Politika v demokracii: Biblické křesťanství jako handicap? (Doplněno)

8. 03. 2023 21:10:01
Když v polovině února Nicola Sturgeonová oznámila odchod z funkce šéfky skotské vlády a Skotské národní strany, sotva komu přišlo na mysl, jakou roli při volbě nástupce bude hrát náboženská víra jejího nástupce.

To vyplulo na povrch poté, co se ustálil počet kandidátů na funkci předsedy Skotské národní strany a byla oznámena jejich jména. Jsou tři: Kate Forbesová, současná ministryně financí a ekonomiky ve skotském kabinetu, Humza Youdaf, její vládní kolega šéfující resortu zdravotnictví a sociálních věcí, a Ash Reganová, bývalá ministryně pro oblast komunitní bezpečnosti, ve vládě ovšem tato funkce podřízena ministru spravedlnosti.

Podle dosavadních průzkumů mají největší šanci na zvolení první dva jmenovaní, Forbesová a Yousaf. Volby, kterých se mohou účastnit pouze členové Skotské národní strany, probíhají korespondenčně a je pro ně vyhrazen termín 13. až 27. března 2023. Teprve pak Sturgeonová reálně odstoupí a skotský parlament zvolí jejího nástupce. Dle rozložení sil v edinburském parlamentu je jisté, že to bude vítězný předseda Skotské národní strany vzešlý z celostranického hlasování. (Ve 129členném parlamentu drží středolevá Skotská národní strana 64 mandátů, většinu má zajištěnou koalicí s více levicovými Skotskými zelenými se sedmi křesly.)

A jakou roli hraje v této záležitosti náboženství kandidátů? Křesťanský zpravodajský portál Evangelical Focus zaznamenal už 20. února („The favourite to lead the Scottish government faces an obstacle - her evangelical faith“) neblahou skutečnost. Že kandidátka na lídra skotské vládnoucí strany Kate Forbesová čelí bariéře – a tou je její evangelikální víra. Ačkoli se těší širokému respektu z odborného hlediska jako ministryně financí a hospodářství, kvůli svému křesťanskému přesvědčení není prý pro vrcholnou politickou funkci vhodná.

Co jejím oponentům vadí? Forbesová se otevřeně hlásí k členství v evangelikální kalvinistické Free Church of Scotland, která zastává v citlivých záležitostech mezilidských vztahů, stejnopohlavního manželství nebo nenarozeného života tradiční, tedy na biblickém učení založené postoje. Otevřeně se hlásí ke své víře: „Na rovinu, věřím v osobu Ježíše Krista. Věřím, že za mě zemřel, zachránil mě a že mým povoláním je Jemu sloužit a milovat Ho, a také sloužit svým bližním a milovat je celým svým srdcem, duší, myslí a celou svojí silou. Politika pomine – byla jsem člověkem, než jsem se stala političkou, a ten člověk bude i nadále věřit, že je stvořen k obrazu Božímu“.

Může být lepší vizitka někoho, kdo chce na zodpovědném vládním místě sloužit veřejnosti? Přesto vůči ní existuje v její partaji opozice. Co spolustraníkům vadí? Je toho víc. Její „pro-life“ postoj vyjádřený stanoviskem, že „měřítkem skutečného pokroku“ je to, jak je zacházeno s nenarozenými a nevyléčitelně nemocnými“. Vadí také to, že jako členka kabinetu vyzývala k obezřetnosti ve věci sebeidentifikace pohlaví, protože ukvapená změna v této záležitosti by znamenala riziko přijetí špatné legislativy. Vedení strany je také trnem v oku skutečnost, že nikdy veřejně nepodporovala manželství osob stejného pohlaví. (Jako evangelikální křesťanska ani nemohla – LS.)

Ovšemže má i své příznivce. Poslankyně londýnské Dolní sněmovny Joanna Cherryová (taktéž ze Skotské národní strany) na její obranu řekla: „Přála bych si, aby lidé přestali útočit na Kate Forbesovou pro její náboženskou víru. Nikdy neprojevila sklon k tomu, aby součástí vládní agendy bylo omezení práv.“

Je to klasické nedorozumění. Osobní víra a z ní vycházející postoje jsou věc jedna, respekt k většinovému demokratickému rozhodnutí věc druhá. Respekt samozřejmě neznamená povinný souhlas. Křesťané snad ještě mají právo, aby jejich názory ve veřejném prostoru zazněly. Ono to vypadá tak, že právo mají, ale současně to mnozí, nikoli zanedbatelná menšina, jak uvidíme níže, považují za diskvalifikační faktor.

Evangelical Focus se k této kontroverzi znovu vrátil 2. března („Britons prefer Muslims to evangelical Christians in top political leadership, survey says“). Titulek naznačuje cosi neblahého: Podle průzkumu Britové ve vrcholném politickém vedení preferují muslimy před evangelikálními křesťany. Dodejme: v křesťanské zemi, kde vznikly významné křesťanské denominace, Anglikánská církev, Metodistická církev.

Server píše, že boj o to, kdo bude příštím premiérem Skotska (doslova Prvním ministrem) otevřel hlubokou debatu o roli osobního náboženského přesvědčení u lidí v politickém vedení, která přesahuje hranice Skotské národní strany. Uvnitř samotné partaje se ukazuje, že větší podporu ve vedení má protikandidát Forbesové Humza Yousaf – liberální muslim.

Připomenut je výsledek výzkumu veřejného mínění, který pro think tank Theos uspořádala agentura YouGov. Jeho hlavní zjištění: Vize o podobě manželství, jak ji vyznávají křesťané věřící Bibli, představuje značnou překážku pro přístup k postům v politickém vedení.

Několik čísel. Na otázku, jestli respondenti (víc než dva tisíce v celé Velké Británii) souhlasí s tím, aby někdo, kdo je proti manželství osob stejného pohlaví, vykonával vyšší politickou funkci, odpovědělo záporně v Anglii 51 % a ve Skotsku 44 % dotázaných. V segmentu 18 až 24 let souhlasí s tím, aby někdo s takovýmto postojem zastával nejvyšší vládní funkci pouze 24 % respondentů. 55 % si myslí, že negativní postoj k potratům je jasně diskvalifikující pro vykonávání top politického postu.

Pokud jde o příslušnost k různým náboženským vyznáním kromě anglikánského, jsou evangelikálové méně tolerovanou skupinou ve vztahu k možnosti zastávat nejvyšší politické funkce. Nejlépe jsou na tom římští katolíci – ti jako politici na vrcholné pozici nevadí 67 % dotázaných. Následují muslimové (64 %) a ultraortodoxní Židé (téměř 62 %). Evangelikálové dopadli takto: 53 % dotázaných nevadí, 19 % je zásadně proti a zbytek do 100 % neví.

Pozoruhodné je, že jak katolická víra, tak muslimská a rovněž ortodoxní verze judaismu jsou shodně, stejně jako evangelikálové, proti sňatkům homosexuálních dvojic. To ale nic nemění na tom, že v dnešní Británii, zdá se, je pro nejvyšší politické funkce přijatelnější muslim než evangelikální křesťan.

Jak to dopadne ve Skotsku se dozvíme po 27. březnu. Evangelikálka Forbesová, nebo muslim Yousaf?

27/03/2023

Kate Forbesová ve vnitrostranické volbě neuspěla, skončila druhá s počtem hlasů včetně preferenčních 24,336 tis. Vítěz Humza Yousaf, nový premiér Skotská, jich má 26,032 tis.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 8.3.2023 21:10 | karma článku: 12.30 | přečteno: 196x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 100 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 127 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 356 |
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...