Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Píšete o volbách v Ba-Wü, ale nikde nevidím jméno Winfried Kretschmann. To je zelený ministerský předseda v Ba-Wü, který je naprostým fenoménem. Je to politik, který SPD sebral sociální program, CDU vyfoukl to hospodářské, FDP to liberální a zůstal zelený. Dřív byl označován za Spießera, aktivní katolík, který jeden den podpoří Merkl a druhý den se zastane Seehofera a jeho tlaku na omezení přistěhovalců.

Co se týká uprchlíků razí termín "pragmatický humanismus", do kterého se vejde jak pomoc uprchlíkům před válkou, tak nemožnost přijmou všechny a tedy i nutnost příliv zastavit. Dokázal, že i za vlády zelených, může průmysl vzkvétat a životní prostředí udržet. Já neznám sice moc lidí z této země, ale oba dva volili Kretsmanna na protest proti Merkl.:-)

0 0
možnosti
JC

Zajímavé.

Nikdy jsem o tom člověku ještě neslyšel.

Vaše informace je opravdu velmi ZAJÍMAVÁ.

0 0
možnosti
VV

Podle ocekavani to byl Winfried Krezschmmann, diky kteremu vyhrali zeleni. Nebyt hloupeho Mapuse kterny pred 5-ti lety nechal par mesicu pred volbami rozehnat demonstraci proti stavbe predrazeneho nadrazi, nebylo by vlady zelenych. Ale Winfried Kretschmann se oproti svym predchudcum ukazal byt velmi dobrym ministreskym predsedou.

Predtim mel jihozapad s jedinou vyjimkou, kterou byl Lothar Späth dost smulu.

No a AfD, nevim co Vas bratr na ne, to je jen takova kometa, ktera do pristich voleb uplne zhasne.

1 0
možnosti
JC

Zarážející je ta velká míra odchylky průzkumů od skutečnosti.

Že by Němci v průzkumech tajili, koho budou volit?

Nebo že by byly průzkumy uměle zfalšované, aby zdání bzevýznamnosti AfD odradilo voliče?

Podle mne je právě ta nepravdivost průzkumů oproti skutečnosti největším a nejvýznamnějším zjištění těchto německých voleb.

0 0
možnosti
PS

tyto odchylky se projevily, pokud si pamatuji, při posledních českých volbách také.

Tak se z toho prosím nesnažte uplést nějakou spikleneckou teorii.

Nikdo se nikdy v Německu netajil s tím, že AfD bude mít daleko lepší výsledky, než při posledních volbách v 2011.

2 1
možnosti
PS

Karma a malý dodatek o výsledcích v postkomunistickém Sachsen-Anhalt:

Letošní volby ve 2 západních spolkových zemích dopadly dle očekávání. Zelení a SPD si udrželi vítěznou pozici nejsilnějších stran a AfD získala nové voliče. To všichni očekávali a předpokládali.

Zajímavé je ovšem analyza voleb v postkomunistickém Sasku-Anhalt. Zde byla sice CDU kancléřky Merkel vždy nejsilnější stranou, ale komunistická Die Linke spolu se socialistickou SPD jí šlapaly urputně na záda. Holt se soudruzi z bývalé NDR své minulosti ještě nezbavili.

V nynějších volbách 2016 si ale kupodivu CDU kancléřky Merkel udržela své voliče (ztráta pouhých 2,7 procenta oproti 2011), drtivou porážku ale utrpěli právě komunisté (7,4%) a socialisté (10,9%), jejichž přívrženci přešli k AfD.

Takže jásot Čechů nad údajnou ztrátou kancléřky Merkel je velkým nepochopením německých voleb dle mota "přání je otcem myšlenky". Sachsen-Anhalt se ještě více zradikalizoval a AfD dokázala přelákat komunisty, socialisty a neonacisty z NPD, kteří dva dny před volbami vydali příkaz pro své hnědé soukmenovce volit AfD.

3 1
možnosti
Foto

Interpretace výsledků voleb jsou velice různorodé. V seriózním HuffPost (německé vydání) jsem zaznamenal úvahu, že A. Merkel je faktickou vítězkou voleb, neboť propadli lídři CDU, kteří se od ní snažili distancovat (Wolf v Ba Wü, Klöcknerová v Rheinland-Pfalz) a navíc se zbavila ambiciózní konkurentky místopředsedkyně CDU J. Klöckner, jež vyhořela v Mohuči. V Rheinland-Pfalz upevnila pozici obhájkyně vítězství Malu Dreyer (SPD), jež v předvolební kampani na rozdíl od své pohledné konkurentky z CDU neuhnula ani o píď ze vstřícného postoje vůči migrantům (SPD je vstřícnější než A. Merkelová).

3 0
možnosti

A to se tam Zelení chovají jinak než u nás, kde jsou extrémně "antixenofobní"?

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS