Mimořádný článek - Chystá Indonésie další provokaci?

Není to tak dlouho, co tato muslimská země přišla o roli hostitele fotbalového MS hráčů do 20 let, protože odmítla pustit na šampionát reprezentaci Izraele. Turnaj byl přesunut do Argentiny.

 

Zdá se, že nyní nás čeká něco podobného. Indonésii bylo v červnu 2022 přiděleno pořadatelství II. světových plážových her (WBG). Konat se budou letos od 5. do 12. srpna na ostrově Bali. Jde o akci spadající pod Asociaci národních olympijských výborů, v drtivé většině členů Mezinárodního olympijského výboru.

 

Asi je zbytečné připomínat, že samozřejmou podmínkou pro udělení pocty být organizátorem je předpoklad rovného zacházení se všemi reprezentacemi, což znamená umožnění vstupu všem sportovcům, kteří se na hry řádně kvalifikovali. Tato samozřejmost ovšem zjevně není zřejmá guvernérovi ostrova Bali Wayanu Kosterovi. Je to stejný politik, který nedávno zakázal izraelským fotbalistům do 23 let vstup MS, čímž přispěl k tomu, že fotbalový šampionátu byl na posledních chvíli přesunut do Argentiny. Tím indonéská dvacítka přišla o možnost na turnaji hrát. Jistě byli všichni štěstím bez sebe, ale což – hlavně že do jejich země nepřijedou nenávidění Izraelci. Palestinskou věc je zapotřebí podpořit za každou cenu.

 

Zatím to není oficiální, ale zprávy z Indonésie naznačují, že guvernér Koster hodlá prosadit to samé, o co usiloval v případě šampionátu v kopané: aby izraelským účastníkům Světových plážových her nebylo na Bali umožněno soutěžit. Ze stejných důvodů, jaké uvedl v případě MS „20“, tedy kvůli politice, které dominuje fanatická antiizraelská nenávist.

 

Zatímco v případě kopané mělo jít o početnější reprezentaci zahrnující hráče a realizační tým, v případě WBG se jedná o čtyřčlenný tým basketbalu 3x3 „U20“ (plus nezbytný doprovod). Tedy o nepatrnou výpravu, nicméně zdá se, že problémy by nastaly i v případě, pakliže by se na WBG kvalifikoval jeden jediný izraelský sportovec (a byl by sám sobě trenérem, masérem, lékařem atp.). Když nenávist, tak nenávist. Koneckonců, vadí-li mladí fotbalisté z Izraele, musí zákonitě vadit i mladí basketbalisté z tohoto státu.

 

Americký server  Algemeiner.com  informoval 21. dubna a postojích guvernéra Kostera ve věci izraelské účasti na Bali. Před více než dvěma týdny, po setkání s novým indonéským ministrem sportu Ariotedjem a šéfem tamního NOV Oktoharim, vyjádřil konání WBG na Bali podporu, nicméně nechal se slyšet, že hry „proběhnou hladce v souladu s Ústavou“. Jak známo, ďábel je ukryt v detailu: poznámka „v souladu s ústavou“ nemusí být tak nevinná, jak se může na první pohled jevit. O účasti Izraele se v tomto vyjádření nezmínil.

 

Že to nebude tak hladké, ukázalo o pár dní později (15. dubna) nové guvernérovo sdělení. V prohlášení uvedl: „Zůstávám důsledný v odmítnutí účasti izraelského týmu na Světových plážových hrách v roce 2023 na Bali.“ Dodal, že musí dodržovat indonéskou ústavu, což znamená, že „Světové plážové hry 2023 na Bali by se měly konat bez izraelského týmu.“

 

K tomu dvě poznámky. Máme tomu rozumět tak, že on ústavu dodržovat musí a ostatní včetně ministra sportu centrální vlády nikoli, když s izraelskou účastí souhlasí? To ale není podstatné. Důležitější je, čem vlastně indonéská ústava hovoří. O zákazu účasti izraelských reprezentantů na akcích pořádaných indonéskou stranou? Jistěže ne. Indonéští politici, kteří se v této věci ohánějí ústavou, argumentují úvodní větou její preambule, v níž se píše, že nezávislost je nezcizitelným právem všech národů, a z toho důvodu proto musí být kolonialismus ze světa odstraněn, neboť není v souladu s lidskostí a spravedlností.

Z toho tito politici dovozují, že jelikož Palestinci svůj vlastní stát nemají, což je podle nich vinou politiky Izraele, je v souladu s indonéskou ústavou chovat se vůči izraelským reprezentantům tak, jak to lidé jako guvernér Bali a spol. předvádějí. Zní to možná kostrbatě, ale jinak se jejich alibistické skrývání se za indonéskou konstituci vysvětlit nedá.

 

Guvernérovo vyjádření o odmítnutí izraelské účasti vyvolalo okamžité reakce, především v Izraeli. Tamní kompetentní činitelé mobilizují Mezinárodní olympijský výbor a Asociaci národních olympijských výborů, aby intervenovaly u indonéských pořadatelů a umožnily Izraelcům účast.

 

Věc je zatím otevřená a bude autorem článku dále sledována. A aniž by chtěl autor jakkoli předjímat, co se stane, dovolí si vyjádřit soukromý názor. Buď Indonésie dostojí jako hostitel všem svým závazkům bez ohledu na její politické preference, což se týká i rovného zacházení s Izraelci na WBG, nebo jí bude pořadatelství odebráno. Jedině tak lze dosáhnout toho, aby ve sportu panovaly i v této věci stejné podmínky pro všechny. FIFA nedávno ukázala, že toto nepřijatelné chování má právě tento způsob řešení – odebrání čestné role organizátora a přesun mezinárodního turnaje jinam.

 

Čas ukáže, jestli je Indonésie poučitelná či nikoli. Anebo jestli třeba vedení Asociace NOV Izrael neobětuje, tak jako nedávno organizace World Rugby obětovala izraelský klub Tel Aviv Heat v politicky motivovaném skandálu na turnaji Mzansi Challenge konaném v JAR. V dnešním světě není totiž vyloučeno vůbec nic.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 1.5.2023 18:31 | karma článku: 0 | přečteno: 13x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,15 | Přečteno: 57x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal