Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak jsem s napětím čekal, zda se nad kauzou pan Stejskal zamyslí ve všech aspektech, anebo to účelově zamotá, aby maximálně pomohl své oblíbené straně. Samozřejmě jako obvykle.

0 0
možnosti

Na polsko-izraelské krizi mají větší zásluhu Poláci. Přiznávám. To že, dle J.Grose

Poláci za války nesou vinu na smrti 100-200 000 židu, nepopírám.

Mnozí byli ubiti doslova holými rukama, střelba byla slyšet, ne všichni měli střelnou zbraň. Většina.ale doufám, byla udaná gestapu nebo " modré "policii/ policja granatowa /Modrou policii Poláci pohrdali. . Nicméně prohlášení ministra Katze považuji za skandální. Co si mohou asi myslet rodiny těch, kteří zaplatili životem

za pomoc židům.I takoví byli.. Můj děda zahynul v září 1939 jako civilista při německém náletu. V prosinci 1942 babka s 3 dětma skončila ve štraflagru a celý majetek propadl ve prospěch říše.Hrozil koncentrák.Jen díky pomoci německé části rodiny skončila babka na nucených pracích ve Vroclavi, a děti na 2 místech ve Slezsku.Budu proto vykřikovat, že Němci jsou nacisté ? Ne, učím se německy

a v Německu se mi líbí.Rv

0 0
možnosti

Ten palec dolů tam neměl být. Nějak jsem ho nestačil vymazat.

Dnes jsem sledoval na onet.pl. diskusi o polsko -izraelské krizi.Vté diskusi katolický farář říká, že za posledních 20 let se neudělalo nic aby lidé získali povědomí, jaký byl osud židů v Polsku.

Týká se to i pomníků v obcích, kde došlo k vraždění židů Poláky, pořád

je tam nápis, že zločinu se dopustili Němci. Současná situace, kdy lidé neznají svoje dějiny z té negativní stránky, je způsobená špatnou výukou dějepisu, církvi, která mlčí , politiky. atd. Proto lidé reagují podrážděně na jakoukoli zmínku

o pronásledování a vraždění židů. Izrael má právo na to upozornit, bohužel forma, kterou zvolil ministr Katz, je kontraproduktivní a naprosto nevhodná..

0 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

1 1
možnosti
Foto

Kolektivní vina je etatisty velmi často používaná. Je to absence spravedlnosti, ke které mělo dojít po válce, kdy se měly všechny zločiny vyšetřit a viníky potrestat.

1 0
možnosti

Jedna věc je, co řekl Šamir na základě osobní zkušenosti a druhá, jestli bylo nutné, aby je v dané situaci zopakoval izraelský ministr zahraničí. Jestli s Poláky nechtějí kvůli minulosti jednat (a na to mají plné právo), ať to řeknou rovnou a nepoužívají okopávání kotníků zpoza buku.

4 0
možnosti
Foto

Jsem rád, že to zaznělo. Stát, který bude fixlovat své dějiny na to nakonec dojede sám. Není hanbou si přiznat, že v určité době a za určitých okolností se někteří občané chovali jako zvířata (současně ve jmenovaném Polsku je nejvíce nositelů izraelské medaile "Spravedlivý mezi národy), takže nic není černobílé. Z oněch událostí je třeba si vzít ponaučení do budoucna, aby se podobné věci již nikdo nemohly opakovat.

Polákům, ale i nám by prospělo odhodit některá klišé a podívat se na sebe pod jiným zorným úhlem.

Lubomíre, karma.

7 0
možnosti

J49a96n 74B11u16r24d68a

19. 2. 2019 11:52

On ale původně ten spor byl o tom, jestli Izraelský PM řekl, že se na holocaustu podíleli Poláci ve smyslu jednotlivců, anebo ve smyslu státu a národa. Tohle by se snad ještě dalo deeskalovat, ale potom do toho vstoupil ministr zahraničí se svým hloupým komentářem, kterým to pohřbil.

Navíc se podle mého s autorem nedá souhlasit v tom, že to podává jako střet Šamirova výroku a Polska. Celé to není o tom výroku, je to o tom, že ho zmínil jejich současný ministr, nota bene v situaci, kdy PM začal dovysvětlovat ten omyl ohledně původního výroku. Je sice moc zajímavé, že nechtějí zapomenout starobylé křivdy, ale pokud šéf diplomacie neví, kdy držet jazyk za zuby, je prostě diletant.

3 0
možnosti
Foto

Červenc 1945 pogrom v Krakově. Dav následně zničil synagogu a okolní domy, bil jejich obyvatele. Celkem byli zabiti tři Židé a desítky dalších zraněni.Červencové ráno roku 1946 pogrom v městečku Kielce, kde žilo před válkou 25 000 Židů, holocaust přežilo 500 Žid, bylo ubito 43 Židů mezi nimi 10 žen a šestitýdenní dítě.Vojáci a policisté se toho masakru přímo účastnili, jiní jen nečinně přihlíželi. Rozvášněný dav řval " „Bít Židy!“ " Rozvášnění antisemité v ulicích města vyhledávali osoby židovského vzezření, nutili je legitimovat se a případně prokázat své „nežidovství“ (muži museli sundávat kalhoty a ukázat tak okolostojícím, zda jsou či nejsou obřezaní).Z vlaků (např. Lublin-Wroclaw) byli vytahováni a masakrováni Židé, někteří byli zabiti, jiní „jen“ vyhozeni ven. Celkem ve vlacích bylo umláceno 30 Židů. Násilí bylo zastaveno až odpoledne zásahem bezpečnostní policie z nedaleké policejní akademie ve Varšavě. To vedlo k rozhodnutí Židů opustit Polsko. Důvodem, pogromu byla ztráta devítiletého chlapec Henryk Blaszczyk. Po návratu domu Henryk tvrdil, že byl bez jídla zavřený v malém a temném sklepě – ptali se ho, zda ho drželi Cikáni nebo Židé – „nemluvili polsky, byli to určitě Židé“. To stačilo k pogromu. Podle současného stavu historických bádání se hovoří o spolupráci polské a sovětské tajné služby (přítomnost rezidentů a agentů NKVD) se snahou zdiskreditovat Poláky v očích Západu, což by oslabilo protesty demokratického světa proti komunistickému bezpráví v Polsku a začleňování země do sovětského bloku.

7 0
možnosti

Já myslím, že to nakonec dopadlo nejlépe jak mohlo.:-)

0 0
možnosti

Když pominu tuhle polsko-izraelskou přestřelku, tak je stejně otázkou k čemu by ten summit v Jeruzalémě vlastně měl být.

V poslední době se totiž s podobnými konferencemi přímo roztrhl pytel ale ty dvě poslední a tj. Varšava a Mnichov skončili naprostou blamáží.

1 0
možnosti

A kdyby šlo jen o tatínka expremiéra Šamira! A jenom v době války! Po válce, když se žalostné zbytky přeživších Židů vracely zpět, co vypuklo? Inu pogromy. Nejen v Polsku, ovšem. Takoví Francouzi ...

Židé by měli po vzoru Němců pěkně hlasitě mluvit o tom, jak se k nim v které zemi chovali místní obyvatelé po návratu z války. Jak je napadali a vraždili místní obyvatelé, šikanovaly úřady, nikde je nechtěli, ale vystěhování jim nechtěli umožnit (v tom zas měli pazoury angláni) ...

A současný postoj většiny států, že jako Izrael je ošklivý zabiják milých, mírumilovných Palestinců ...

8 2
možnosti
Foto

Paní Kroupová. Omlouvám se velké plus.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal