Politováníhodné zjednodušení Patrika Bangy

Vedoucí týmu administrátorů blogů iDNES pan Patrik Banga zareagoval 29. března na moji odpověď panu Michalu Pohankovi, který v debatě vznesl dotaz, proč jsem byl vyhozen z blogů iDNES.

 

Některá jeho vyjádření musím uvést na pravou míru (byť jsem si vědom toho, že bloger ve vztahu k administraci vždy tahá za kratší konec provazu, stejně jako žák ve vztahu k učiteli, podřízený vůči nadřízenému, obžalovaný vůči soudci, odsouzený vůči bachaři, v minulosti otrok vůči otrokáři; taková je realita).

 

Začnu od konce jeho příspěvku [1]. P. Banga píše: „Za Vaše stažení nemůže ani administrace, ani žádný další bloger nebo diskutér. Můžete za něj Vy sám.“ Proti tomuto tvrzení se musím ohradit, protože takto formulovaná věta vyvolává dojem, že jsem za své stažení (z hlavní strany blogů iDNES) obviňoval ať už administraci, jiného blogery či účastníky diskusí. Ničeho takového si nejsem vědom. Tudíž se domnívám, že byť i jen něco takového naznačovat, pakliže proto neexistují důkazy, je nefér. Administrátor, natož vedoucí administrátorů, by se z principu něčeho takového dopouštět neměl. Bohužel stalo se a to nevrhá na způsob uvažování a práce administrátora nejlepší světlo. Vyjadřuji nad tím své politování.

 

P. Banga dále píše: „Debata o tom, zda jsou si někteří autoři »rovnější« mi přijde vlastně úsměvná. Jako bych desetkrát jel na padesátce stovkou, nebral pokuty jako varování a potom se bránil tím, že někdo jel stovkou taky.“ Tak ale moje poznámka myšlena samozřejmě nebyla.

 

Nejde přece o to, že (obrazně řečeno) já jsem jel na padesátce desetkrát stovkou a přitom se bránil tím, že někdo jiný jel také stovkou. Jde o něco závažnějšího. O měření stejným metrem při dodržování, resp. porušování kodexu. Ano, já jsem podle soudu administrátora kodex nejméně desetkrát porušil (asi ano, nevedu si evidenci) a byl jsem následně potrestán, což jsem nikdy, v žádném svém vyjádření nezamlčel, nezakrýval. Ani v odpovědi p. Pohankovi.

 

Ovšem kodex se netýká pouze přebírání obrazových materiálů, ale stanovuje také jistá pravidla a omezení týkající se textů. Jsou na blogu autoři, kteří nikdy neporuší kodex tím, že by publikovali cizí fotografie chráněné autorskými právy, protože vzhledem ke stylu své tvorby (kdy drtivou většinu tvoří tzv. „reblogy“, tedy přeformulování myšlenek v textech jiných blogerů, kde z principu sotva najdou uplatnění fotografické materiály; dodám, že bez originálního textu by příslušný „reblog“ nikdy nevznikl), zato ho ale porušují jinak. Zde p. Bangovi a spol. připomenu jejich vlastní kodex:

 

- (Bloger) nesmí neoprávněně zasahovat do práv třetích osob, např. poškozovat jejich dobré jméno nebo zasahovat do jejich soukromí.

 

- Nepřípustné je rovněž systematické obtěžování, urážení nebo zesměšňování jiných blogerů. (Ptám se: urážení a zesměšňování neblogerů iDNES je povoleno?)

 

- Bloger nesmí uveřejnit pod vlastním jménem cizí text nebo jeho část.

 

- Cizí text lze v článku použít pouze v rámci citace v souladu s autorským zákonem, tedy zejména tehdy, pokud souvisí s obsahem článku, netvoří-li však větší část textu tohoto článku. Přitom je nezbytné uvést zdroj textu a jeho autora, je-li znám.

 

- Na titulní straně blog iDNES.cz nemohou být (mj.) texty obsahující vulgarismy (zvláště v titulku a perexu), pokud není vulgarismus ojedinělý a nevyhnutelný pro celistvost textu.

 

Ptám se: Je si administrace jista, že nic z toho nikdy žádný bloger neporušil, nemluvě o tom, že opakovaně? Osobně si tím jist nejsem. Nevím, jak si mám vysvětlit skutečnost, že jsou administrací přehlíženy brutální urážky jiných osob, náboženského cítění křesťanů (na muslimy si takto píšící autoři obvykle netroufnou), jakož i řada vulgarit, někdy i na hranici zakázané pornografie. (Není mou povinností napovídat, kdy a kde k tomu došlo, to je naopak povinností administrace, v tom se angažovat nehodlám.)

 

Administrace je toho mínění, že jsem publikováním obrazových materiálů z jiných serverů porušil autorská práva, což kodex zapovídá. Je to její právní názor. Můj názor vychází ze znění paragrafu 34b zákona č. 121/2000 Sb., kde se píše: „Do práva autorského nezasahuje ten, kdo užije dílo ve spojitosti se zpravodajstvím týkajícím se aktuálních událostí, a to v rozsahu odpovídajícím informačnímu účelu.“ Ty své blogy, v nichž jsem tento paragraf aplikoval, jsem chápal jako svého druhu zpravodajství (např. onen „kritický“ blog o finských volbách z 2. dubna 2023, po němž jsem byl z blogerské komunity vyloučen) a tudíž použití obrazového materiálu jsem považoval za oprávněné. Kdo má pravdu? Jelikož jde o záležitost paragrafů, nemohu to být ani já, ale ani administrace; tento spor by musel rozhodnout nezávislý soud. Jedním dechem dodám, že nic takového z mé strany nehrozí, protože na soudní tahanice nemám ani čas, ani peníze. Chci tím jen říci, že označit někoho za „zločince“ (porušovatele zákona) nemusí být vždy tak jednoznačné, jak by se mohlo z vyjádření P. Bangy vůči mé osobě jevit. Jde více než o co jiného o interpretaci zákonného ustanovení – ovšemže u vědomí toho, že administrace tahá za delší konec provazu.

 

?

ODKAZ

[1]https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=814986

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 29.3.2024 20:07 | karma článku: 0 | přečteno: 49x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

28.4.2024 v 22:57 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci: Proč stále nemohu diskutovat?

Dopoledne 27. dubna 2024 skončil několikaměsíční zákaz mého vstupu do diskusí na serverech iDNES a Lidovky.cz. Podotýkám, že na Neviditelném psu, kam také autorsky přispívám, jsem celou dobu diskutovat mohl.

28.4.2024 v 11:05 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 4812
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal