Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za výzvu k dialogu - vyhazov

Má na to za zákona právo. Přesto jsem doufal, že to neudělá. Už proto, že na tu věc tlačil extrémista v jeho kabinetu. On to však udělal a pro mě je stále obtížnější obhajovat jeho politiku. Co se stalo?  

 

V neděli večer 26. března se na Twitteru izraelského premiéra objevila následující věta (obr. 1):

 

... obr. 1/Zdroj: Twitter izraelského premiéra.

 

Předseda vlády Benjamin Netanjahu se dnes večer rozhodl odvolat ministra obrany Joava Gallanta.

 

Pozdější zprávy hovořily o tom, že Netanjahu ztratil v Gallanta důvěru poté, co údajně jednal za zády vlády proti ní v době, kdy byl premiér na návštěvě ve Velké Británii (na konci uplynulého týdne).

 

Abychom porozuměli souvislostem, musím připomenout Gallantovo zásadní vyjádření, které pronesl o den dříve v izraelské televizi.

 

Vyzval vládu, aby přerušila legislativní proces týkající se zásadní soudní reformy, čímž by umožnila jednat o ní v rámci širšího diskursu. O totéž usiloval už v předchozích dnech, ale Netanjahu něco takového odmítl – s tím, že legislativní proces bude pokračovat, přičemž vláda v nadcházejícím týdnu má schválit klíčový balíček navrhovaných změn.

 

Gallant soudí, že legislativní proces by měl být na nějaký část zastaven, kromě jiného také s ohledem na nadcházející významné svátky – náboženský Pesach (od západu slunce 5. 4. do 13. 4.) a státní Den vzpomínky na oběti holocaustu (18. 4.), Den vzpomínky na padlé (25. 4.) a Den nezávislosti (26. 4. - také tyto tři státní svátky začínají vždy předchozího dne po západu slunce).

 

O něčem takovém ovšem nechce Netanjahu, většina Likudu a také jeho krajně pravicoví členové koalice ani slyšet. Ministr národní bezpečnosti z krajně pravicové partaje Židovská síla Itamar Ben Gvir hned reagoval tím, že by měl premiér ministra obrany vyhodit, což se také stalo. Gallanta podpořili nanejvýš tři významní poslanci Likudu, ovšem i ti v zásadě reformu podporují.
 

V televizním vystoupení tento bývalý voják, který dosáhl hodnosti generálmajora, sloužil jako šéf Jižního velitelství a byl nominován na nejvyšší armádní post - náčelníka generálního štábu (z čehož nakonec sešlo) a působil v armádě 33 let, řekl, že bezpečnost Státu Izrael je jeho životním posláním. „Oblečen do uniformy Izraelských sil obrany jsem pro stát riskoval život a v tuto chvíli jsem v zájmu naší země ochoten podstoupit jakékoli riziko a zaplatit jakoukoli cenu.“

 

Asi si v tu chvíli neuvědomil prorocký význam vlastních slov.
Zdůraznil, že Izrael čelí obrovským hrozbám – blízkým i vzdáleným. Zmínil íránský jaderný program, palestinské útoky a nedávné napětí vyvolané libanonskou teroristickou organizací Hizballáh. O armádě hovořil jako o zdroji hrdosti a připomněl, že v posledních týdnech hovořil s mnoha důstojníky i řadovými vojáky na téma koalicí prosazované justiční reformy. „Poslouchám jejich hlasy a mám obavy. Události, které se odehrávají, a problémy ve společnosti, se nevyhýbají ani izraelské armádě. Ze všech stran se zvedly nebývalé pocity hněvu, bolesti a zklamání.“

 

Ministr měl na mysli masivní protesty a rozhodnutí mnoha záložáků na protest proti kontroverzní justiční reformě nehlásit se do dobrovolné služby. Což je záležitost z hlediska bezpečnosti státu velice závažná. Gallant varoval: „Vidím, že zdroj naší síly eroduje. Rostoucí trhlina v naší společnosti proniká do armády a bezpečnostních agentur. To představuje jasnou, bezprostřední a hmatatelnou hrozbu pro bezpečnost státu. Tomu pomáhat nebudu.“

 

Vyjádřil podporu justiční reformě a uzákonění změn týkajících se soudního systému a napravení nevyvážeností mezi politickou vrstvou a justicí za účelem posílení demokracie. Na druhou stranu je ale přesvědčen, že takto významných změn má být dosaženo prostřednictvím dialogu. Řekl: „Nesmíme poškodit naši jednotu. V srdcích matek, které pošlou své syny a dcery sloužit do armády, nesmí být pochybnosti. Vítězství jen jedné strany, ať už v sálech Knesetu, nebo v ulicích našich měst, přinese Státu Izrael ztrátu.“ Vyzval k uskutečnění „sjednocujícího národního procesu se širokou účastí, procesu, který posílí Stát Izrael a zachová sílu Izraelských sil obrany.“

 

Moudrá slova, s nimž je snadné se ztotožnit. Totéž si myslí nemalá část izraelské veřejnosti i přátelé Izraele v zahraničí. Protože tak zásadní systémové změny jsou obtížně představitelné bez celonárodní shody. Galant dále apeloval: „V zájmu bezpečnosti Izraele, v zájmu našich synů a dcer, by měl být nyní legislativní proces zastaven, aby izraelský národ mohl společně oslavit Pesach a Den nezávislosti a společně truchlit v Den památky padlých a Den památky obětí holocaustu.“ Současně vyzval k ukončení protestů, kterých jsme nyní v Izraeli svědky týden co týden, a také k okamžitému ukončení bojkotu dobrovolné služby v armádě ze strany rezervistů, neboť to „nahlodává sílu armády a poškozuje obranný establishment.“

 

Gallantova výzva k dialogu a zklidnění situace s ohledem na nadcházející svátky adresovaná všem aktérům nebyla v jeho vlastní partaji akceptována. Podle izraelských zákonů vstoupí jeho odvolání v platnost za 48 hodin; do té doby musí premiér najít nástupce a rozhodnout, zda Gallantovi nabídne jiný post, nebo zda exministr zůstane toliko poslancem Knesetu.

 

Ať tak či onak, jisté je jedno. Odvoláním ministra obrany Benjamin Netanjahu jen přilil olej do ohně v už tak vroucí izraelské společnosti. Výstižně to definoval lídr pravicové strany Jisrael Bejtejnu Avigdor Lieberman, bývalý ministr obrany. Vyhazov Gallanta nazval „diktaturou v plné parádě“. Na Twitteru napsal: „Ministr obrany se odvážil vyjádřit hluboké znepokojení všech šéfů bezpečnostních složek nad rozpadem armády a fatálním poškozením izraelské bezpečnosti. Místo toho, aby Gallantovi naslouchal a svolal (bezpečnostní) kabinet, přistoupil Netanjahu na způsoby všech diktátorů - umlčování hlasů.“

 

Za sebe dodám: jako celoživotní přítel Izraele mám z vývoje v posledních měsících velké obavy. Neochotou k dialogu a odvoláním ministra, který k takovému dialogu volal, jsem hluboce zklamán. Nůžky mezi Izraelem, který jsem desetiletí miloval – bez ohledu na to, kdo byl u moci, byť ne se vším jsem vždy souhlasil – a dnešní garniturou zahrnující extrémisty popírající étos Otců zakladatelů se povážlivě rozevírají. 

Zpracováno podle tematických článků publikovaných 25. a 26. března 2023 na serveru The Times of Israel.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 26.3.2023 22:43 | karma článku: 14,41 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,15 | Přečteno: 57x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal