Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dokumenty OSN z roku 1947 buď platí, nebo neplatí. Vy si z nich nemůžete vybírat jen to, co se Vám hodí a zbytek neuznávat. Názor pana JŘ je konzistentní a objektivní, lze s ním tedy naprosto souhlasit R^

0 4
možnosti
Foto

J21i79ř57í 11K42i94n39d94l

14. 10. 2016 21:06

Jak chcte dodržet plán na rozdělení Palestiny, který přijali Židé a odmítají je do současné doby Arabové Přitom dne29. listopadu 1947 OSN přidělilo Izraeli 17,2 procenta území Palestiny z čehož 70 procentpřiděleného území tvořila poušť. Zbytek byl přidělen Arabů, kteří odmítlivytvoření vlastního státu . Izrael ač to bylo pro něj krajně nevýhodné topřijal. V současné době patří státu Izrael 18, 8 procent území Palestiny aArabům patři 81,2 procenta území Palestiny.

1 0
možnosti
Foto

J72i96ř52í 86K50i46n18d69l

14. 10. 2016 18:47

Nejvyššísoud v Izraeli rozhodl, že osada Amon musí být vyklizena, protože podleizraelského pojetí se jedná o osadu ilegální a 50 rodin se musí vystěhovat.Území, kde vznikla osada Amon je zapsáno v pozemkových knihách jako majetekPalestinců. Pokud se jedná Západního břehu Jordánu, je obsazené území sporné,neboť nepatřilo žádnému svrchovanému státu a hranice z roku 1967 je pouze liniepříměří, která byla dohodnuta s Jordánskem a nepředjímá budoucí diplomatickájednání. Takže je Izraele povoleno zařizovat tam osady, pokud nenarušujísoukromý majetek Palestinců. Většina obcí Izraele je postavených osad stojí na kopci dříve holých a neobývaných.

Z pohleduPalestinců jsou i ilegální osady ve správním regionu Guš Ecion, židovská čtvrťv Hebronu nebo jeruzalémské čtvrti Neve Šalom, Gilo či Armon ha-Naciv, kteréŽidé získali už ve třicátých letech minulého století

0 0
možnosti
JR

J11a26n 13R92á76ž

14. 10. 2016 15:52

Vést mírové rozhovory s národem, jehož vedení má jako dogma své politiky zničit stát Izrael a všechny jeho obyvatele, nejenom Židy vyhladit, je krajně obtížné, ne-li nemožné. A tahat do dnešní doby nějaké dávno reálně zneplatněné Rezoluce OSN, jako i další dohody a smlouvy uzavřené mezi Izraelem a palestinskou politickou reprezentací, které ani jedna strana nedodržuje, je holým nesmyslem. Je to stejné, jako kdyby naše současné vztahy s Německem měly vycházet z Mnichovské, Jaltské a Postupimské dohody. Při hodnocení vztahu Iztael-Palestina musíme vycházet z dnešní reality a s přihlédnutím k současné vzedmuté hladině palestinského náboženského šovinismu a ze zahraničí podněcované agresivity.

Jinak osobně velmi vítám vznik polemiky mezi pány Řezníkem a Stejskalem. Nevím jak ostatní, ale mně iniciovala k důkladné faktografické reminiscenci vývoje palestinsko arabských i arabsko židovských vztahů od počátku minulého století a později palestinsko izraelských vztahů od vzniku státu Izrael . Bylo to velmi poučné!

1 0
možnosti
Foto

A jaké řešení tedy navrhujete, aby přineslo v oblasti trvalý mír a nikomu nebyl na hlavě zkřiven vlásek a nikdo se necítil být ukřivděn. To, co já navrhuji, je jednostranná nabídka Izraele, která nepředpokládá žádnou předběžnou dohodu a která říká Palestincům, budete-li po dvacet let na nás hodní, vyplatí se vám to.

0 0
možnosti
Foto

Několik následujících hodin budu bez přístupu k pc a psát bez znamének z mobilu mne nebaví. Takže krátká poznámka k panu Řezníkovi a dalším.

Mír je krásná věc a chceme jej všichni. Tedy skoro všichni. Jenže míru se nedosáhne tím, že se bude šířit a vnucovat jakási politicky vhodná lež. Bez pravdy a faktů, bude ten mír pouhým diktátem a otroctvím. Na blízkém východě nebude míru, dokud všechny civilizované země neřeknou stop lžím. Dokud nepřestanou podporovat akce, směřující k likvidaci jednoho malého státu, který nechce nic jiného než žít v míru a přátelství se všemi svými sousedy. Tím že se bude pořád ustupovat zlu ze strany jeho arabských i jiných nepřátel, tím se míru nikdy nedosáhne, protože neumím si představit žádnou zemi, která by si nechala uloupit podstatnou část své identity a historie.

5 0
možnosti
Foto

A copak požaduji takový hanebný mír? Naopak navrhuji, že když Palestinci po dvacet let budou dodržovat mír, dostanou okupovaná území, tedy všechna ta, která byla získána porušením principu nepřípustnosti získání území válkou.

Pozn. Ve vztahu k Jeruzalému platí, že by nakonec mohlo být dosaženo dohody o jeho rozdělení mezi Palestince a Židy, tedy zrušení jeho mezinárodního statutu.

0 1
možnosti
Foto

J53i47ř68í 30K28i12n94d98l

14. 10. 2016 14:59

Plán OSN z roku 1947 nerozhodl o rozdělení Jeruzaléma. To je hluboký omyl. Plán OSN z roku 1947 rozhodl, že bude Jeruzalém pod správou OSN a po deseti letech se o Jeruzalému rozhodne referendum. Proti byla Liga arabských zemí. Židé souhlasili. Jordánsko vojensky obsadilo podstatnou část Jeruzaléma a začalo ničit židovské pamatky. OSN po celou dobu dělalo mrtvého brouka a nezasáhlo, když Jordánsko při obsazení Jeruzaléma maskarovalo civilní obyvatelstvo a když obyvatelstvu v obleženém městě hrozila smrt hladem. To bylo důvodem, proč Izrael v roce 1947 vydal prohlášení, že se necítí být vázán doporučením OSN a Jeruzalém pro něj už zůstane navždy hlavním městem. V šestídenní válce získal Izrael Jeruzalém zpět opravil na své náklady vešekeré pamatáky ve městě bez ohledu komu patří. Od té doby je plán OSN z roku 1947 mrtvý a nikdy se k němu OSN už nevrací. Nehledě k tomu, že se jednalo o doporučení Valného shromáždění OSN, které nemá závazný charakter a nelze je vynucovat silou.

3 0
možnosti
Foto

Upozorńuji, že v tom máte rozpor. Na jedné straně tvrdíte, že Plán OSN nelze vynucovat silou, a na druhé straně se divíte, že OSN nezasáhla v případě arabsko-izraelské války.

A zdůrazňují, že OSN Lize arabských států nedalo právo do ničeho kafrat.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji níže uvedeným za pozitivní komentář.

Ale k věci. V tuto chvíli nevím, zda se OSN drží Plánu OSN na rozdělení Palestiny z r. 1947 jako celku, zvláště pak ve vztahu k Jeruzalému. Reagoval jsem v podstatě na jednu větičku ve Vašem, kde se hovoří o okupaci části Jeruzaléma. A vysvětlil jsem si to tak, že OSN ten Plán dodnes uznává jako východisko mírového řešení. Pokud se ani OSN nedrží Plánu, tak nutné volat k pořádku OSN.

Co všichni potřebujeme, Žídé, Češi, Evropa, Palestinci, Arabové, Amíci na Blízkém východě, je mír, aby v Palestině nedoutnalo válečné ohniště, které se má tendenci přelévat do dalších a dalších regionů, posilovat extremisty a teroristy a ty či ony ideologické fundamentalisty. Ten konflikt se rozvíjí od r.1948 před mýma očima a konce nemá. A jakékoliv mírové řešení je lacinější než války. Ta válka stojí svět příliš mnoho. A i pro Izrael je důležité, aby v jedné ruce mával olivovou ratolestí, i když v druhé bude držet hromný kýj.

A proto je Plán OSN vhodným východiskem, protože stanoví hranice států v oblasti. A stanovit hranice je nutné proto, aby jednou ty hranice ztratily význam. Je nutné tedy nabídnout něco za něco. Budoucí území za současný třeba dvacetiletý mír. Pokud bude porušen, odpočítávání bude muset začít znovu. Jakmile si obyvatelé Palestiny zvyknou na mír, tak v tom byl čert, aby na všech stranách konfliktu se nenalezly síly, které ten mír budou se snažit prosadit uvnitř jimi ovlivňovaných společenství.

Tam, kde technicky už nebude možné se vrátit k původnímu stavu v r. 1948. jsou na místě bohaté finanční rekompenzace. Třeba i těm arabským uprchlíkům, kteří už se nemohli vrátit do svých domovů. Zdroje se najdou. Všechno je lacinější než válka.

0 1
možnosti
Foto

J31i58ř56í 47K78i37n70d56l

14. 10. 2016 15:40

OSN již tento plán neuznává. Viz. rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 242 ze dne 22. listopadu 1967, která reagovala na šestidenní válku. Vyzývá Izrael, aby se stáhl z hranic, které získal v této válce. Ne za hranice z roku 1947. Dále se zde mluví, že hranice budou stanoveny pokud bude uznán Izrael a bude podepsán mír s Izralem. To se zatím nestalo. Za další sporného území jsou pouhá dvě procenta. Proč, nevzniknul stát Palestina v době, kdy tato území okupoval Egypt a Jordánsko a to od roku 1947 do roku 1967.

1 0
možnosti
RJ

R81a63d63e85k 41J98a56r24o90š

14. 10. 2016 14:49

Doufám, že Izraeli je celý pán JŘ, ale i OSN a Unesco "někde"...

Tento stát už je natolik silný, že si to může dovolit.

3 0
možnosti
Foto

Nikdy nikdo neví, do kdy bude silný. A proto dokud někomu stačí ještě síly, tak si může dovolit velkorysost, nikoliv však aroganci. A řekl bych, že Izrael dnes není ani tak silný, ani sebevědomý, jako byl v r. 1967. Škoda, že tehdy zaměnil tu silu v aroganci.

0 1
možnosti
Foto

Pan Řezník nediskutuje. On slušnou formou vstoupí, zasmrdí svými demagogickými požadavky a pak zase z diskuse vystoupí. Jinými slovy, to že někdo není vulgární neznamená, že má pravdu. A o pravdu zde jde především.

5 1
možnosti
Foto

Nejde o pravdu, jde o to nalézt mírové řešení, aby nikomu nebyl zkřiven ani vlásek na hlavě. Když nakonec uměli Frantíci a Němci, Irové a Britové, tak proč by to nemohlo jít jinde?

0 1
možnosti

I54v42a74n 37Š19t71í96p29e95k

14. 10. 2016 14:18

No, on pan JŘ má docela prostě jen jiný názor než vy. Jeho diskusní příspěvky jsou komunikativní a vyvážené, nezatlouká jiného do země, není fanatik, není vztahovačný, nekoná medvědí službu.

3 4
možnosti
Foto

Je to velmi slušný diskutér. Nevím kolikrát, kdo má v diskuzi pravdu, hodněkrát má každý kousek té svojí, ale pan Řezník u mě vyhrává právě Vámi uvedenými vlastnostmi na celé čáře.

1 4
možnosti
  • Počet článků 4795
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal