Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Fotografie trojúhelníkového tympanonu na průčelí Týnského chrámu ukazuje krásnou a radostnou skutečnost sounáležitosti. Je tam symbol kalicha a reliéf Panny Marie. A navíc, oba symboly jsou umístěny uvnitř trojúhelníku, který je zde bezpochyby vnímán jako symbol Boží Trojice, která je nejvyšším obrazem jednoty v rozmanitosti. To je povolání křesťanů všech konfesí a celého lidstva: Jednota v rozmanitosti. Což znamená vzájemné bratrství, sourozenectví, vzdor rozdílnostem, protože, jakkoliv jsme rozdílní, jsme všichni Boží děti. Není katolík více nebo méně Božím dítětem, než jiní. Není evangelík více či méně Božím dítětem, než jiní, není husita více či méně Božím dítětem, než jiní atd.

Prosím, přejte a bude vám přáno. Vždyť krásný a velice důstojný Husův pomník na Staroměstském náměstí stojí a nepamatuji, co jsem živ, že by někdo proti němu brojil. Prosím znovu, přejte a bude vám přáno.

5 0
možnosti
Foto

Dodatek: A též je na Staroměstském náměstí kostel svatého Mikuláše, jako vznešené obřadní místo Církve československé husitské. Co jiného, než smířlivou vzájemnou koexistenci a vzájemnou přejícnost jako lidé potřebujeme? Mě tak ani Husův pomník, ani kostely, ani sounáležitost Panny Marie s kalichem na průčelí Týnského chrámu neuráží. Naopak, jsem na to hrdý. Prosím potřetí: Přejte a bude vám přáno..

3 0
možnosti
JP

J56o16s82e89f 93P16o78t92r

8. 2. 2020 21:02

Katolíci, i když byli ve většině, jsou v českém prostoru utiskováni již 100 let. Začal s tím TGM, a to jen kvůli tomu, že byl podpantoflák své americké protestantské ženy. Úplně převrátil a zfalšoval dějiny posledních 300 let. Je známé třeba to, že podplácel A. Jiráska k psaní protikatolických knih , které byly podstatným zdrojem falzifikace.

Dílo dovršili komunisté, kteří katolickou církev totálně pronásledovali, zatímco protestantské církve s nimi úspěšně kolaborovaly

K.Gottwald v únoru 48 prohlašoval na sjezdu pokrokových spisovatelů "Budu pokračovat v pokrokových šlépějích TGM a naplním jeho odkaz" Tím pochopitelně myslel likvidaci katolíků. Ovšem není pochyb o tom, že hned poté by přišly na řadu i ty ostatní, do té doby úspěšně s KSČ, spolupracující, křesťanské církve.

Postavení Mariánské sloupu je nutnost, už jenom kvůli nepatrnému narovnání zfalšovaných dějin.

2 1
možnosti
Foto

Normální produkty kapitalistického školství musejí výše uvedenou rovnici horko těžko spočítat na prstech, kdežto komunisté tu rovnost uznávají toliko z vypočítavosti. Mazaní soudruzi.

0 2
možnosti
MS

Jistě znáte pravidlo "Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne."

Magistrát a Rada hl. města před léty k obnově sloupu vydaly souhlasné stanovisko, bylo vydáno stavební povolení, na jehož základě bylo dílo připraveno. Další vedení Prahy ale mělo jiný názor, a našlo právní kličku v podobě zamítnutí povolení k umístění stavby. Nynější rozhodnutí magistrátu je jen logickým završením původního rozhodnutí v souladu s elementárními principy právního státu.

Mariánský sloup byl hodnotným uměleckým dílem předních barokních mistrů a má v republice i v zahraničí četné analogie. Repliky zničených děl se dělají běžně. Kontroverze bohužel vzbuzují dvě interpretace vzniku sloupu; ta o poděkování za záchranu města před švédskými vojsky byla vytesána do podstavce. Existují i snahy o usmíření, patří k nim záměr pomníku popravených českých pánů na náměstí.

Rád čtu Vaše články o Izraeli pro jejich věcnost a logickou argumentaci, to ale bohužel ustupuje v článcích o Mariánském sloupu a příbuzných tématech. Uzdravení a usmíření vztahů potřebuje nejen Izrael se svými sousedy, ale i náš národ v nejednom neuralgickém bodu dějin.

5 0
možnosti
JR

J79a30n 54R44á95ž

8. 2. 2020 13:14

Z rozhodnutí Mariánský sloup znovu postavit odvázaný nejsem, i když jeho zbourání považuji za kulturní barbarství. Ovšem odůvodnění, že jeho postavení uráží relativně k počtu obyvatel nepočetnou skupinu českých protestantů, mi připadá ujeté.

PS. Při jednom stejně nesmyslném sporu mezi protestanty a katolíky v našem debatním spolku řekl jeden z přítomných (přesvědčený ateista) toto: Protestanti by měli respektovat nepopíratelný fakt, že od katolíků dostali na zadek v roce 1620 na Bílé hoře a z toho by měli při svých argumentech vycházet. S tím se nedá, než souhlasit.

2 0
možnosti
Foto

samozřejmě, je to podobné, jako dostavba Staroměstké radnice ... Stavba nepotřebné skulptury v dopravně a občansky exponovaném místě omezí potřeby reálného provozu zcela nevhodným způsobem - je zcela nesmyslné toto monstrum v dané lokalitě stavět. ... důvodem je nabubřelé ego a fanatismus skupiny náboženských extrémistů Rv

1 2
možnosti
Foto

,,Platí že 1 +1 = 2, i když to říkají i komunisté?" Vždy záleží na tom, kdo co prodává, a kdo co kupuje;-)

1 0
možnosti
PK

Ale no tak, neničte můj oblíbený předmět, vždy platí a bude 1 + 1 = 2

0 0
možnosti
LK

Proč by to mělo urážet protestanty? Ti už tam Husa mají a Šaloun tu sochu orientoval právě vzhledem mariánskému sloupu a díky jeho absenci Husova socha působí jako pěst na oko

6 0
možnosti
Foto

Ano. Že Šaloun tvořil Husův pomník s respektem k mariánskému sloupu, to je fakt. Nepamatuji jsi, že by mě kdy nějaká umělecká a kulturní památka ve městech či krajině urážela a proto si myslím, že ani obnova mariánského sloupu, která je spíše nápravou kulturního barbarství, než čím jiným, by fakt nemusela nikoho urážet. A obnovou sloupu se náměstí navrátí vzájemná vyváženost, s níž Šaloun počítal. Nikdo dnes už snad ani netuší a možná nechce vzít v úvahu, že Jan Hus byl katolickým knězem a ctitelem Panny Marie. Co tedy vlastně brání návratu již jednou vytvořeného stavu a tím pádem i nastolení smíru?

2 0
možnosti
JH

Autor chce titulkem patrně popřít známé tvrzení , že neexistují hloupé otázky, ale jen hloupé odpovědi:-)

1 3
možnosti
Foto

Tak v tom případě se ale chytře zeptejte místo něj.

1 2
možnosti
  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal