Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympionik Svoboda: Trest a jeho falešné zdůvodnění

Na webu České televize, v sekci iVysílání, je k dispozici záznam rozhovoru moderátorky Terezy Kručinské s olympionikem Davidem Svobodou. Interview bylo živě v éteru ve středu 29. března a trvalo dvanáct minut.

 

Téma: Účast ruských a běloruských sportovců na mezinárodních soutěžích ve světle kladného doporučení MOV v této věci. D. Svoboda vystoupil v televizi jako předseda Komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV).

 

ODKAZ NA ROZHOVOR JE  ZDE

 

Záznam jsem pozorně zhlédl. Opravdu pozorně - se sluchátky na uších, aby mi nic neuniklo. Dělal jsem si poznámky. Můj závěr: ve vyjádření D. Svobody jsem nezaznamenal nic, co by opravňovalo vzedmutí mediální štvanice, jaké jsme nyní svědky. A už vůbec nechápu, za co byl D. Svoboda vlastně potrestán, když ne za vyjádření názoru.

 

Ano. D. Svoboda je příslušníkem armádního sportovního klubu, trenérem, důstojníkem Armády ČR. Jenomže v televizi vystupoval primárně jako funkcionář ČOV – a odpovídal na otázky moderátorky jako funkcionář ČOV, byť některé odpovědi koncipoval v osobní rovině a předem na to upozornil.

 

Že by se explicitně postavil na stranu ruského agresora či vyjádřil podporu ruským zvěrstvům páchaným na Ukrajině, to jsem v pořadu nezaznamenal. Ano, nezaujal jasně proukrajinské stanovisko (jaké v této válce držím třeba já), ale řekněme neutrální. Za to má být trestán?

 

Podstatné je ovšem něco jiného: tragikomický aspekt tématu kolem účasti či neúčasti Rusů a Bělorusů na mezinárodních sportovních podnicích. MOV mezinárodním federacím účast doporučil (za dodržení celé řady omezujících podmínek včetně zákazu symbolů, hymen, národních barev a dalších restrikcí) účast sportovců RF a Běloruska; naproti tomu ČOV a Národní sportovní agentura (NSA) jsou proti účasti Rusů a Bělorusů na olympiádě 2024 (která zatím řešena nebyla), ale nejen to. Předseda NSA Ondřej Šebek na webu agentury 29. března uvedl:

 

„ … rozhodnutí MOV mě velmi zaskočilo. Postoj České republiky vůči účasti ruských a běloruských sportovců je od začátku války stejný – dokud probíhá ruská agrese, žádní sportovci zemí, které agresi vyvolaly, se nemohou účastnit vrcholných sportovních akcí, natož pak olympijských her.“

 

Máme tu tedy dva nesmiřitelné postoje. Vstřícný, které prezentuje MOV a jeho předseda Thomas Bach, odmítavý, který hájí ČOV a NSA. D. Svoboda se, zdá se, přiklonil k názoru MOV. Kvůli tomu má být postižen?

 

Zde odbočka. Už dnes existují mezinárodní organizace, které ruským a běloruským sportovcům účast na svých turnajích běžně umožňují. Například tenisové asociace WTA a ATP. Ruští a běloruští hráči jsou fyzicky přítomni a rozdíl oproti tenistům z jiných zemí spočívá v tom, že ve výsledkové listině není uváděna země jejich původu (název nebo vlajka), jak je zřejmé z obr. 1:

... obr. 1/Nepatrná část výsledkové listiny  aktuálního ženského tenisového turnaje "Miami Open" kategorie WTA 1000 konaného na Floridě.  Šipky ukazují na chybějící vlaječky u jmen tenistek Rodinové a Kalinské. Za normálních okolností by na prázdném místě byly symboly Ruské federace. Vlaječky tedy chybí, přesto všichni, kdo se o tenis zajímají vědí, že se jedná o ruské hráčky. Čili symboly ne, hráčky fyzicky ano. Není to tak trochu falešná hra "aby se vlk nažral ..."? (Zdroj: Web asociace WTA)

 

Dle webu českého ministerstva obrany byl D. Svoboda za své vystoupení v České televizi postižen. V článku „Ministryně obrany Jana Černochová se sešla s pětibojařem Davidem Svobodou“ (31. 3. 2023) je uveden důvod pozvání D. Svobody na kobereček. Bylo to „kvůli nevhodným výrokům nadporučíka Svobody v ČT, které relativizovaly válku na Ukrajině a připouštěly účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži“. Dovolím si položit důraz na slovní spojení  „kvůli nevhodným výrokům“.  Zdůrazňuji tento „detail“ proto, že Svobodův armádní nadřízený, ředitel ASC Dukla plk. Benc, mu udělil písemnou důtku. Protože „voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil“. To je samozřejmě pravda. Čím ale npor. Svoboda tuto vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil ohrozil (tedy pokud vůbec)? Tím, že se v televizním studiu vyjádřil tak, jak se vyjádřil.

 

Byl tedy potrestán za vyslovení názoru, ničeho jiného se v onom TV vysílání nedopustil.

 

Můžeme shrnout. Na ministerstvo byl předvolán kvůli nevhodným výrokům a za jejich pronesení mu byla udělena důtka. Pak ale nemůže ministryně Černochová tvrdil, že „nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat“. Kde je tady logika? Jeho jediným vystoupením na veřejnosti (v této kauze - v televizi) bylo přece slovní vyjádření k tématu, k němuž byl na Kavčí hory jako host pozván.

 

Jinými slovy D. Svoboda byl postižen za vyslovení názoru. Důkaz je zřejmý. Kdyby s T. Kručinskou mluvil jinak a hovořil v souladu s „oficiální linií“, žádné kampani ani trestu by čelit nemusel.

 

Tak si tady nehrajme na to, že nebyl postižen postižen za názor. Byl – a pouze za názor.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 31.3.2023 21:14 | karma článku: 42,73 | přečteno: 2965x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,44 | Přečteno: 120x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 4809
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal