Diskuse

Druhý slib

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Území, označovaná dnes jako "okupovaná" Izraelem, nepatřila po rozpadu osmanské říše žádnému svrchovanému, mezinárodní pospolitostí uznanému státu. Anexi Západního břehu Jordánskem neuznal kromě V. Británie a Pákistánu žádný jiný stát, dokonce ani státy arabské. Samostatný arabský stát, navržený rezolucí VS o rozdělení Palestiny r. 1947, sami Arabové odmítli. Nevyhlásili ho ani během 19leté okupace Západního břehu Jordánskem a Gazy Egyptem, ačkoli jim v tom Izrael nemohl nijak zabránit, kdyby se k tomu byli rozhodli. Čí území tedy Izrael okupuje? Jaksi samozřejmě se mluví o území palestinském. Ale stát jménem Palestina nikdy neexistoval. Jeho vznik se sice předpokládal, navrhoval, ale nikdy k němu nedošlo. Sporná území nejsou ve smyslu geografickém o nic víc "palestinská" než Izrael a Jordánsko. Palestinu jako útvar politický či národní si každá ze zúčastněných stran představuje jinak (na mapách OOP např. zahrnuje celý Izrael) a dohoda o její budoucí podobě je stále v nedohlednu. Z hlediska mezinárodně právního žádná Palestina neexistuje, nemůže tudíž být ani "okupovaným územím".

1 1
možnosti
Foto

Jinak řečeno, kdyby nějaký stát obsadil Antarktidu, nebo Měsíc, nejedná se o okupaci. Ani náhodou.

1 0
možnosti
Foto

Na rozdíl od Egypta a Jordánska se Stát Izrael cuká, má-li Palestincům alespoň přislíbit do budoucna, budou-li hodní, území za Zelenou linií, aby měli motiv se vypořádat s vlastními teroristy, což vůbec nevylučuje nějaká jednání o území dnešních izraelských osad za nějakou finanční rekompanzaci.

0 3
možnosti
Foto

Á jééé !!!! Je tu opět oblíbená Zelená linie, Stokrát se může vysvětlovat panu Řezníkovi, co byla Zelená linie, ale marnost nad marnost. Izraelské osady jsou na území, které si Izrael koupil anebo na území, které nepatřilo nikomu.

3 1
možnosti

Trochu pokrytecké, nemyslíte? Obviňovat někoho z terorismu a přitom sám uplatňovat mezinárodní terorismus, viz např. včerejší bombardování Sýrie. Na to existuje dokonce biblické přirovnání: „Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ? Nejprve vyjmi ze svého oka trám, a pak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra.“

0 3
možnosti

A co mají údery v Sýrii společného s PLO?

A když už jste teda nakousl izr.letec.údery v Sýrii, Rusko nechce íránskou snahu otevřít 2.frontu Írán/Hizballáh vs Izrael v Sýrii, chce konsolidovat Sýrii. Rusko se snaží zatím neúspěšně odsunout Íránce z celé(!) Sýrie, neboť chce Asada pouze pro sebe.

Jedním ze způsobů je, že nechává naší IAF(bydlím v Izraeli) dělat naší práci a tím zvyšuje tlak na Ajatolláhův režim, aby začal s odsunem. Íráncům se evidentně nechce, neboť mají vlastní plány v Sýrii.

Taková je realita!

1 0
možnosti
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal