Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J77a61n 54R15á28ž

17. 4. 2017 15:27

Mýlí se každý, kdo tvrdí, že Turecko je země bez hodnot. Že to nejsou hodnoty kompatibilní s tím, jak si hodnoty představujeme my, je vedlejší.

Turecko se včera vrátilo k systému vlády, který je pro tamní lid přirozenější,než nějaká demokracie západního typu. Že byl výsledek těsný, neukazuje nic o tom, co Turci většinově chtějí. Nevěřím totiž vůbec, že měli stejnou motivaci k "NE" Turci žijící na pobřeží moře a velkých městech s Kurdy na východě, kteří jsou pro většinu Turků, bez ohledu, jestli jsou liberálové nebo konzervativci, nepřátelský, cizorodý prvek a jsou pro ně větší problém než Islámský stát. Když proti Kurdům, zejména PKK, teď Erdogan tvrdě zakročí, bude mít podporu i Turků, kteří na západě volili "NE".

Je úsměvné,kolik komentátorů stereotypně naivisticky vzpomíná na Mustafu Kemala a dokonce mu dává punc nějakého demokrata. Byl to despotický autoritativní vládce, který jen pochopil, že odrhnutí vlády od moci imámů je jediná cesta k modernizaci Turecka a proto volil cestu sekularizmu. Ale jeho vláda se opírala o moc armády a tajné policie stejně, jako se o tyto pilíře autoritativní moci, chce opírat i Erdogan.

Vždyť po celou dobu od Kemala po Erdogana, každý pokus o skutečnou demokratizaci země okamžitě armáda potlačila a nastolila vládu generálské junty, dokud neměla jistotu, že se vše vrátilo opět k tureckému normálu. To, že někde existují relativně svobodné volby a parlamentní opozice, vůbec neznamená, že ta země je demokratická a má demokraticky smýšlející i jednající vládu.

0 0
možnosti
VT

S vasím názorem se nedá nesouhlasit.Vidím to také tak....

0 0
možnosti
VT

O tom,ze to nevypadá demokraticky,je jasný.Ale po arabském jaru bych se radeji vyvaroval s vývozem demokracie do zemí,která si s ní neporadí.

1 1
možnosti
Foto

Arabské jaro - počátek a původ současných tragédií. A to nejen v Sýrii.

2 0
možnosti
  • Počet článků 4809
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal