Izrael: Oceněni odvážní beduíni, kteří se 7. října 2023 postavili teroristům Hamasu

V pondělí 12. února se konalo v jeruzalémském Muzeu přátel Sionu pozoruhodné setkání. Pozváni byli izraelští beduíni, kteří hrdinsky čelili teroristům Hamasu při jejich loňském vpádu do země.

 

Muzeum a vysocí představitelé státu je za jejich odvahu ocenili. Na akci byli přítomni, kromě jiných, bývalý prezident Izraele Reuven Rivlin, ministr zemědělství Avi Dichter, bývalý šéf Severního velitelství armády generálmajor v. v. Jossi Peled, který je také předsedou organizace Přátelé Sionu (FOZ), kanadský předseda organizace Abraham Global Peace Iniciative a hlavní organizátor akce Avi Ben Lulu a generální manažer FOZ Daniel Voicek.

 

Připomeňme, že na beduínské kmeny žijící v Izraeli se nevztahuje povinná vojenská služba, přesto jich v izraelské armádě (IDF) slouží dobrovolně přes patnáct set. Někteří padli v bojích s Hamasem v Pásmu Gazy, jiní byli teroristy do Pásma uneseni a strádají tam v nelidských podmínkách. Jak řekl exprezident Rivlin, jeden z největších zastánců plné integrace nežidovských komunit do izraelské společnosti, teroristé mezi muslimskými a židovskými Izraelci nikterak nerozlišují.

 

Oceněno bylo třináct beduínů – civilistů, z toho jeden in memoriam, kteří se 7. října 2023, aniž by přemýšleli o tom, že jsou sami ohroženi, statečně a odvážně postavili útočníkům Hamasu, aby pomohli ochránit své spoluobčany – muže, ženy, mladé lidi, děti. Exprezident Rivlin, který během své služby v IDF (bojoval i v šestidenní váce 1967) spolupracoval s beduíny, vyzdvihl jejich hrdinství, pohostinnost a nezištnost. Část svého vystoupení věnoval i problematice antisemitismu. „Svoboda projevu neznamená svobodu podněcovat k nenávisti,“ konstatoval a dodal, že antisemitské řeči nebo popírání holocaustu do svobody slova nepatři. Na adresu beduínů uvedl, že jsou to ti nejlepší vojáci, a přestože se nejedná o národ, ale o kmen, zaslouží si, aby bylo uděláno víc pro jejich začlenění do společnosti. Dokonce řekl, že dnes jsou beduíni „pýchou Izraele“.

 

PRINCIP „HINENI“

Na slavnosti byla také řeč o jednom biblickém výrazu, který bude části české internetové obce zapotřebí blíže vysvětlit. Jde o slovo „hineni“, které můžeme přeložit jako „jsem zde“ a v širší interpretaci znamená ochotu a připravenost sloužit bez ohledu na osobní riziko. K tomu krátká exkurze do Bible.

 

(1) V knize Genesis čteme (22. kapitola), že když chtěl Bůh vyzkoušet Abrahamovu víru (formou obětování syna Izáka), nejprve ho oslovil: „Abrahame!“ A on odvětil : „Zde jsem“. (Některé překlady uvádějí „tu jsem“ nebo „aj, teď jsem“, ale smysl je stále týž.) A v další části 22. kapitoly čteme: »Vtom na něho z nebe volá Hospodinův posel: „Abrahame, Abrahame!“ Ten odvětil: „Zde jsem“.«

 

(2) Podobný text se týká i okamžiku, kdy se Mojžíš setkal na Sinaji s Bohem ukrytém v hořícím keři (kniha Exodus, 3. kapitola): »I zavolal na něho Bůh z prostředku keře: „Mojžíši, Mojžíši!“ Odpověděl: „Zde jsem.“«

 

(3) Do třetice biblický text zapsaný v knize proroka Izaiáše (6. kapitola): »Vtom jsem uslyšel hlas Panovníka: „Koho pošlu a kdo nám půjde?“ I řekl jsem: „Hle, zde jsem, pošli mne!“« Tento třetí úryvek je v rámci „principu hineni“ nejpodstatnější a pojatý ještě šířeji: Jsem tady a připraven vykonat to, co je potřeba.

 

Na jeruzalémské slavnosti pro beduínské hrdiny Daniel Voicek hovořil právě o této věci, uvedl, že 7. října 2023 se mnoho beduínů zachovalo v souladu s „principem hineni“.

 

Avi Ben Lulu ve svém vystoupení uvedl, že přicestoval do Izraele brzy po 7. říjnu 2023 s cílem zjistit a zdokumentovat nezkreslenou pravdu o masakru z první ruky. Mluvil s mnoha lidmi ze všech společenských vrstev, s vojáky, rodinami rukojmí, lidmi evakuovanými ze svých domovů nacházejících se v sousedství Pásma Gazy a setkal se také s beduíny a uvědomil si, že v jejich případě jde o příběhy plné statečnosti a hrdinství, které svět nezná a mnohdy ani znát nechce, protože jde o lidi pocházející z různých prostředí a odlišného vyznání, kteří chtějí žít a pracovat společně s židovskou majoritou. Jsou to příběhy, které si zaslouží, aby byly zakomponovány do kampaně zaměřené na boj proti antisemitismu a na obranu Izraele.

 

Juval Turgeman, civilní administrátor pro oblast Negevu na ministerstvu pro záležitosti diaspory, prozradil, že vznikne Beduínské pamětní centrum, jehož posláním bude uctít hrdiny této komunity, a to jak vojenské, tak civilní.

 

Za zmínku stojí, že mezi oceněnými je také Oz Davidian, farmář žijící v napadené oblasti, který v den masakru dobrovolně pendloval se svým džípem mezi okolím kibucu Reim, kde se konal hudební festival Supernova Sukkot (a kde bylo povražděno přes 350 jeho účastníků) a mošavem Patiš, případně městem Ofakim (po silnici cca 15, resp. 20 km) a odvážel tak do bezpečí, tedy dál do nitra státu ty, kdo řádění teroristických monster přežili; celkem tak zachránil asi 120 lidí. O jak nebezpečnou misi šlo v lokalitě prosycenou zabijáky z Gazy, netřeba dodávat.

 

Generál v. v. Jossi Peled se vyjádřil v lehčím tónu. Když si jako šéf Severního velitelství sedl s beduínskými vojáky ke společné kávě, uvědomil si, že mezi ním a beduíny není žádný rozdíl. Servírovaná káva byla – Nescafé.

 

ODVRÁCENÁ STRANA

Bohužel téhož dne, kdy byli v Jeruzalémě oceňováni stateční beduíni, jiná skupina tohoto etnika se o dvacet kilometrů jižněji, poblíž judské židovské komunity Maale Amos, dopustila zločinné hanebnosti, která pověsti kmene příliš neprospěla. Obyvatel lokality Noda Biyehuda, který je identifikován pouze jako Jonathan, si po ránu všiml podezřelé aktivity na silnici v jeho sousedství. Poté, co se přiblížil, aby tuto aktivitu prozkoumal, si uvědomil, že se stal obětí plánovaného přepadení. Bylo ale už pozdě. Pět maskovaných beduínů z kmene Rašaida na Jonathana zaútočilo a začali ho mlátit holemi. Pak mu sebrali mobilní telefon a rozbili brýle. Židovského třicátníka srazili k zemi a mlátili po zádech, na hrudi a na nohou. Jako zázrakem se jim vysmekl; jakmile to zjistili, dali se na útěk směrem do nedalekých stanových táborů. Jonathan byl odvezen do jeruzalémské nemocnice Šaarej Cedek, kde bylo zjištěno, že utrpěl zlomeninu paže a zranění zad a nohou. Přivolaní vojáci IDF začali po útočnících okamžitě pátrat, ale do uzávěrky tohoto článku nebyly k dispozici zprávy o jejich dopadení.

 

Tento zločinný příběh, navzdory oceněníhodné a nezpochybnitelné statečnosti beduínů z pohraniční oblasti přilehlé k Pásmu Gazy, nás po okamžicích naplněných pozitivními pocity vrátil do kruté reality arabsko-izraelského konfliktu.

?

Volně zpracováno podle následujících zdrojů:

Web novin The Jerusalem Post

https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-786571

Server Jewish News Syndicate

https://www.jns.org/dashcam-footage-documents-farmer-who-saved-120-lives-on-oct-7/

Server Arutz Ševa

https://www.israelnationalnews.com/news/385076

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 13.2.2024 23:22 | karma článku: 0 | přečteno: 31x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,56 | Přečteno: 132x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal