Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tvrzení, že Hitler byl Rakušan je trochu zavádějící. Sice se to vžilo do podvědomí lidí jako jakýsi paradox, že ten kdo lpěl na opravdovém Němectví vlastně ani Němec nebyl, ale realita je malinko jinde.

Obyvatelé tehdejší Rakouské republiky se běžně považovali za Němce. Rakouská národost byl neexistující (nebo přinejmenším příliš mladý) pojem. Německy mluvící obyvatele se vždy označovali jako Němci ať už to byli Prusové, Bavoři nebo Rakušané. Pojem Rakušan mohl znamenat obyvatele Rakouského arcivévodství, mohl zanemenat v širším kontextu i obyvatele rakouské části Rakousko-Uherska tedy například Čecha nebo mohl značit někoho z Habsburského vládnoucího rodu či někoho k nim loajálního. Nepoužíval se ovšem v národnostním slova smyslu! Habsburkové i jiní obyvatelé Rakouska se považovali za Rakušany pouze ve smyslu, že pocházeli z Rakouského arcivévodství, ale národnostně byli Němci.

Stejně tak Hitler byl národnostně Němec ať už si o rakouských Němcích myslel co chtěl. Rakouská národnost je mladší pojem, který rakouští Němci přijali spíše až po druhé světové válce.

1 0
možnosti

Podivna logika.

Podle ni byli jiste i Cesi, Madari, Slovinci, Slovaci, a dalsi Nemci.

0 0
možnosti

J79a55n 89N26o32v77á55k

15. 8. 2018 16:21

Pravdou je, že za invazi v srpnu 68 jsou rovným dílem zodpovědné všechny tehdejší zúčastněné státy.

Takže pokud zodpovědnost neomezíme jen na tehdejší politická vedení, z nichž už žije málokdo, tak jsou za to zodpovědní rovným dílem Rusové, Ukrajinci, Bělorusové, Gruzínci, Poláci, Maďaři i Němci.

A druhou otázkou pak je zda všichni občané dotyčných zemí, nebo jen přímí účastníci invaze (vojáci).

0 0
možnosti

Vynechal jste ty nejpodlejsi a nejzodpovednejsi a to 99 Pragovaku, autoru zvaciho dopisu, plus tanecnik Famira. Ten kdyz se o dopisu dozvedel, prohlasil: "Vida, uz je nas sto".

2 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 2
možnosti

P47a20v90e20l 48K14a22r97a47s

15. 8. 2018 14:36

Soudruh Filip by byl schopen jít ve své logice jistě ještě dál. Třeba jako říšský prezident Hindenburg, podle kterého byl Hitler český kaprál.

0 0
možnosti
Foto

Komunisti se nikdy nezmění, stejně jako Rusové. Stále jenom lži a lži. Vám za článek velká karmaR^R^

6 0
možnosti
Foto

A ještě bych se vážně obával, že soudruh Filip obdrží rozzlobené dopisy od milionů ruských občanů, kteří jsou přesvědčení, že nám jejich národ v roce 1968 obětavě pomáhal a jsou na to patřičně hrdí. To by byl hodně velký zlořád, kdyby jim jejich zásluhy chtěli vyfouknout nějací Ukrajinci! ;-D

11 0
možnosti

Kdyby za válku Němci mohli, tak přece dodnes za ty miliony mrtvých a zmrzačených lidí a za způsobené hmotné škody platí reparace, jsou povinně demilitarizovaní a ryjí nosem v zemi. No a protože nic takového se nestalo, naopak po válce dostali od USA podporu, aby se z nich stal nejmocnější stát Evropy, tak jak píšete, za válku nemůžou. :-P

1 8
možnosti

Kdyby Československo neodmítlo na příkaz Stalina účast na Marshallově plánu poválečné obnovy Evropy, mohlo mít ještě vyšší životní úroveň než západní Německo.

8 0
možnosti

Nemám potřebu jako Filip obhajovat Rusko a shazovatUkrajinu, ale myslím, že chápu, jak to myslel. Když už jsme u té parafráze s Hitlerem, tak Rakušané sice válku neodstartovali, ale na Holocaustu se podíleli stejně vehementně jako i některé další národy. Např. Slováci. :-)

A pak najednou po válce všichni dali ruce pryč a nechali v tom Němce samotné. Takže souhlas, Němci nejsou nevinní, protože byl Hitler Rakušák. Ale to neznamená opak, že Rakušané jsou pouhé oběti Hitlerovy zvůle. Rusko je sice pohrobek SSSR, ale stejně tak jím je Ukrajina. Ukrajina nemá tedy právo dávat ruce pryč od zvěrstev Sovětského svazu a hrát si na nedobrovolné účastníky.

2 9
možnosti

Měla byste vědět, že Ukrajinci měli Rusáky odjakživa rádi jako osinu v zadku. A to nejen kvůli hladomoru ve 30.letech, který tam "zařídila" sovětská vláda pod vedením Stalina. To, že ukrajinští vojáci museli splnit rozkaz a zúčastnit se invaze do Československa (stejně, jako všechny ostatní tehdejší národnosti SSSR), neznamená, že by měli být odpovědni za tehdejší kroky Kremlu.

12 0
možnosti

R^R^

Raději bez dalšího komentáře, protože na adresu Falmera nemám slušných slov. :-/

19 0
možnosti
Foto

Karma.Co je na tom nejhorší?Strana tohoto komunistického lháře a demagoga se podílí neoficiálně na vládě České republiky,za podpory dalších bývalých komunistu,nyní premiéra a prezidenta České republiky.A většinu lidí to vubec nezajímá a dost jich tomu ještě nadšeně tleská....

17 0
možnosti
  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal