Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tisíc olivovníků vniveč

Bez znalosti právních souvislostí to vypadá jako barbarství či státem nařízená šikana. Zasadíte víc než tisíc olivovníků, aby po několika letech přišly bezpečnostní síly s technikou a stromy vykořenily.

 

Dodám-li ovšem, že k tomu došlo na Západním břehu Jordánu, poblíž židovské osady Šilo ležící v historickém regionu Samaří, tedy na jednom z nejvíce neuralgických míst planety, mnozí začnou tušit, že věc je komplikovanější, než jak na první pohled vypadá. A vskutku: žádné barbarství nebo svévole státní moci, ale akt související s dodržováním práva.

 

Ve středu 15. února přijeli k olivovému háji u Šila příslušníci izraelské Pohraniční policie, doprovázení pracovníky Civilní správy izraelského Úřadu koordinátora vládních aktivit na Teritoriích (COGAT), aby za pomoci stavební (či spíše demoliční) techniky vysazené stromy zlikvidovali. Což se také během dne stalo.

 

Co bylo příčinou tak drastického počinu? To vysvětluje web listu The Jerusalem Post v článku „Over 1,000 trees uprooted near Shilo in 3rd recent West Bank evacuation“ (15. 2. 2023).

 

Geneze případu se vztahuje k roku 2007, kdy židovský osadník Ben Eliyahu a společnost Eretz Zeit Šemen Muvchar začali na tamních pozemcích pracovat; Ben Eliahu je uveden jako člověk, který olivový háj založil. Činil tak v domnění, že nejde o soukromou arabskou půdu. Zhruba o rok později Palestinci, kteří v oblasti vlastní nemovitosti, přišli s tvrzením, že Ben Eliyahu a zmíněná společnost porušili jejich majetková práva.

 

Zrodil se tak majetkový spor. Ze strany Civilní správy útvaru COGAT (který je součástí izraelského ministerstva obrany) přišel logický požadavek. Aby Ben Eliahu a výše uvedená společnost předložili dokumenty prokazující, že disponují vlastnickými právy k pozemku, na němž byl olivový háj vysázen. Ben Eliyahu a společnost uvedli, že půdu koupili od farmáře Boaze Malata, který ji obdělával více než deset let, čímž mělo podle osmanského pozemkového práva vzniknout vlastnické právo.

 

Taková legislativa skutečně existuje, nicméně Civilní správa COGAT došla na základě svého šetření k závěru, že farmář Malat půdu neobdělával deset let, ale že začala být obdělávána až v roce 2007 (rok vysazení olivovníků). Po vyhodnocení nároků obou stran (Ben Eliyahu vs Arabové) dala za pravdu Arabům a vydala příkaz k evakuaci příslušného pozemku (což v tomto případě znamenalo likvidaci olivovníků). Následoval odvolací proces, který skončil v roce 2021 nálezem Nejvyššího soudu Státu Izrael, že rozhodnutí o evakuaci je platné. Že k jeho realizaci došlo až 15. února 2023, bylo způsobeno tím, že Ben Eliyahu měl čas do letošního 1. února, aby sám pozemek dobrovolně evakuoval, což původně Nejvyššímu soudu slíbil, ale neučinil tak.

 

COGAT proto 15. února sdělil, že bezpečnostní síly zahájily evakuaci pozemku, neboť na něj před několika let vstoupili osadníci nelegálně a bez souhlasu příslušných úřadů.
Tato kauza má několik aspektů včetně dalšího pnutí v koalici, když nejpravicovější členové Netanjahuovy vlády (ministři Itamar Ben Gvir a Bezalel Smotrič) rozhodnutí o likvidaci olivového háje ostře kritizovali; zprávy hovoří také o obvinění členů Pohraniční policie, že se nechovali v rukavičkách vůči židovským aktivistům, kteří se snažili bránit jim v plnění rozkazu o evakuaci. Na místě byla i poslankyně parlamentu Limor Son Har-Melechová, která si stěžovala na sexuální obtěžování ze strany policie (což je samozřejmě absolutně nepřijatelné a musí být řádně prošetřeno – mladá atraktivní poslankyně byla obstoupena policisty, údajně  proto, aby ji chránili; z této situace lze dovodit, že ji některý z mužů zákona nepatřičně osahával, ale to je pouze dedukce autora tohoto článku). Toto ale patří mezi záležitosti primárně vnitropolitické.

 

Pro vnějšího pozorovatele je podstatnější něco jiného. Izraeli je často nasazována psí hlava kvůli údajnému diskriminačnímu chování vůči palestinským Arabům, myšleno na Západním břehu. Protiizraelská – a současně levicová - propaganda ráda hovoří o nezákonném zabírání půdy ve vlastnictví Arabů ve prospěch Židů a tak podobně. Kauza „1000 olivovníků“ tyto lži jednoznačně vyvrací.

 

Pikantní přitom je, že izraelská, zejména osadnická pravice si stěžuje na pravý opak. Podle ní vůči židovským nelegálním počinům postupují úřady a bezpečnostní síly často důrazně, rychle a „příliš ochotně“, zatímco k obdobným nelegálním počinům na arabské straně jsou mnohem benevolentnější.

 

Ať tak či onak, realita ve Svaté zemi se diametrálně liší od účelových a hanebných lží, jak je prezentují propalestinští aktivisté všeho druhu, přičemž mezi nejviditelnější z nich patří kromě armády jiných excelentní muzikant Roger Waters.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 15.2.2023 21:58 | karma článku: 14,31 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Souvislosti

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4828
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal