Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:-)R^ Díky, dobrá práce! Dovolím si poznámku o trollech, pro které má téma Václav Havel neodolatelnou přitažlivost. Zajímá mne, co je tou prapříčinou trollovaní. Někteří trollové totiž nejsou tak pitomí, jak pitomý bývá obsah jejich trusu. Blbství bývá pouze předstíráno. Nevím, jak jim pomoci. Kořeny jejich potřeby poutat pozornost za každou cenu by měl šanci objevit psycholog nebo psychiatr. V některých případech by to možná chtělo mnoho sezení. Vysvětlení pro jednání mnohých trollů poskytuje vývojová psychologie. Malé děti, kterým není věnováno dost pozornosti a cítí se být nemilovány a odstrkovány, si vyžadují pozornost i zoufalými činy. I zcela negativními, po nichž následuje další a ještě hlubší odmítnutí - ALE alespoň nějaká reakce. Alespoň jim někdo potvrdí, že je vnímá. Že žijí, existují.

3 3
možnosti
JR

J12a90n 39R82á38ž

19. 12. 2018 10:46

"Trolling (nebo Trolování) je obtěžující činnost v diskuzích a na chatech a znamená nevyžádanou činnost v diskuzních fórech a komentářích" Tolik IT slovník.

Nazývat někoho trollem jen proto, že má na někoho, či něco jiný názor, je tak hloupost. A nejhorší službu památce VH konají ti, kdo napadají invektivou diskutéry, kteří se k osobě VH vyjadřují kriticky. Vytváření dojmu nekritizovatelnosti této významné osobnosti našich posledních dějin, je velmi špatné a nejhorší verze tohoto dojmu je pěstování jeho kultu, což činí zejména ti, kdo se snaží vytvářet dojem osob za jeho života mu blízkých, ačkoliv v jeho blízkosti nikdy nebyli.

VH tak, jak jsem ho znal, by si rozhodně nepřál a bylo by mu zcela proti mysli, aby se kolem jeho osoby po jeho smrti vytvářelo až komediální divadlo, například trapné lavičky, které jeho osobu v očích mnohých spíše karikuje a devalvuje tak památku na něj..

2 0
možnosti
Foto

Každý prezident se má starat o rozvoj ekonomických a obchodních vztahů, hájí tím zájmy svého státu. Extremisté, vedení Václavem Havlem, se však chovali na začátku 90.let přesně opačně. Václav Havel tedy bohužel přispěl velimi neblahou měrou k likvidaci prosperity a obchodních vztahů státu, a to nejen u této zbrojovky, ale u stovek dalších podniků. Je dobře, že jste to připomenul, karma

0 7
možnosti
OK

O54t26a 75K21i43n81c

19. 12. 2018 2:08

Macku, chci od vás jediný konkrétní důkaz vašeho tvrzení, v opačném případě vás musím pokládat za hnusného lháře. Rv

1 0
možnosti
Foto

Velká karma za tento článek. Je fakt, že lži strašně dlouho žijí svým vlastním životem Čím více je lež slizká a lepkavá, tím houževnatěji se drží. Bohužel vím, jak velké škody napáchala například tato konkrétní lež na důvěře lidí na Slovensku vůči V. Havlovi ;-(

Právě proto je třeba lži vytrvale vyvracet a uvádět věci na prvou míru.

4 0
možnosti
Foto

H71a15n21a 26V42l26k17o46v11á

18. 12. 2018 18:45

O Václavu Havlovi koluje mnoho mýtů a legend a v tento den se přiživí leckterý bloger.

I zdejší šéfadmin mi nedávno psal že se s ním znal osobně a z tohoto titulu se cítí být hoden hodnotit lodi na slušné a ty druhé....

Inu, jeden můj kamarád jezdil k Havlům na Hrádeček (až pár let po revoluci) s partou od divadla, netváří se jako Havlův "nejlepší kámoš" a jeho pojetí kultu V.H. je v tom smyslu, že to byl člověk s velkým nadhledem a pokorou. Vyjadřoval neoblomně své názory, ovšem nějaké hodnocení kdo "je slušný" a "kdo ne" teda fakt neřešil.

Václava Havla si zde bere do úst kde kdo a on by se nejspíš divil tím svým "hm.." co je do něj všechno vkládáno.

Vy jste jediný kdo mu zde prokazuje službu reality.

0 0
možnosti
Foto

Když jsem četl váš blog, musel jsem se vrátit ke svému příspěvku u blogu Tomáše Vodvářky "Před 7 lety odešel Václav Havel", protože tam jsem psal něco částečně ve směru vaší kritiky.

Pokud jste byl motivován i mým textem, tak ano, uvedl jsem jako příklad Havlova humanistického apelu omezení zbrojní výroby, ale nikdy a nikde jsem nenapsal, že Havel zastavil zbrojní výrobu na Slovensku - to nebylo v jeho kompetenci a tudíž to nemohl zajistit. Jen jsem tvrdil a dále tvrdím, neboť tak si to pamatuji a dá se to dohledat, že Václav Havel prosazovat důrazně humanistický princip do chodu státu a jako nový stát jsme se neměli podílet na výrobě a distribuci zbraní. Jaký vliv měl na urychlení konverze zbrojního průmyslu a vyklizení zahraničních trhů, které rychle obsadila konkurence a jaký v tom byl vliv naší nižší konkurence schopnosti či chaosu nedokážu definovat, ale to asi nikdo.

Pravdou však je, že jeho apel neměl záběr jen tuzemský, ale měl mezinárodní přesah s dopadem ovšem těžko objektivně měřitelným. V tomto smyslu např. vystoupil Milton Leitenberg z University of Maryland s příspěvkem „Defense Industry Conversion: The Case of the Czech and Slovak Federal Republic“ na mezinárodní konferenci Conversion – opportunities for development, pořádané pod záštitou OSN 24.–27. 2. 1992 v Dortmundu. Jeho obsah byl prý poněkud zmatený a nepřesný a leč se v něm odkazoval na prezidenta Havla, „jenž je znepokojen (anxious) tímto stavem“ a žádá „rázně omezit (overwhelm) zbrojní výrobu“. Na následné korekce ze strany zástupců ČR reagoval tím, že se jedná o jeho osobní příspěvek, o který byl požádán čs. velvyslankyní v USA s odvoláním na přání čs. prezidenta - tolik z informace vedoucího tříčlené čs. delegace.

Nejsem žádný zásadní odpůrce Válava Havla a výrazně oceňuji jeho přínos při instalování nového státního systému, ale v mé paměti zůstaly (což lze dohledat) jeho humanitární a lidsko-právní představy, které příliš nekorelovaly s reálnou situací.

Toť vše.

2 0
možnosti
Foto

J33i96ř92í 55K94i29n14d51l

18. 12. 2018 18:05

O jakých zahraniční trzích mluvíte ???? Naše zbrojní výroba se vyvážela do rozvojových zemí a Arabských zemí a to do těch zemí, kam kongres USA zakázal vyvážet zbraně. Jenže arabské země zjišťovali, že naše tanky jsou po všech stránkách zastaralé a nestačí na izraelské tanky a na tanky USA. Vyráběli jsme tanky, které SSSR přestal vyrábět a začal vyrábět modernizované tanky a licenci na zastaralé tanky nám předal. V roce 1990 jsme obnovili diplomatické styky a dál jsme vyváželi tanky a zbraně zemí, které byly úhlavními nepřáteli Izraele a to přes protesty Izraele. Vývoz se zastavil až když USA pohorzilo, že poku nezastavíme v ývoz zbraní do těchto zemí, zablokuje náš vstup do NATO.

2 0
možnosti
JR

J19a63n 80R29á57ž

18. 12. 2018 16:15

Nedá mi, ale musím se zmínit, že někdy v květnu 1990 mne pozval tehdejší ministr FMHTS Stračár, aby s ním letěl narychlo do slovenských podniků zabývajících se zbrojní výrobou v Detve, Martine a Povážské Bystrici, kde propukly nepokoje v souvislosti s t.zv. konverzí zbrojní výroby na Slovensku. Nikde jsem neslyšel, že by bylo před tím plánováno zbrojní výrobu tam ukončit.

A taky musím konstatovat, že nejnenáviděnější politickou postavou tam tehdy byl Václav Havel, což jsem jako jediný Čech v delegaci pocítil hodně tvrdě. Bylo to vyvoláno asi tou, dnes už legendární fámou, kterou vyvracíte.

U příležitosti výročí úmrtí VH, si dovoluji vzpomenout jeden jeho výrok, jež je dnes nebývale aktuální " Falšovatelé historie svobodu národa nezachraňují, ale ohrožují"

7 0
možnosti
Foto

Jenom k těm 18 miliardám korun na zbrojní výrobu, nic moc, protože už v r. 1967 výdaje na důchody činily 16 miliard korun.

0 0
možnosti
Foto

R^ Že šla zbroj. výroba u nás ,,do kelu", to dobře věděli sami kom. Byl to důsledek celkového tehdejšího vývoje ve světě. Dávat to ,,na triko" Havlovi je zhovadilost.

8 0
možnosti
JS

Lituji, ale to, že zastavil Havel zbrojní výrobu na Slovensku není pravda. Havel zastavil totiž zbrojní výrobu v celé republice. Kdo tvrdí opak buď o problému nic neví nebo lže. Uvědomte si prosím, že tehdejší zbrojní výroba byla buď licenční výroba sovětských zbraní nebo naše zbrojní výroba určená pro potřeby Varšavské smlouvy.

2 5
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS