Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Odsoudit a potrestat. Jako voják selhal.

1 1
možnosti
Foto

Odsoudit, ale omilostnit.

2 0
možnosti

Jsem zděšen z vývodů tohoto fanatika a žádám administrátora diskusí, aby neprodleně zasáhl. Něco takového přece nemůže zůstat bez povšimnutí! Autor měl možná jako obvykle rychlejší ruce než hlavu, ale vyzývat k osvobození vraha je zvrhlost.

0 2
možnosti
JL

Změnit identitu a naverbovat do Mossadu - tak to aspoň ve filmech chodí.

0 0
možnosti
RH

Ten terorista si nezaslouží žít, ale pokud má být Izrael nadále ostrovem práva a svobody v regionu, pak musí respektovat zákon a jím reprezentované hodnoty. Izrael má u mě další bod za lidskou tvář a jeho právní systém produkuje i nepopulární rozhodnutí...

0 0
možnosti
Foto

Ovšem, vojna je vojna a boj je boj.

0 0
možnosti
Foto

text je pěkný případ toho jak si je možno vždy vše odůvodnit-pokud bude soud brát vždy v úvah jakou míru stresu dotyčný prožíval v okamžiku kdy k tomu došlo ak třeba osvobodí feťáka který mě napadne aby mi ukradl mobil, protože bezdomovec žije v permanentním stresu z nedostatku peněz, navíc polehčující okolnost že je pod vlivem takže nakonec moje chyba že jsem mu ten mobil nedala dobrovolně

a co matky které zabjí novorozence hned po porodu? Kolik chlapů-soudců si umí představit jaký tlak je poporodní stres? A když navíc třeba dotyčnou otec dítěte

kvůli tomu opustí?

stejně tak USA armády vždy svobodí své vojáky ikdyž se dopustí omylem něčeho na civilistech- ale chápu, voják terý by se bál zabíjet aby nebyl potrestán by byl k ničemu

1 2
možnosti
IK

Jenže feťák se obvykle stane feťákem z vlastního rozhodnutí a matka, která zabije svého potomka skutečně vlivem poporodního stresu (nebo, chcete-li, následkem laktační psychózy) je posuzována úplně jinak, než jakýkoli jiný člověk, který zabije dítě (samozřejmě se bere v úvahu, nakolik lze jednání přisoudit opravdu poporodnímu stresu, pokud matka těhotenství tajila, záměrně porodila utajeně a pak dítě zabila, bude zde silné podezření, že svůj čin chystala a poporodní stres se jenom vymlouvá, ale to bychom se zaplétali).

A pokud jde o zmiňovanou armádu USA, také srovnání kulhá, protože její vojáci jsou profesionálové, kteří se rozhodli stát vojáky dobrovolně, tak na sebe také z vlastního rozhodnutí berou odpovědnost za to, že obstojí v zátěžových situacích, kdy budou muset ovládnout své pudy nebo emoce.

V izraelské armádě ovšem slouží odvedenci (a myslím, že je to právě případ tohot seržanta), kterých se nikdo neptal, jestli mají předpoklady zvládnout výcvik a službu, prostě jsou povinni se podrobit výcviku a jít do boje a pokud selžou, měl by na to být brán ohled.

1 0
možnosti
LJ

Říci si v zápalu boje: "Teď už dost" není vůbec jednoduché. Snadné to je, když sedí v křesle a medituje o tom. Navíc člověk podvědomě ví, že až se ten zraněný uzdraví, bude zřejmě pokračovat.

3 0
možnosti
Foto

Já bych to vůbec nesoudil. Kdysi, je to bratru asi tak 40 let se teroristé dostali na jednu z ambasád v Londýně. Myslím Iránskou.

Speciální jednotka se do budovy dostala explozí ze sousedního objektu a vyžádala si na rukojmích identifikaci teroristů.

Ti, i když již byli bezbranní, byli prostě zastřeleni, protože, podle mého názoru to bylo v objektu, kde probíhal zásah.

Pouze jednomu teroristovi se podařilo smrti uniknout, protože se propašoval s rukojmími ven z budovy. Tam už ho zastřelit vůbec nebylo možné.

Takže je třeba vždy rozlišit, kdy ještě probíhá zásah a i když už jde o zajatce.

0 0
možnosti
MT

Nemám důvod si o izraelském vojenském soudu myslet, že má potřebu potápět vojáky vlastní armády. Tohle je po dost dlouhé době snad druhý případ, kdy k takovému soudu vůbec došlo, i to mi napovídá, že jednání toho vojáka nebylo košer ani na místní poměry.

2 0
možnosti
Foto

Nebylo sice košer, ale bylo pochopitelné a svým způsobem i účelné. Vzdával se snad?

3 0
možnosti
PS

Bylo to drsné, ale taková byla celá situace. Izraelští občané jsou permanentně pod tlakem a pokud by dotyčný útočník mohl , vraždil by okolo sebe bez zaváhání. Na rovinu - nic než smrt si nezasloužil , tak se lidská bytost nechová. Pokud vojáka odsoudí , bude to precedens, který sice vyzdvihne právní stát , ale současně sváže ruce vojákům při zákroku proti vraždění Palestinci . Bohužel, Izrael si válečný stav nepřeje, ale je to tak a okolní muslimové ho touží zahnat do moře. Navíc útočí na civilní obyvatelstvo, jak s oblibou říkáme měkké cíle, ale v podstatě nejde o nic jiného než brutální masové vraždy žen a dětí, náhodných chodců. Co to tedy je za lidi? Vychází mi z toho - válečný stav, masový vrah , voják udělal dobře. Žádná politika ne ospravedlňuje zabíjení bezbranných civilistůj jak to praktikuje Palestina . A svět jim k tomu ještě tleská.

4 0
možnosti
Foto

Já bych jednoznačně střílel. Pokud by se ovšem zřetelně nevzdával, což myslím, že tito teroristé nemají ve zvyku.

2 0
možnosti
MS

Na místě incidentu údajně někdo začal volat, že ten zraněný terorista má pod sebou výbušninu a kvůli tomu ho seržant zastřelil. Pokud by se něco takového prokázalo, neměl by být podle mne vůbec potrestán, protože konal v zájmu bezpečnosti přítomných (podle mne nejlepší východisko z celé situace). V opačném případě by měl být potrestán s tím, že by měly být vzaty v úvahu polehčující okolnosti (stres z napadení jeho kamarádů teroristy) a trest by tedy neměl být nijak vysoký. Ta případná milost by asi nebyla moc vhodná, protože tím by se takovému jednání dala zelená.

6 0
možnosti
Foto

někdo začal údajně volat?

stres z napadení kamarádů?

možná i palestinec měl stres z toho, jak Izrael staví osady na jejich území

0 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS