Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K vyjádření Petry Kvitové

Server Sport.cz informoval 1. dubna o postoji naší nejlepší hráčky ve dvouhře (dvanáctá před Miami Open) k účasti Rusů a Bělorusů na OH: „Kvitová: Ruští a běloruští tenisté by neměli na olympiádě startovat“.

 

Tenistka v reakci na návrat ruských a běloruských hráčů na wimbledonský grandslam řekla jasné slovo: tenisté z obou zemí by neměli startovat na OH. Doslova: „Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny. (…) A podle mého názoru by neměli (tenisté z Ruska a Běloruska) startovat ani na olympiádě. V tomhle jsem spíše na ukrajinské straně. Cítím to tak, že olympijské hry jsou tu proto, že nechceme na světě válku. Takže to mi dělá starost. A opravdu jsem ocenila, když je Wimbledon loni nepozval.“

 

Postoj, který si zaslouží ocenění. Má ale, jako spousta jiných věcí v životě, háček. Jedna věc je něco proklamovat – Rusové a Bělorusové by na OH startovat neměli -, jiná věc zachovat se podle toho v praxi.

 

Ano, start sportovců RF a Běloruska je za stávající s situace nemorální. Naopak morální je odmítnutí jejich účasti. To se ale nacházíme v teoretické rovině.

 

Jak vypadá praxe?

 

Předesílám: dle citovaného článku na Sportu.cz „mezinárodní olympijský výbor tento týden doporučil všem mezinárodním federacím návrat reprezentantů obou zemí jako jednotlivých neutrálních sportovců. Ukrajinští politici a představitele sportu na to reagovali odmítavě a nařídili svým sportovcům soutěže s Rusy a Bělorusy bojkotovat.“

 

Tomu lze rozumět. Jsem-li na straně oběti ruské agrese, tedy na straně Ukrajiny, nemohu nastoupit proti ruským a běloruským soupeřům. Jistě, budu za to muset zaplatit jistou daň, někdy dost vysokou, třeba možnost vyhrát turnaj v té či oné disciplíně. Ale zachovám si tvář, morální kredit, čistý štít.

 

Pokud příslušná sportovní organizace Rusům a Bělorusům účast na příslušném turnaji, jehož se účastním, zakáže, žádné dilema nemám: ruský ani běloruský soupeř proti mně nenastoupí, není co řešit. Snadná situace.

 

Pokud ale „moje“ asociace – jsem-li tenistka, pak WTA – rozhodne, že umožní ruským a běloruským sportovcům startovat na turnajích „individuálně s neutrálním statusem“, dostávám se jako člověk držící se jistých morálních zásad do problému. Soupeřit s nimi, nebo nesoupeřit?

 

Je samozřejmě možné, aby se tenistka postavená před takovouto volbu alibisticky schovala za rozhodnutí WTA a proti ruským či běloruským soupeřkám na turnajích WTA World Tour nastoupila. Formálně vzato jí to nelze mít za zlé. Mohla by si ale odpustit moralizující řeči o tom, že Rusové a Bělorusové (v jejím případě Rusky a Bělorusky) by na OH startovat neměly. Protože když MOV rozhodne, že se sportovci obou zemí mohou her zúčastnit, třebaže v neutrálním „módu“, naše tenistka proti nim s největší pravděpodobností nastoupí, válka neválka, agrese neagrese, morálka nemoráka.

 

Čili: pokrytectví.

 

Proč si to myslím? Asociace WTA od počátku ruské agrese proti Ukrajině umožnila startovat Ruskám a Běloruskám – „individuálně s neutrálním statusem“ (Sport.cz). Která z českých tenistek s nimi odmítla hrát na protest proti ruské agresi? Pokud se nemýlím, ani jedna. Odmítla proti soupeřkám ze země agresora (RF), případně ze země, která stojí po boku agresora (Bělorusko), nastoupit Petra Kvitová? Nikoli.

 

Na aktuálním turnaji WTA 1000 v Miami na Floridě svedl pavouk Petru Kvitovou k souboji se dvěma ruskými tenistkami. Ty sice soutěžily s „neutrálním statusem“, ale každý věděl, odkud pocházejí. Ve 4. kole porazila Gračovovou 7:5, 7:6, ve čtvrtfinále Alexandrovovou 6:4, 3:6, 6:3. Také díky tomu se probojovala do finále, do jehož zahájení chybělo v době přípravy toho článku ještě necelých pět hodin.

 

Kdyby se Petra Kvitová rozhodla ve čtvrtém kole proti Gračovové nenastoupit, výrazně by si vylepšila své morální renomé. Ovšem připravila by se o možnost bojovat ve finále o titul. Netuším, jestli o něčem takovém vůbec uvažovala. Spíše si myslím, že její přístup byl veden úvahou: když WTA Rusky na turnaj pustila, proč bych s nimi nehrála.

 

V pořádku. Když ale MOV pustí Rusky Bělorusky na OH, bude s nimi Petra Kvitová hrát (pakliže se do Paříže kvalifikuje), třebaže si myslí, že by ruské a běloruské tenistky na letních hrách startovat neměly? Pokud odmítne, bude to pochopitelné a v souladu s jejím přesvědčením. Pokud nastoupí, pak řeči o tom, že tenisté z Ruska a Běloruska by na olympiádě startovat neměli, že je „spíše na ukrajinské straně“ a že olympijské hry „jsou tu proto, že nechceme na světě válku“ jsou toliko líbivá slova nedoprovázená činy.

 

Co tím chci říci? Pokud se někdo jasně vymezí proukrajinsky a protirusky a v souladu s tímto postojem odmítne s Rusy na protest proti brutální ruské agresi ve sportu soupeřit, pak mu jeho postoj uvěřím a získá mé sympatie. V opačném případě – slovní podpora ano, v praxi bojkot Rusů nikoli – jsou to všechno alibistické řeči. Z tohoto úhlu pohledu je „neutrální“ postoj olympionika Davida Svobody upřímnější a férovější než proklamace těch, kdo se sice staví na stranu Ukrajiny, ale v praxi s Rusy a Bělorusy soupeří, jako by žádná Putinova agrese nebyla.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 1.4.2023 16:30 | karma článku: 27,81 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4826
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal