovy armády."

Při vší úctě, že jste neslyšel vůbec nic neznamená, rabovali všichni kteří měli možnost bez ohledu na strany.

2 0
možnosti
PB

P28e52t14r 55B26u10r53i88a56n

10. 5. 2020 20:42

To je obdivuhodné kolik lží snese internetová čerň, že?

1 2
možnosti
MB

M13i24l79a90n 91B54í89l84e73k

10. 5. 2020 19:49

Větší problém, než drancování prostých vojáků (které je do jisté míry pochopitelné), bylo uplatnění válečné kořisti ze strany SSSR na našem území, které šlo nad rámec dohod z jara 45 (jednalo se pokud vím i např. o arizovaný majetek). To už ale byla spíš věc zvláštních oddílů, trofejní služby...

1 0
možnosti
Foto

Karma za připomenutí i neslavných okamžikůR^

6 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

4 1
možnosti
Foto

I15v97a30n 34M67a34r25e75k

10. 5. 2020 15:18

Můj děda z matčiny strany bydlící ve Velkých Karlovicích mi vyprávěl , že bydleli vedle školy , ve které byli ubytovaní němečtí vojáci, Nebyl s nimi prý údajně problém. Jednou večer k nim vojáci došli, zaklepali a slušně je upozornili že nemají dobře zatemněná okna.

Čas mávnul proutkem, Němci se pakovaii a zanedlouho se od Makova objevili ruští vojáci. Chvíli si odpočinuli, dostali něco pojíst a popít a po chvíli pokračovali dál. Poněvadž na Valašsku tehdy panovala nesmírná chudoba, děda tedy nevlastnil ani hodinky, ani bicykl takže bohužel nyní tak oblíbenou báchorkou posloužit nemohu.;-(Měl rovněž dvě dcery ve věku 16 a 17 let - to byla moje matka, Nikdy mi nevzpomněli, že by se museli před Rusama schovávat.

Druhému dědovi z otcovy strany Němci zastřelili syna protože se odvážil sundat německou vlajku

Jeho brácha, můj otec chodil na "nucené?" práce , stavět někde na Vysočině dálnici

Měli denní normu nakopat tři vozíky v zářezu dálnice. Měli na to celý den, ale pokud si prý mákl a ukázal německému strážnému tři papírky, které potvrzovaly, že tři vozíky nakopal, mohl jít domů třeba i hned po obědě.

Takže přeberte si to jak chcete ale nemám potřebu si nic vymýšlet.

2 2
možnosti
Foto

I61v81a79n 97M96a81r17e15k

10. 5. 2020 18:59

Copak pane Jene? Za co mínus? Něco Vám nepasuje?. . . Ještě přidám, že v těch Velkých Karlovicích, kde byli ubytovaní ve škole němečtí vojáci, jednou přišel týpek převlečený za kominíka a umístil do komína nálož. Ta vybuchla až za hodnou chvíli po jeho odchodu.

0 0
možnosti
DS

Děkuji, pane Stejskale. To bylo zjevné už ve filmech Musíme si pomáhat a Želary. A znám to i ze vzpomínek mé babičky. V té jejich vesnici tomu velitel Sovětů zabránil, jak jsem psala ve svém blogu, tím, že pár svých vojáků preventivně zastřelil, v sousedních vesnicích se to nepodařilo. Jsem ráda, že se lidem postupně otevírají oči.

3 1
možnosti
Foto

Žádný film není dokumentem, či jasným dokladem o jakýchkoli událostech, tudíž i jakékoli dílo, či ,,dílo". Vždy nejsou prosté fabulací, ani gradace k ,,žádoucímu vyznění" k zapůsobení na jejich ,,konzumenty". Na téma, a nejen válek, i období mezi nimi bylo natočeno nespočet filmů, ba i seriálů, a to nejen u nás. Tím nemyslím jen filmy toliko kom provenience, ale i z jiných států, a těch je až bezpočet.. Brát je za až ,,bernou minci" je poněkud naivní, stejně tak jako mnohé tzv. ,,realityšou". Vzpomínky pamětníků, jakož i mnohé dokumenty jsou o ,,čemsi jiném", nikoli však jednoznačně vypovídající v celém rozsahu, tedy od posloupností příčin, až po jejich následky.

4 0
možnosti
MV

Neudivuje mě, že se takové zprávy z té doby v archivech našly a nacházejí. Udivuje mě, že jsou v Česku stále lidé, často pamětníci, kteří mají nutkání tyto zápisy a skutečnosti rozporovat a chování některých ruských vojáků omlouvat. Viz např celkem nechytre zvoláním "válka je vůl". Vám za text karma, pane Stejskale

12 2
možnosti
Foto

Nevím o tom, že by kde kdo cokoli bagatelizoval, ergo popíral, ač jistě i tací existují. Stejně tak existují i ,,jiní", kteří rádi používají toliko až trivial. zkratek ve ,,svých hodnoceních" minulosti:-/

7 1
možnosti
Foto

Tohle vyprávění pamětníků jsem si stáhnul. Shoduje se to s tím, co vypráví i jiní pamětníci, moji rodiče, příbuzní co píší historici ......"živé paměti ještě mají obrázky zanedbaných vojáků, kteří si přes rameno nesli pušku na špagátě, a slovo hygiena zcela ztratilo význam. To byla ona slavná Rudá armáda, která bojovala za slavného Stalina. A co zmiňovaná krutost, ta neznala mezí. Když jdu kolem vinařských sklepů za naším domem, skoro vždy si vzpomenu na vyprávění mé babičky a známých, kteří mi ve svých slovech popisovali, že nejen ke skladování vína dříve sloužily. Za velkolepé sovětské osvobozovací kampaně se tu ukrývaly ženy před vojáky Rudé armády. Strach z jejich násilnických praktik je donutil tísnit se ve sklepě, ale všechny se schovat nestačily a ocitly se tak v rukách svých hrdinských osvoboditelů.

Ženy však znásilňovali i na veřejnosti, dokonce i v zahrádce naproti našeho domu. Jejich manžele nutili se na celý akt dívat a ještě se jim smáli do obličeje, často si schytali i pár ran pěstí nebo byli zastřeleni. Lidem pak sebrali, co se jim líbilo. Například budíky a kola, které pak skončily hozené na pokraji silnice."

6 1
možnosti
Foto

To se to hodnotí u komplu minulost, žeRv Byl jste na vojně a na voj. cvičeních? Víte, co mundur a voj. prostředí dokázalo, a to v době nikoli válečné, z některých jedinců, někdy i skupinek ,,vytvořit" až za hovádka, schopná ,,ojet" i školačky, nebo i seniorky, či se ožrat až do němoty, nebo kde co ukradnout?A to nešlo o nějaké ,,pologramoty", ale o lidi i se vzděláním, a táty od rodin! Nikdo z nás neprošel kus světa v munduru kterékoli armády, a to ve válce. To rozhodně neznamená, že tím schvaluji jakákoli zvěrstva jak ve válce, tak i po ní. Jen si tak říkám, jak by se asi chiovali dnes ti, kteří se tak rozhorlují nad minulostí. A nedal bych ani zlámanou grešli za to, že mnozí by se od oněch tehdejších vojáků v lecčems nelišiliRv

8 3
možnosti
Foto

ČR se zavázalo vydržovat Sovětská vojska kromě potravin a k tomu vytiskla korunové poukázky ve výši 8 milionů jednotek. 4 miliony dostala sovětská strana a 4 miliony jednotek si ponechala česká strana. Po odchodu sovětský vojsk se ukázalo, že sovětská strana má o jeden milion poukázek víc. Byla vládou požádaná náhrada za tyto poukázka a sovětská strana nám vyčíslila, že je to za opravy mostů v Bratislavě a tak dál. Na to naše strana vyčíslila škodu, která byla československy způsobena a to jak materiální, tak i morální (znásilněné ženy). Nakonec se vše smetlo ze stolu.

2 1
možnosti
  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal