Izrael: Teror na dálnici D1 a politické souvislosti

Dálnice D1 spojuje Tel Aviv s izraelským hlavním městem Jeruzalémem, odkud pokračuje dále na východ regionem Judea až k Mrtvému moři.

 

Čtvrtek 22. února 2024. Ranní dopravní špička. Mezi městy Maale Adudim a Jeruzalémem je kontrolní stanoviště Az Zaayem (podle nedaleké arabské obce), kde se pravidelně tvoří fronty. Toho zneužili tři teroristé z Palestinskoarabské autonomie (PAA), kteří přijeli dvěma auty, nafingovali vzájemnou kolizi, dopravu tak úplně zablokovali, načež vystoupili a na lidi čekají v autech začali střílet [1].

 

Výsledek dle prvních zpráv: jedna osoba zavražděna, dalších jedenáct zraněno, z toho některé vážně včetně těhotné ženy. Obětí nebylo víc, protože dva teroristy se podařilo zlikvidovat hned a třetího později na útěku.

 

Identita útočníků je známá. Dva jsou bratři; všichni pocházejí z judské části Západního břehu. Podstatné je, čím byli ozbrojeni: automatickou puškou M-16, samopalem Carlo, granáty a samozřejmě náboji.

 

Tragédie má nejen lidskou, ale také politickou stránku. Je obrazem reality, v níž jsou Izraelci nuceni žít. Hamas v prohlášení tuto vraždu jednoho člověka a pokus o další ocenil a označil jako hrdinskou operaci. To vše se děje na pozadí sílících tlaků na jednostranné vyhlášení nezávislého státu pro palestinské Araby. Zdá se, že čím víc teroru, čím víc prolité židovské krve, čím víc židovského utrpení a antisemitské nenávisti, tím jsou tyto hlasy silnější a důraznější. Není pádnějšího důkazu o zvráceném uvažování části elit dnešního světa.

 

Volat po 7. říjnu 2023 po ustavení palestinského státu je horší než chucpe. Je to něco, pro co neexistuje odpovídající pojmenování. Jako kdyby po masakru v Lidicích usilovali Spojenci o posílení moci Hitlera a nacistického režimu. Jak něco takového nazvat? Nevím.

 

Utěšovat se tím, že na vládě onoho prosazovaného palestinského státu nebude Hamas participovat je iluze všech iluzí. V poslední době jsme svědky podané ruky Hamasu vysokými představiteli Fatahu, kteří jsou na palestinskoarabské straně mezinárodně uznávanými reprezentanty. Premiér PAA Mohammed Štayyeh říká: zapomeňte na 7. říjen. A zve šéfy zabijáků k dialogu o palestinskoarabské jednotě. V tom má podporu Kremlu. Agentura TASS, když 16. února oznamovala, že do Moskvy byly pozvány palestinské frakce k rozhovorům o politickém sjednocení, citovala náměstka ministra zahraničí RF Michaila Bogdanova [2]: „Většina z nich je přidružena k Palestinské osvobozenecké organizaci (PLO), ale existují i některé organizace, které se k ní ještě nepřipojily - Hamas a Islámský džihád. Ty jsme také pozvali.“ Neskutečná diplomatická perverze.
 

Lze namítnout, že izraelští představitelé také v 90. letech (v rámci procesu z Oslo) jednali s PLO, kterou do té doby považovali za teroristickou organizaci. Ano, ale až poté, co se šéf PLO v září 1993 zavázal, že jeho organizace 1) uznává právo Izraele na existenci v míru a bezpečí, 2) zříká se terorismu a dalších násilných metod. Jsem si jist, že kdyby se PLO dopustila něčeho tak hrůzného jako Hamas 7. října 2023, Izrael by na žádná jednání nepřistoupil.

 

Na čem by byl navrhovaný stát pro palestinské Araby založen? Na hluboce zakořeněné protiizraelské nenávisti, na uplatnění rasistického principu „Judenfrei“, na popření rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 242/1967 (respektování a uznání suverenity, teritoriální integrity a politické nezávislosti každého státu v oblasti a jejich práva žít v míru v bezpečných a uznávaných hranicích bez hrozeb nebo aktů násilí [5]), na opětném rozdělení Jeruzaléma, přičemž jeho pro Židy nejposvátnější část – Chrámová hora včetně Západní zdi, jakož i židovská čtvrť ve Starém městě – by připadla muslimům (jako v letech 1949-1967, kdy tam Židé nesměli vstoupit; v době jordánské okupace bylo ve východním Jeruzalémě zničeno nebo znesvěceno 34 z 35 synagog [3]), na všudypřítomném teroru a trvalé existenční hrozbě vůči Izraeli. Ustavení státu pro palestinské Araby v hranicích z doby před šestidenní válkou by nebylo ničím jiným než dalším (plíživým) pokusem o likvidaci židovského státu, tentokrát za hanebné asistence mezinárodního společenství. Pokud by se vůči tomuto tvrzení chtěl kdokoli na Západě ohradit, pak musím argumentovat: záleží-li Západu na míru v oblasti a bezpečnosti Státu Izrael, musí se distancovat od maximalistických představ palestinských Arabů a jejich politických podporovatelů požadujících ustavení státu „Palestina“ v hranicích ze 4. června 1967. Distancovat jasně, jednoznačně a nanejvýš důrazně. Přiznám se, že jsem příliš mnoho vyjádření západních představitelů v tomto duchu nezaznamenal; rozhodně se nejedná o hlasitý chór.

 

Nemluvě o politice „Palestina od řeky k moři“, která je alfou a omegou programu Hamasu, Islámského džihádu a Hizballáhu, stejně jako íránského režimu a jiných. Že to všechno nejsou pouze „velké oči“ autora tohoto článku, dokládá reálný politický vývoj v Palestinakoarabské autonomii po stažení Izraele z Pásma Gazy (2005). V demokratických volbách do sněmovny autonomie konaných v lednu 2006 zvítězil výrazně Hamas nad Fatahem (74:45 ze 132 mandátů, o zbytek se podělily čtyři menší formace a nezávislí). A podpora pro Hamas dnes, po brutálním 7. říjnu 2023? Zatím poslední dostupný údaj výzkumné instituce Palestinian Center for Policy and Survey Research [4], je z 13. prosince 2023, hovoří jasně: „Pokud by se dnes konaly nové parlamentní volby za účasti všech politických sil, které se zúčastnily voleb v roce 2006, pouze 69 % uvedlo, že by se jich zúčastnilo, a mezi těmito účastníky by Fatah získal 19 %, kandidátka Hamasu »Change and Reform« 51 % a všechny ostatní kandidátky dohromady 4 %; 25 % uvedlo, že se ještě nerozhodli, koho budou volit.“ Ještě jednou přehledně:

 

Hamas … 51 %

Fatah … 19 %

Ostatní … 4 %

Nerozhodnutých … 25 %

 

Tato čísla nepotřebují další komentář.

 

Jedinou možnou a správnou odpověď Izraele na nebezpečné fantazie týkající se vytvoření palestinského arabského státu, nota bene fantazie o jeho jednostranném vyhlášení, dal tamní parlament ve středu 21. února 2024 [5]. Vláda předložila Knesetu následující dvoubodové prohlášení:

 

(1) Izrael absolutně odmítá mezinárodní diktát ohledně trvalého uspořádání s Palestinci. Takovéhoto uspořádání bude dosaženo pouze přímým jednáním mezi stranami, bez předběžných podmínek.
(2) Izrael bude i nadále oponovat jednostrannému uznání palestinského státu. Takové uznání po masakru ze 7. října poskytne terorismu obrovské a bezprecedentní ocenění a zabrání jakékoli budoucí mírové dohodě.

 

Ve 120členné sněmovně hlasovalo [6] PRO 99 zákonodárců, tedy nejen z koalice nebo strany Národní unie, která se během války s Hamasem dočasně ke koalici připojila, ale také z partají opozičních. Výjimkou jsou labouristé, jejichž čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. PROTI bylo devět zákonodárců výlučně z arabských stran. Ani tento výsledek není nutné obšírně komentovat. Jen se ptám, bude toto demokratické rozhodnutí zástupců lidu Izraele svět respektovat?

 

?

 

ODKAZY

[1]

https://www.timesofisrael.com/one-killed-11-wounded-in-terror-shooting-attack-near-jerusalem-checkpoint/

 

[2]

https://tass.com/politics/1747341

 

[3]

https://www.jewishvirtuallibrary.org/jordan-s-desecration-of-jerualem-1948-1967

 

[4]

https://pcpsr.org/en/node/963

 

[5]

https://documents.un.org/doc/resolution/gen/nr0/240/94/pdf/nr024094.pdf?token=iu6FPq4xJiKO4LzAi4&fe=true

 

[6]

https://www.israelnationalnews.com/news/385592

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 22.2.2024 22:31 | karma článku: 0 | přečteno: 21x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,55 | Přečteno: 131x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal