Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To si trochu pletete historii p. Kindle. O autentičnosti Tóry nelze polemizovat. Jsou to fakta o dějinách národu Izrael. Jak vznikl a praotcích víry jako byl Abraham a Jákob či vyvolený prorok Mojžíš, který vyvedl Boží lid do země zaslíbené. O jeho nástupci Jozuem, pod jehož vedením dvanáct pokolení z Jákoba (Izraele) zabralo zemi zaslíbenou, zemi plnou medu a strdí. Jsou o tom nepopíratelné a hmatatelné archeologické nálezy, které se dochovaly a jsou vystavené v různých muzeích po celém světě.

Takže, pokud mám brát Vaše teze o dějinách Izraele jako fakt, je to holá lež spíše připomínající propagandu.

0 3
možnosti
Foto

Pokud se já pletu v historii, tak se v ní pletou profesoři na fakultě Dějiny umění a historie a stejně tak měsíčník Dějiny umění a histrorie. Jinak Tóra neodpovídá vědeckým poznatkům. Chybí archeologické nálezy, které by potvrdily takovou blízkovýchodní historii, na které staví tyto tradiční představy Tóra . Podle posledních výzkumů Tóry, Tóra byla napsána až počátkem 7. stol.př. n. l. jako součást náboženských reforem krále Joziáše (Jóšiáše). Texty vznikaly s cílem posílit národní a náboženské sebeuvědomění Židů, pozdvihnout Jeruzalém a zvýšit prestiž jižního království Judeje. To bylo v té době chudé ve srovnání se severním královstvím Izraele.

0 0
možnosti
Foto

Archeologické nálezy nám ukazují, že Izraelité neobsadili Kanaán ani násilím, ani pokojně. Hebrejská kultura tu přirozeně vznikala, aniž toto místo kdy opustili. Proč však sami sebe začali v posvátných textech vydávat za exulanty a vetřelce? Jedním z důvodů mohlo být to, že lidé starověku nezískávali svá práva na teritorium jeho dlouholetým obýváním a obděláváním půdy ale uchvácením silou. Izraelité mohli své právo na zemi, kde po generace žili, upevňovat tvrzením, že si ji vybojovali v daleké minulosti pod vedením silného boha. Národ starověku musel zotročit jiné, jinak se stal otrokem silnějších. Izraelité nechtěli skončit ve druhé skupině. Izraelité byli zřejmě ve skutečnosti Kanaánci, tedy původním národem žijícím v kananejské zemi. Alespoň to tvrdí stále více archeologů na základě archeologických nálezů a z egyptských písemností.. Byli to jen osadníci z kopců, kteří přicházeli okolo roku 1200 př. n. l. do údolí řeky Jordán. Nic však nenasvědčuje hromadnému a násilnému obsazování údolí. Archeologické nálezy ukazují na postupná údobí zvyšování a snižování populace před i po době, ve které mělo podle Bible docházet k plenění kanaánských měst. Místo pochodujících armád a hromadného zabíjení a plenění, vidí archeologové pomalý a postupný vývoj kultury Izraelitů resp. Kanaánců.

0 0
možnosti
Foto

Povstání vypuklo v roce 132 n. l. a vedl jej Šimon bar Kosiba, který dostal bojovou přezdívku Kochba, „syn hvězdy „ Krátce po vypuknutí povstání se podařilo z Judska vyhnat všechny římské vojáky a na oslavu vítězství se nechaly razit mince s datem rok jedna záchrany Izraele s vyobrazením Chrámu. Římané potlačili povstání v roce 135 n. l, u pevnosti Bejtar. Podle odhadů zahynul přes půl milionu Židů, 985 vesnic bylo srovnáno se zemí. Judsko bylo zpustošeno a bylo přejmenováno na Sýrii – Palestinu. Slovo Palestina si Římané vypůjčili z řeckého překladu slova Plešet, země Pelištejců. Národa, který v té době už neexistoval.R^R^

1 0
možnosti
Foto

Co to definovat negativně? Palestinci jsou ti jednotlivci, kteří nemají občanství Státu Izrale a žijí na území bývalého britského mandátu, případně se z něj po r. 1948 vystěhovali.

1 4
možnosti
Foto

Ti co žijí v Judei, neboli v Západní břehu mají národnost Jordánskou. Tu jim přidělilo Jordánsko v roce 1949 v době, kdy tuto část okupovalo.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS