Hamas je horší než Tálibán

Vyplývá to z vyjádření prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla v rozhovoru pro Novinky.cz zveřejněného v rámci podcastu „Zbytečná válka“ [1].

 

Ačkoli nejvyšší představitelé Mezinárodního výboru červeného kříže jednali po 7. říjnu 2023 (datum agrese Hamasu proti Izraeli zahrnující i gangsterské únosy civilistů) s nejvyššími představiteli Hamasu v katarském exilu, kde „padla řada příslibů“, dodnes není jistota, zda rukojmí alespoň obdrželi zaslané léky. Návštěvu zástupců Červeného kříže u rukojmí teroristé nikdy nepovolili (nanejvýš jeho zástupci asistovali u předání části rukojmí, které se Hamas uvolil propustit v rámci loňského listopadového příměří – LS). M. Jukl trpce konstatuje, že během války v Afghánistánu „nebyl problém, aby se Mezinárodní výbor Červeného kříže dostal i k těm (zajatcům), které zadržel Tálibán“. A dodává, že v současné době prakticky neexistuje naděje, že by se Červený kříž k rukojmím vůbec dostal. Proto se rozhodl apelovat na politiky a širokou veřejnost, ačkoliv v praxi se chová přesně opačně.

 

M. Jukl: „Praxe Mezinárodního výboru Červeného kříže je taková, že jednání i jejich obsah bývají důvěrné. Ročně Mezinárodní výbor Červeného kříže navštíví více než milion lidí, kteří jsou zadržováni v souvislosti s konflikty nebo nepokoji. Z toho je vidět, že to v zásadě funguje. Tady bohužel přes jednání na straně, na kterou se Červený kříž obracel a obrací, k posunu nedošlo. Je to velmi výjimečná záležitost.“

 

Šéf Českého červeného kříže se vyjadřuje diplomaticky, já nemusím. Onou „stranou“, na níž je Mezinárodní výbor Červeného kříže nucen se obracet jsou teroristé, barbaři a gangsteři, a to toho nejbrutálnějšího a nejnehoráznějšího charakteru. Byla-li i s Tálibánem, o němž si nikdo normálně uvažující nemůže dělat sebemenší iluze, možná nějaká domluva, pak to jen ukazuje, s jakým nepřítelem Izrael bojuje a s kým Červený kříž „má tu čest“.

 

NA HAMAS JE KRÁTKÁ I MOSKVA

A to navzdory tomu, že dělá Hamasu pomyšlení – a Hamas řadí Rusko mezi své přátele. Na přelomu tohoto a minulého měsíce (29.2. a 1. 3.) hostilo hlavní město RF delegaci více než deseti palestinskoarabských frakcí, které jednaly, jako už bezpočtukrát předtím jindy a jinde, o „palestinské národní jednotě“. Mezi nimi byli i teroristé z Pásma Gazy – jak Hamas, tak Palestinský islámský džihád. To samo o osobě nevrhá nejlepší světlo na ruskou zahraniční politiku, která tímto svým angažmá de facto přivítala „na červeném koberci“ zločince, vrahy, gangstery a únosce a poskytla jim plný hostitelský servis jako ctihodným partnerům. Za takovou vstřícnost by člověk očekával jistou protislužbu. Například to, že Hamas propustí zadržovaná rukojmí, která mají ruské občanství.

 

Nejde přitom o kdovíjak velké počty, které by mohly ohrozit vydírací potenciál teroristů, podle ruských informací jde o tři osoby (aktuálně z asi 130 stále zadržovaných). Když byla delegace Hamasu v Moskvě poprvé od napadení Izraele, bylo to 26. října 2023, hovořily ruské zdroje o osmi unesených s pasy RF. O měsíc později byl se značnou publicitou propuštěn Roni Krivoj, zvukař působící na festivalu Supernova Sukkot, kde bestie Hamasu spáchaly ta nejhorší zvěrstva. Teroristé tehdy jeho propuštění (nad rámec kvóty dohodnuté jako součást listopadového příměří) doprovodili slovy, že jde o „reakci na úsilí ruského prezidenta Vladimira Putina a jako ocenění ruského postoje vyjadřujícího podporu palestinské věci“. Dlužno dodat, že Krivoj má jak ruské, tak izraelské občanství; jeho předkové sice pocházejí z ruské diaspory, on sám se ale narodil a žije v Izraeli.

 

Agentura TASS napsala 1. března [2], že ruská strana při separátním jednání s Hamasem položila důraz na „nutnost propustit civilisty (včetně tří ruských občanů), kteří byli zajati 7. října 2023 a od té doby jsou drženi v Pásmu Gazy jako rukojmí“. O reakci Hamasu agentura nehovoří. Lze se oprávněně domnívat, s ohledem na šnečí tempo, jakým jsou zajatci s ruskými pasy osvobozováni, že si lídři teroristů s tímto „důrazem“ svých ruských přátel těžkou hlavu nedělají. O to víc udivuje, že Moskva, která jindy směřuje silná slova na všechny strany a každému, kdo jí není po chuti, si nechá takové jednání líbit. Patrně Hamas do skupiny těch, kdo jí po chuti nejsou, nepatří. Což hodně vypovídá o tom, co je Rusko zač.

 

CO VLASTNĚ SVĚT CHCE?

Neméně udivující je postoj většiny světového společenství. Ačkoli agresorem, strůjcem vraždění, mučení, nepopsatelného utrpení a gangsterských únosů je Hamas, cílem soustavné kritiky není on, ale strana, která se útokům teroristů brání. Je to patrně poprvé v moderní historii, kdy jsou bránící se zemi soustavně házeny větší či menší klacky pod nohy, a to i ze strany zemí, pro které jsou teroristé právě takovou hrozbou jako pro Izrael. O co větší tlak je vyvíjen na Izrael, o to menší, pokud vůbec nějaký, na Hamas. Jako kdyby svět paradoxně ani nechtěl, aby válka v Pásmu Gazy skončila. Každému musí být přece jasné, že jediný způsob, jak válku ukončit okamžitě jsou tři kroky, které musí Hamas udělat. Propustit rukojmí, zastavit agresi a kapitulovat. Tlak tímto směrem, ať už ze strany OSN, světových velmocí, seskupení států (EU) či jednotlivých zemí je prakticky neviditelný. Pak Izraeli nezbývá než v déle trvající válce Hamas porazit. V tom je ale Izraeli nesmyslnými požadavky týkajícími se způsobu vedení války všemožně bráněno, dokonce stojí jako žalovaná strana před mezinárodním soudem.

 

Tak co vlastně svět chce?

?

ODKAZY

 

[1]

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-cerveny-kriz-ohledne-rukojmi-v-gaze-sve-moznosti-vycerpal-neni-to-myti-si-rukou-rika-sef-ceske-pobocky-40462104

 

[2]

https://tass.com/politics/1754551

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 2.3.2024 14:43 | karma článku: 0 | přečteno: 15x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,55 | Přečteno: 131x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal