Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Palestinci? Zavádějící označení

Co dělat, když politik, kterého dvakrát „nemusíte“, vyjádří názor, s nímž se můžete bez výhrad ztotožnit, ba myslíte si dlouhá léta totéž? Tvářit se, že jste nic takového neslyšeli, nebo ho v dané věci podpořit?

 

K takovým politikům patří v současné izraelské vládě Becalel Smotrič, ministr financí a druhý ministr (izraelská specialita) na ministerstvu obrany. A také Itamar Ben Gvir, ministr národní bezpečnosti. Oba jsou jistě oddanými vlastenci a příkladnými sionisty, nicméně na vodorovné politické  úsečce  stojí hodně napravo. Většinou jsou ocejchování jako ultrapravičáci a extrémisté.

 

Upřímně: s některými jejich vyjádřeními, případně činy, mám problém. Pokud si někdo (Itamar Ben Gvir) vyzdobí obývací pokoj snímkem člověka, který povraždil ve svatostánku 29 věřících při modlitbě (židovský terorista Baruch Goldstein v hebronské Jeskyni patriarchů v únoru 1994; zavražděnými byli nevinní muslimové), příliš důvěry nevzbuzuje.

 

A to je jen vrchol ledovce. Zkrátka: ani jeden není mým šálkem čaje.

 

Přesto: řekne-li někdo z nich pravdu, podpořím ho. Což činím tímto článkem. Jde o Becalela Smotriče. Ten v neděli 19. března během návštěvy Paříže promluvil na soukromé vzpomínkové akci věnované památce významného pravicového aktivisty Likudu a člena představenstva Židovské agentury Jacquese Kupfera (zemřel 2021). Host z Izraele otevřel starý známý problém: otázku existence palestinského národa.

 

Na shromáždění řekl, že „neexistuje nic takového jako Palestinci, protože neexistuje nic takového jako palestinský národ“. Říci dnes něco takového ovšem znamená koledovat si o mediální pranýř.

 

Leč v Paříži se Smotrič setkal s aplausem a jásotem přítomných. Po pravdě: kdybych tam seděl, tleskal bych také.

 

Proč? To vyplyne z dalšího.

 

Ministr položil přítomným otázku: „Víte, kdo jsou Palestinci?“ A odpověděl: „Já jsem Palestinec.“ Připomněl svoji babičku, která se narodila před sto lety v severoizraelské (tedy ovšem severopalestinské) Metule u libanonských hranic, a svého dědečka z 13. generace obyvatel Jeruzaléma. To byli podle něj skuteční Palestinci.

 

Má pravdu.

 

Palestina je historický název území, které sestává z teritoria Izraele v hranicích linie příměří z roku 1949, historických regionů Judea a Samaří a Pásma Gazy, jde tedy o celé území „od řeky k moři“, to je od pravého břehu Jordánu ke Středozemnímu moři. Tudíž Palestinci jsou všichni obyvatelé takto vymezeného území, bez ohledu na svůj původ – Židé, Arabové a další. Podle Smotriče je termín palestinský národ (vztažený pouze na Araby – LS) „výmyslem posledních 100 let“.

 

Ministr pokračoval otázkou: „Existuje palestinská historie nebo kultura?“ Domnívá se, že nikoli. Podle jeho výkladu byli na Středním východě Arabové, kteří přišli do Země izraelské ve stejné době, jako židovská imigrace v počátcích sionismu. Izraelci se po 2000 letech exilu vraceli domů a kolem nich byli Arabové, kterým se to nelíbilo a nelíbí.

 

„Co tedy dělají?“ ptá se. „Vymýšlejí si fiktivní národ v izraelské zemi a nárokují si falešná práva na izraelskou zemi jen proto, aby bojovali proti sionistickému hnutí. Toto je historická pravda. Toto je biblická pravda. Arabové v Zemi izraelské potřebují tuto pravdu slyšet. Tato pravda by měla zaznít také v Elysejském paláci. Měl by ji slyšet i židovský národ ve Státě Izrael, který je poněkud zmatený. Je zapotřebí, aby tuto pravdu slyšeli v Bílém domě ve Washingtonu. Celý svět potřebuje slyšet tuto pravdu, protože je to pravda – a pravda zvítězí.“

 

Na adresu členů arabské komunity v Izraeli Smotrič řekl, že by měli „přestat plivat do studny, ze které pijí“. Jistěže se tak nechovají všichni, ale mnozí z jejich představitelů, včetně zástupců v parlamentu, ovšem ano.

 

Smotrič ovšem neřekl, pokud jde o Palestince, nic nového. Namátkou: už před ním se podobně vyjádřila legendární izraelská premiérka Golda Meirová. Česká Wikipedie cituje její odpověď na otázku, zda považuje fedajíny, palestinské bojovníky proti Izraeli, za nový důležitý prvek na Blízkém východě:

 

Důležitý? Ne. Nový prvek? Ano. Nic takového jako palestinský národ neexistovalo. Kdy existoval nezávislý palestinský národ s palestinským státem? (…) Nestalo se to, že by existoval palestinský národ v Palestině, který by se považoval za palestinský národ a my přišli, vyhnali je a zabrali jejich stát. Oni neexistovali. (The Sunday Times 15. 6. 1969)

 

Osobně to vnímám tak, a napsal jsem to už mnohokrát, že reprezentace Arabů na území historické Palestiny si sama pro sebe usurpovala názvy jako „Palestina“ a „palestinský“ (ačkoli obojí má širší význam) a že si vymyslela, ještě v dobách, kdy jejích nejvyšší zástupci byli teroristé (Arafat) seskupení do teroristických organizací (Fatah, PLO), existenci tzv. palestinského národa. A dnešní svět jim to zkonzumoval i s příborem a ubrouskem.

 

Podobná dezinterpretace se světem šíří – a nevyhýbá se ani českému mediálnímu a politickému prostředí -, pokud jde o formulace jako „izraelská okupace Západního břehu“ nebo „ilegální židovské osady“. Obsah jednoho i druhého je zavádějící a lživý; pravda je, vztažena k historickému kontextu, docela jiná. Takzvaný Západní břeh není územím „okupovaným, ale sporným“, stejně tak židovská sídla na tomto území nejsou zdaleka všechna ilegální; nelegální jsou pouze ta, které byly vybudovány bez povolení izraelských úřadů (většinou jde o tzv. outposty, předsunuté základny).

 

V roce 2011 bylo na YouTube publikováno video (níže) nazvané „Pravda o Západním břehu“, na němž tehdejší náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon srozumitelně vysvětlil to podstatné k tomuto tématu a dotkl se i záležitosti „Palestinců“. (Video je v angličtině a je opatřeno anglickými titulky.)

 

YOUTUBE – „The Truth about The West Bank“

 

 

 

(Zpracováno podle The Times of Israel - „Smotrich says there’s no Palestinian people, declares his family ‘real Palestinians’“/20. 3. 2023)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 20.3.2023 13:13 | karma článku: 22,41 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,17 | Přečteno: 58x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal