Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud se zastavíme u toho, jestli by nám SSSR pomohl proti Hitlerovi, tak ze souvislostí a předchozích událostí je více než pravděpodobné, že ne. To by bylo zcela mimo Stalinův záměr a rozehranou hru.

Stalin hledal cestu k rozšíření svého vlivu, vlivu komunistů. Propagandou se to nedařilo, tak vymyslel a někdy v roce 1927 vyhlásil svou představu a záměr - dosáhnout rozpoutání nepokojů a chaosu v Evropě (někým jiným), pak tam následně vojensky zasáhnout a díky vděčnosti osvobozených je postupně politicky ovládnout. Proto podporoval Hitlera, pomohl mu vybudovat a vycvičit armádu, uskladnil mu techniku, nic z toho Německo v té době nesmělo mít. Kromě této podpory ho zásoboval potravinami, materiálem a PHM. Pak s ním podepsal smlouvu, kterou stejně nechtěl dodržet, protože potřeboval Hitlera porazit. Ten ho však zaskočil přepadením a Stalin několik dní nemohl pochopit, že k tomu opravdu došlo a Hitler ho podvedl dřív, než on jeho. No, nakonec se mu jeho plán vyšel, byť jen asi z poloviny.

Ani já nechci jakkoliv zpochybňovat zásluhy RA na výsledku války, přeživší i padlí si zasluhují naší úctu a dík. Bylo by však možná zajímavé třeba vědět, kolik z těch milionů mrtvých zemřelo rukou vlastních lidí, ať už politruků, NKVD či hnáni do boje i v nesmyslných situacích (např. s holýma rukama i proti kulometům).

Je toho hodně o čem se dá spekulovat, brát jako hodně pravděpodobné, ale o mnoha událostech a situacích nebudeme mít jistotu nikdy.

Vám, autore, karma.

5 0
možnosti
Foto

A Vám velké poděkování - ne za karmu, poté se nehoním, ale za důležitý diskusní příspěvek.

0 0
možnosti
LJ

Sovětský svaz zdarma dodával Německu naftu. Poslední vlak s cisternami přejel hranice několik hodin před tím, než vojska Wemachtu přepadla SSSR.

4 0
možnosti
Foto

Odkud máte, že zdarma? Ale ještě předtím zabral Besarábii.

0 0
možnosti

R^

Dík za informace a moudrá slova. Věděl jsem o tom, ale nikoliv tak důsledně!

:-)

6 0
možnosti
Foto

Porovnám-li chování SSSR na evropské šachovnici před 22. červnem 1941 a po něm, nemohu se zbavit dojmu, že Moskva šla do války se zrůdou Hitlerem nikoli z přesvědčení, ale z donucení

Zdroj: https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751056

Problém pro Stalina spočíval v tom, aby vypadalo, že byl k válce donucen. Tedy SSSR se musel nechat napadnout, aby mohl prohlašovat, že vede spravedlivou válku.

1 4
možnosti

Ale předtím se Stalin s Hitlerem domluvili a Polsko si spolu rozparcelovali! :-)

5 0
možnosti
Foto

Mě nedávno překvapila zpráva v televizi o Norimberském procesu. Ptali se tam jestli by Německo napadlo Československo, pokud by Mnichovská dohoda nedopadla. Odpověď byla, že ne, že nebyli dostatečně vyzbrojeni. Rozpoutat válku vydatně pomohly české ukořistěné zbraně a produkce našich zbrojovek. Už se nepamatuji koho se ptali, ale myslím si, že to byl Keitel.

5 1
možnosti

Tato Vaše spekulace asi nebude moc pravdivá! :-)

0 1
možnosti
Foto

Za války se přihodily události, které jsou podivné a překvapivé, podobně jako Vlasovci v Praze.

Třeba to, že norimberské vězení během tribunálu hlídaly jednotky Waffen SS:

https://www.youtube.com/watch?v=_qcEFnGeZ6A

Pobaltské státy napřed obsadil Sovětský Svaz, pak je osvobodil ("osvobodil") Hitler a pak zase Sovětský Svaz. A v době, kdy byly součástí Reichu museli mladí muži narukovat a to do jednotek SS. Tito ne zcela dobrovolní estonští esesáci skončili v americkém zajetí a na konci války byli propuštěni - jenže neměli kam jít. Repatriace nebyla možná (skončili by v gulagu) a tak se z nich stali bezdomovci. Navíc v okupovaném Německu neměla US Army dostatek lidí (demobilizace), tak někoho napadlo řešení: tito Estonci prošli krátkým výcvikem a sloužili v US Army jako strážní jednotky, mj. i při hlídání vězení v Norimberku během procesu.

Později, po skončení služby, většinou emigrovali do USA, Kanady a Švédska.

Takto, jako celek, to zase není až tak divné, ale napřed jsem na ten titulek vytřeštil oči.

Ostatně, i toto mé shrnutí je zkratka, doporučuji to video Marka Feltona.

4 0
možnosti
Foto

Tak tak. Nakonec se dvě šelmy servaly o kořist.

Karma! R^

1 0
možnosti
Foto

Ale těch šelem tam bylo více, že ano. Z lokální války už udělala přinejmenším válku evropskou GB a F, když vyhlásily válku Německu.

0 2
možnosti
  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal