Pohled na agresi Hamasu ze 7. října 2023 očima obětí sexuálního násilí

Nepíše se o tom snadno, ale mlčet nelze. Svět o tom musí vědět. I my, Češi, o tom musíme vědět. Je to morální povinnost.

 

Nedílnou součástí krutostí páchaných zločinci Hamasu při vpádu do Izraele bylo i brutální sexuální násilí. Hrůzy, které mladé izraelské ženy musely zažít, se vymykají lidskému chápání. Teroristé se nespokojili se zločinem znásilnění. Své oběti navíc nelidskými způsoby sadisticky mučili; jsou známy případy, kdy jim byla zaživa uřezávána ňadra, stříleno do genitálií, byly všemožně mučeny a nakonec zavražděny. Než byly krutě utraceny, zažily peklo na zemi.

 

Přesto se svět dnes víc než o toto zajímá o úděl civilistů v Pásmu Gazy. Jejich situace, tak jako v každé válce, nota bene v té, kterou vyvolali zbabělci používající vlastní obyvatele jako lidské štíty, je bezpochyby zoufalá, leč je to důsledek hrůz, které spáchali teroristé Hamasu a jejich civilní sympatizanti na nevinných občanech Izraele a cizincích, kteří se 7. října 2023 z různých důvodů nacházeli v místě masakru v Jižním distriktu Izraele. Nebýt bestiálního vraždění, a souběžně vedené raketové agrese proti Izraeli, žádná válka by dnes v Pásmu Gazy neprobíhala.

 

Jednou z vlivných světových osobností, které se angažují v zájmu obětí teroristických zvěrstev, je Američanka Sheryl Sandbergová. Lidé, kteří jsou aktivní na Facebooku, a zajímají se o víc než o svůj vlastní účet, bezpochyby vědí, že působila jako provozní ředitelka této společnost; vedle toho byla činná jako top manažerka ve společnosti Google. Známá jako také jako spisovatelka. (Výčet není úplný.)

 

Po 7. říjnu 2023 odcestovala do Izraele v nové roli. Jako moderátorka připravovaného dokumentárního filmu „Screams Before Silence“ o sexuálním násilí teroristů Hamasu během vpádu do Izraele a následném věznění rukojmí. Vedla před kamerou rozhovory s postiženými ženami, případně se svědkyněmi brutalit islamistických zločinců. Motivuje jí mimo jiné to, že ačkoli existují nezpochybnitelné důkazy o brutálních krutostech, lidskoprávní skupiny a příslušné mezinárodní organizace jim věnují jen málo pozornosti. Řada významných osobností z oblasti politiky, akademické sféry nebo médií se snaží tyto hrůzy minimalizovat, případně popírají, že k nim vůbec došlo.

 

60minutový dokument „Screams Before Silence“ produkuje izraelská společnost Kastina Communications (stála u zrodu populárního seriálu „Fauda“). Sandbergová v něm hovoří s očitými svědky agrese, propuštěnými rukojmími, záchranáři, lékařskými a soudními experty a těmi, kdo masakr Hamasu přežili. Natáčení už bylo dokončeno, film má být dán do distribuce letos v dubnu.

 

Sama Sandbergová má jasno, proč se v této věci angažuje. „Pro očité svědky a oběti, které přežily, musíme žádat spravedlnost a jejich trýznitele a násilníky pohnat za tyto zločiny proti lidskosti k odpovědnosti. A jménem těch, kdo nepřežili, musíme pozvednout hlas, protože oni sami už to udělat nemohou.“ (V tom je podstata věci: zatím se v souvislosti se 7. říjnem 2023 mluví o všem možném, Izrael dokonce čelí u Mezinárodního soudního dvora v Haagu nesmyslnému obvinění z genocidy, ale téměř vůbec neslyšíme o potrestání skutečných viníků vraždění, mučení, znásilňování a únosů.) Dodala, že lidé popírají to, co se stalo a odmítají připustit, že takové činy Hamas skutečně spáchal; dokument jim poskytne příležitost, aby na vlastní oči viděli a na vlastní uši slyšeli svědectví přeživších o hrůzách, k nimž došlo – a jak oběti v posledních minutách svého života neskutečně trpěly.

 

Ve filmu vystupuje také propuštěná rukojmí Agama Goldstein-Almogaová. Bylo jí pouhých 17 let, když ji teroristé unesli z jejího domova v kibucu Kfar Aza (něco přes 3 kilometry od severních hranic Pásma Gazy). Nejprve byla svědkem toho, jak zločinci brutálně zavraždili jejího otce a starší sestru a pak byla s matkou a mladšími bratry odvlečena do Gazy. Na kameru hovořila o děsivých zkušenostech jiných zajatkyň, které poznaly sexuální zneužívání. „Přišel za ní do sprchy, namířil jí pistoli na hlavu a začal ji líbat. Její odpovědí byl pláč. Sundal z ní oblečení a nahou ji na celém těle osahával,“ popisuje Agama zkušenost jiné mladé krajanky, která se jí svěřila. „Chtěl po ní, aby se všemi možnými způsoby dotýkala jeho penisu a sám se jejích intimních míst také dotýkal. Ona nepřestával plakat a o on nepřestal dělat to, co dělal. Zjevně si to užíval. A celou dobu měl svou zbraň u její hlavy.“ Osud této oběti není zatím jasný, je možné, že je v stále v Pásmu Gazy mezi rukojmími.

 

V pondělí 12. února hovořila Sandbergová o tomto dokumentárním projektu ve vysílání CNN s moderátorem Jakem Tapperem v jeho pořadu „The Lead“. Zmínila mluvčího Hamasu, který popřel zločiny sexuálního násilí s poukazem na to, že by to bylo v rozporu s islámskou vírou. Podle Sanbergové to ukazuje na nedostatek odpovědnosti (lack of accountability) ze strany teroristické organizace Hamas, ve smyslu neschopnosti uznat vlastní chyby. „Ta zvěrstva nejenom že se stala,“ říká Sandbergová, „ale děla se systematicky.“ (Osobně bych nabídl jinou interpretaci. Jde nejen o  lack of accountability, ale o lež smíchanou se zbabělostí. Tak jako se teroristé Hamasu zbaběle skrývají za lidské štíty tvořené vlastními obyvateli, skrývají se jejich vůdci lživě za řeči o jejich náboženství.)

 

Sandbergová vysoce oceňuje vnitřní sílu Agamy, která ji inspirovala k poznání: „Všichni bychom měli být znepokojeni z takovýchto případů, které se nesmí opakovat.“ A uzavírá, že musím být vyloučené, aby mladá dívka kdekoli na světě byla nucena vidět takové hrůzy, slyšet o nich a projít jimi, jak se to stalo Agamě Goldstein-Almogaové.

 

Začne se svět konečně, na prvním místě a důsledně zajímat o oběti islamistického teroru na izraelské straně války? Snad k tomu dokument „Screams Before Silence“ přispěje a zaslepená část světa konečně prozří. Kéž by.

 

Volně zpracováno podle následujících pramenů:

 

Server Formatbiz.it:

https://www.formatbiz.it/dettNews.aspx?id=10993

Web novin The Jerusalem Post:

https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-786781

Portál Linkedin.com:

https://www.linkedin.com/in/meny-aviram/?original_referer=https%3A%2F%2Fwww%2Elinkedin%2Ecom%2F&originalSubdomain=il

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 15.2.2024 22:55 | karma článku: 0 | přečteno: 21x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,56 | Přečteno: 132x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal