Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Palestinci nejsou národ v obvyklém slova smyslu, až do založení státu Izrael roku 1948 byl Palestinec každý, kdo žil na území Eretz Jisrael: Židé, křesťané, drůzové, Arabové. Do té doby neexistoval žádný palestinský národ, zakladatelé státu Izrael David Ben Gurion či Chajm Weizman měli palestinské pasy, první židovské noviny se jmenovaly „Palestine Post“(dnešní Jerusalem Post). Turci, kteří Zemi Izrael dobyli roku 1517, nazvali tuto zemi Sýrií. Angličané Zemi Izraelskou dobyli roku 1917 a dali ji znovu název Palestina. To však nic neříká o lidech, kteří zde žili, beduíni, mniši, drůzové, Židé, všichni se jmenovali Palestinci.Teprve roku 1964, vznikla legenda, že Arabové, kteří žijí v Eretz Jisrael, jsou „národ Palestinců“, byla tak vytvořena umělá národní příslušnost, aby prostřednictvím arabské národní fronty bylo možné lépe potírat Izrael.

1 0
možnosti

Také se po přejmenování už tolik nenabízí otázka, proč když Arabové žijí na celkovém území několika milionů kilometrů čtverečních, nejsou ochotni přijmout jiné Araby, kteří, ať už z jakýchkoli důvodů, přišli o domov.

0 0
možnosti
EK

No, hodně lidí včetně mě, bere termín palestinec jako synonymum ke slovu terorista.

2 0
možnosti
Foto

Pokud se na daném území prováděla Sčítání lidu, v níž bylo možno se přihlásit volně k palestinské národnosti, tak jsou Palestinci všichni ti, kdož se k tomu přihlásili. Takže musí být úplně jasné, jak je to.

0 5
možnosti

Pokud se na daném území prováděla Sčítání lidu a pokud proběhla podle zákona 296/2009 Sb. Zákon o sčítání lidu, domů a bytů nebo obdobného 8-o

3 0
možnosti
FL

"... dávný sen tamních Arabů, vytvořit na celém teritoriu historické (mandátní) Palestiny arabský stát. Což znamená jediné – likvidaci státu židovského." Tedy zřejmě není tak dávný, nebo se ptám , jak dávný je? Udělali něco Arabové pro vznik svého státu před vznikem Izraele, nebo vzpomněli až pak?

6 0
možnosti
Foto

Ale ne, potřeba vymezovat se jako Palestinci vzniká až v souvislosti s jordánskou, syrskou a egyptskou okupací určitých území bývalého britského mandátu do r. 1967.

A MacMahon nabídl jako první Palestinu, tehdy ovládanou Turky, Arabům v dopise šejkovi z Medíny během WWI a v tomto rámci je nutné vidět až následnou britskou nabídku na zřízení židovské domoviny, v nejlepíšm případě určité autonomní obalsti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 4797
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal