Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

Všimněte si, kolik regionů, zejména v Itálii a ve Španělsku, má koncovku -ia, jako naše Czechia: Itálie - Lombardia, Liguria, Venezia, Puglia, Umbria, Campania, Calabria, Sicilia. Španělsko: Andalusia, Galicia, Cantabria, Murcia, Catalonia. Valencia. Rozhodně nic z toho nepřipomíná Russia.

0 0
možnosti
VF

R^ CZECHIA NENÍ SLOVEM Z VÝCHODU! Jména s koncovkou -ia - jako důkaz toho, že nejde o jména z Východu, stejně jako z Východu nepochází ani jméno Czechia: - Austria, Australia, Slovakia, Slovenia, Croatia, Italia, Czechoslovakia, Alemania. - Jména našich historických zemí : Bohemia, Moravia, Silesia... - Jména amerických států: California, Georgia, Pennsylvania, Virginia.- Jména fotbalových klubů - Slavia, Viktoria, Olympia, Valencia, Borussia, Astoria, Westfalia ... - Jména automobilů a motocyklů: Felicia, Fabia, Octavia, Aprilia... - Jména ženských jmen: Amalia, Alexandria, Alicia, Amelia, Anastasia, Antonia, Annamaria, Camelia, Cassiopeia, Cecilia, Celestia, Claudia, Dahlia, Emilia, Georgia, Gloria, Julia, Lethicia, Livia, Maria, Natalia, Ofelia, Olivia, Ophelia, Patricia, Saskia, Sophia, Stefania, Sylvia, Valeria, Virginia... Žádné z těchto jmen nemá se zeměmi bývalého SSSR, ani s Russia nic společného.

0 0
možnosti
VF

RUSSIA? To vůbec ne! Jméno Czechia sice končí na písmeno -a-, jako Russia, ale to je tak všechno. Vždyť Czechia se čte ČEKIA, stejně jako ČEKOSLOVAKIA, nebo SLOVAKIA. Naopak Russia se čte RAŠA. Je vidět, že jde o dvě různá slova. Mimochodem, na -a- končí i anglický překlad Chorvatska - Croatia (KROEJŠA). To se jménu Russia (RAŠA) podobá mnohem více, a Chorvatům to vůbec nevadí.

0 0
možnosti
VF

Veškeré námitky proti jménu Czechia vyvráceny zde: http://czechia-cesko.webnode.cz/strucne-a-jasne/ ;-O

0 0
možnosti
VF

[>-] Na rozdíl od rozvojových republik typu Jihoafrické, Středoafrické či Korejské lidově demokratické republiky my v češtině krátké jméno máme a používáme (Česko) a logicky vzniká potřeba ho překládat do angličtiny. Proto je tu Czechia. Význam, či hodnotu jména politického Czech Republic to nmijak nesnižuje. Každé jméno se používá v jiných situacích. Stejně, jako se jindy použije Hellenic Republic a jindy Greece, Všechny diskuse o líbivosti jsou proto naprostým nepochopením celé věci.

0 0
možnosti
VF

Další výhody anglického jména CZECHIA:

► Ve světě je jméno Czechia přijímáno velmi dobře a lidem se líbí.

► Upřednostňováním krátkého zeměpisného jména před politickým, tedy před republikou, dáváme najevo, že jsme hrdí na celou tisíciletou historii, nejen na posledních pár let. Hodnotu republiky to nijak nesnižuje. Degradací republiky je naopak zkracování politického názvu na Czech Rep. Nejsme žádná REP (chorvatsky ocas), jsme Česko (angl. Czechia).

► Czechia je jméno krátké a zeměpisné – tedy jméno stejného druhu, jaké v každodenním životě, např. v kultuře, v cestovním ruchu, v hudbě, či ve sportu, používá drtivá většina republik světa. I Československá republika krátké jméno používala – Czechoslovakia. Dnes už žádná civilizovaná a nerozvojová republika, kromě té naší, necítí potřebu své republikánství tolik zdůrazňovat. Tak jako je např. Hellenic Republic prostě Greece, neboli Řecko, je i Czech Republic jednoduše Czechia. [>-]

0 0
možnosti
VF

[>-] Hlavní výhody anglického jména CZECHIA:

► Jde o jméno snadno zapamatovatelné, výrazné a přesvědčivé, což potvrzují i odborníci na marketing.

► Se jménem Czechia lze snadno popsat všechny historické etapy naší země – jak republiku, tak i království.

► Anglický výraz Czechia pochází z latiny, která shodně – tedy jménem Czechia – pojmenovávala Čechy+Moravu+Slezsko (Bohemia+Moravia+Silesia), a to už od 16.století.

► Je to jméno spisovné, plně oficiální a schválené, obsažené v normě ISO 3166-1 a v seznamech států OSN.

► Ve slovnících je Czechia pevně zakotvena jako překlad již zavedeného a běžně používaného a rovněž oficiálního a spisovného jména Česko.

0 0
možnosti
MS

Taky dávám přednost Czech Republic. Vzpomínám jak odpůrcům názvu Czechia bylo řečeno, že je to jen formalita, pouze doplnění jednoslovného názvu naší země, který dosud chyběl a dál se bude všude používat dvouslovný název, na který jsou všichni zvyklí.

Samozřejmě to byla lež jako věž. Google používá Czechia, dokonce i imigrační úřad v Austrálii používá Czechia, resp Czechia (Czech Republic), asi aby nikdo nebyl tou Czechií zmaten.

0 0
možnosti
Foto

Co je na slově republika důstojného? A proč do toho pořád taháte Zemana? Ten s tím nemá mnoho společného. Dříve jsme byli Czechoslovakia, také se neříkalo " I am from the Czechoslovak Socialist Republic ". Zkuste se oprostit od mýtů a přečtěte si fakta. http://www.goczechia.cz

0 0
možnosti
MK

V drtivé většině vašich názorů s vámi souhlasím, avšak v tomto bodě se neshodneme. Existují zkrátka situace, ve kterých je jednoslovný název státu nezastupitelný.

Zkuste si představit sportovního komentátora, který hlásí do éteru: "... a na cílové čáře borec ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska těsně předstihnul závodníka z Velkovévodství lucemburského. Třetí skončil běžec z Brazilské federativní republiky ...". Možná se vám to líbí, já to však považuji na naprosto šílené.

1 1
možnosti
Foto

Ano, to šílené je. Ovšem může nastat následující situace. Sportovní komentátor hlásí do éteru: "... a na cílové čáře borec z Jihoafrické republiky těsně předstihl závodníka ze Středoafrické republiky. Třetí skončil běžec z Dominikánské republiky." To nejenže není šílené, ale naprosto normální. A o to v principu jde, jestli mi rozumíte.

2 0
možnosti
  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal