Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V našem městě měl někdo skvělý nápad - na Silvestra 1989 vzal kameru a projel s ní celé město. A to samé udělal po 25 letech. Stačí si ty dva filmy pustit a žádný komentář k nim ani není potřeba.

Na prvním snímku auto projíždí smutnými šedivými ulicemi s domy s oprýskanými fasádami. Silnice sem tam lemovaná zaparkovaným trabantem nebo favoritem, fasády úřadů a škol "ozdobené" rudými transparenty s nápisy typu Sovětský svaz mírová hráz a doplněné rudými hvězdami. Autobusy MHD, které už dávno mají po sezoně, poliklinika, sídlící v budově z 19. století, která se za celou svou existenci nedočkala jediné opravy. A tak bych mohla pokračovat.

Po 25 letech auto s kamerou projíždí úžasným městem, které je srovnatelné s městy na jih či západ od našich hranic. Domy opravené, včetně historického jádra města, kam se znovu vrátil život, opečovávaná zeleň, rekonstruovaná nemocnice i poliklinika, školy i úřady, divadlo, přibyl obchodní dům a spousta dalších obchodů, také pěší zóna s lavičkami, parky, rekreační zóny, nové stadiony a plavecký areál. Oázou klidu v centru města je botanická zahrada, máme cyklostezky i nový luxusní dům pro seniory a několik domů s pečovatelskou službou a dokonce domácí hospic.

Město zvládlo rekonstrukci tepelných rozvodů, které byly v roce 1989 v havarijním stavu, náročnou obnovu vodohospodářské infrastruktury, po 200 letech se podařilo odbahnit rybník uprostřed města, díky plynofikaci a podpoře alternativních zdrojů se výrazně zlepšila kvalita životního prostředí. Máme moderní a spolehlivou MHD, po trabantech ani památky, největším problémem města je zajistit dostatek parkovacích míst pro auta, jejichž počet se několikanásobně zvýšil.

Neznám u nás nikoho, kdo by se chtěl dnes vrátit před rok 1989, nebo by na vzpomínal na komunistický režim s nostalgií.

9 0
možnosti
Foto

;-DNe že byste neměla pravdu - ale všeho moc škodí.

Ať vezme kameru a projede se po D1 (a potom se podívá kolik stojí stavba km dálnice u nás a v Německu...)

A potom ať vezme kameru a projde se tam kde bydlím - širší střed Brna, Oblast Obilního trhu. Rozkopané všechno od domů po silnice a v protestu proti nesmyslnosti všech zákazů my co tady bydlíme parkujeme nadále na všech dostupných místech (zodpovědný "zastupitel za dopravu" Matěj Hollan se v televizní reportáži vyjádřil že "nevěděl že uzavírky budou takto rozsáhlé" ( asi z 800 parkovacích míst v naší a asi třech přilehlých ulicích nechal 4 a totéž udělal v celém okolí - takže my se teď máme asi vystřelit na Měsíc).

Celkem by mne zajímalo kdo jiný než radní pro dopravu by měl toto vědět a koordinovat.

A tento radní je takříkajíc "správňák". Když mu chtějí v hospodě dát po hubě svolá demonstraci. Když ho chytí revizor bez lístku, uteče. Na cesťáky projezdil (bez řidičáku který nemá) asi 5x tolik co jeho předchůdci z ODS a ČSSD dohromady.

Ale je tak nějak...intelektuální a Europozitivní. Kamarádí s TOP 09 a Zelenými z Prahy....

Bylo by mi to jedno. Kdybych tady nebydlela a nemusela parkovat.

Jeho "personální" (kámošská) politika ohledně Brněnských divadel je na další příspěvek (je i radním pro kulturu) pod článkem s jiným tématem.

A celkem bych se i vsadila že takovíto lidé byli v politice už před rokem 1989.

Ona se totiž ta "politická zorientovanost" v rodinách dědí.

1 0
možnosti
Foto

lepší kapitalismus8-o?

to je jak z úst nějaké hodně naivní blondýny;-D

0 0
možnosti

Tak je pravda, že naivní blondýny si nedokáží představit různé formy kapitalismu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Pane kolego, myslím, že zcela neústrojně směšujete dvě věci. Postoj a zkušenost. V tom mírnějším případě dám jako příklad dvoutaktní vůz Wartburg kombi.

Ten dvoutaktní motor byl děs, běs a hrůza a v žádném voze se již nepoužívá. Ale celkové zkušenosti s tím vozem, hlavně prostorem v něm, byly velmi pozitivní. Takže, takové auto bych nechtěl, přesto na ta léta s W353 moc rád vzpomínám.

Druhý příklad je poněkud drsnější. Prostituce je u většiny obyvatelstva opovrhovaným způsobem výdělku. Ale ženy, které se prostitucí živily, bývají prý nejlepší manželky. Touží po rodině, po dětech, ale vůbec ne po chlapech.

Takže, pokud by někdo s bývalou prostitutkou žil, tak má dělat co? Neustále odsuzovat její bývalou živnost a poukazovat na ní? Nebo být spokojen, že má ženu hezkou, pracovitou spořivou a věrnou?

A podobně je to i s panem doktorem Vodvářkou a Vámi. Já jsem ročník 1948, Vy o něco mladší. Každý z nás prožil v tzv. socialismu významnou část svého života a přinesl si odtamtud své zkušenosti.

A pokud čtu, jak "hrozné" to za socialismu bylo, tak prostě musím protestovat. Hrozný byl princip a hrozná byla minulost 50. let. Ale vždyť i všichni ti glorifikovaní z roku 1968 chtěli socialismus a nikoli kapitalismus a tento jejich postoj přetrval i přes rok 1989.

Abych to neprotahoval. Já a moji kamarádi jsme prostě žádný velký politický útlak nezažili. Ani na ZDŠ, už vůbec ne na průmyslovce ani na vysoké (tam nám dokonce zrušili "marxák"), trochu na vojně a vůbec ne v zaměstnání.

Proto, když někdo píše báchorky o tom, jak špatně se žilo, musíme protestovat. Žilo se omezeně, s menším příjmem, menšími možnostmi, ale na druhou stranu zcela perfektně.

Nulový tlak v zaměstnání, žádné obavy o místo (spíš snaha ze zaměstnání utéci na "lepší") a všechny další atributy patřící ke svobodné společnosti chyběly.

Takže, pokud řekneme A a tedy, že princip socialismu byl chybný, musíme říct i B, že v mnoha směrech dobře sloužil. Třeba jako ten Wartburg kombi.

3 0
možnosti
Foto

Mám s Vaším vnímáním "hrozných"50. let tak trochu problém. Ve Svobodném slově z . r.1967 se to hemží odsouzenými a vypovězenými špiony, politickými procesy, nedostatky v zásobování atd. Čím se tedy ta 60. léta lišila od "hrozných" 50. let.

Jinak řečeno, obávám se, že 50. letá byla ukradena těm jednotlivcům, kteří je prožívali jako dospělí díky propagandě spjaté s tzv. kritikou tzv. kultu osobnosti. Jinak řečeno, že ve své době ve valné většině ti jednotlivci byli docela šťastní. %Že Andělé na horách atd. přesně vyjadřovali to, čím tehdy žili. A jaké měli starosti a radosti.

0 1
možnosti
Foto

Různí lidé mají rýdi různé režimy a mají k tomu své důvody. To, že někdo jiný tyto důvody nezná, by jej nemělo svádět k tomu, aby činil předčasné a ukvapené závěry. Teprve po nasbírání dostatečných životních zkušeností lze psát něco relevantního.

1 0
možnosti
Foto

Prvotně bych vás odkázala na příspěvek Jany Slaninové v oné diskusi kdy jí její kolega svého času sdělil že "bude volit komunisty, jen ještě neví z které strany" a posléze za sebe o tomto začala diskutovat.

Pokud máte zájem;-)

A není to opět jeden ze "správňáckých" výkřiků.

4 1
možnosti

Po Evropě se potulují statisíce lidí o nichž nikdo nic neví - kromě toho že nás moc rádi nemají a občas někoho okradou, znásilní nebo zabijí.

Policajti mě sledují na internetu, kouřit v hospodě nesmím a pořád dokola kupuji nové lékárničky, kterých má naše rodina už slušnou sbírku.

Za vodu platím Francouzům nesmyslné peníze a mám se bát nacismu nebo komunismu?

To je vtip?

Já se bojím politiků. Těch našich i EU - jaký nesmysl je zase napadne.

12 0
možnosti
Foto

Ta paralela s obdobím protektorátu je dobrá a děkuji za ni. R^

7 0
možnosti
Foto

Myslím, že je zcela nesmyslná.

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS