Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každý život se počítá

Začnu neoriginálně. Kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celý svět, praví Talmud, kniha židovské moudrosti. Plně to platí v těchto dnech. Každý zachráněný život zpod trosek v Turecku a Sýrii má cenu zlata.

 

O to víc při vědomí toho, že počty obětí dosahují den po dni obludných hodnot. Zprvu stovky, pak tisíce, dnes už přes dvacet tisíc.

 

Není v možnostech jednoho člověka, prostého blogera, aby zvládl sledovat do detailů činnost všech záchranných týmů ze všech zemí, které nyní v Turecku a Sýrii operují. Osobně sleduji jeden z nejpočetnějších. Poslal ho Izrael. Co je klíčové – hlásí úspěchy.

 

Na začátku katastrofy jsem si říkal, že i kdyby ta velká výprava zachránila jeden jediný život, stálo by to za to. Jaká je skutečnost? Vztaženo ke čtvrtku (v pátek ráno 10. února, kdy připravuji tento článek, jsem nové údaje k dispozici ještě neměl) bylo zachráněných sedmnáct. Haleluja!

 

The Times of Israel napsal 9. února, že izraelští vojenští záchranáři vysvobodili ze zřícenin předchozí noci 26letou ženu a 65letého muže. V Kahramanmaraşu.

 

Pátrací a záchranné týmy izraelské armády (IDF) – patří do sestavy velitelství Domácí fronty - začaly v oblasti působit v úterý 7. února. O den později přistála druhá část výpravy – 15 letadel přivezlo polní nemocnici, která byla bleskově zřízena na okraji Kahramanmaraşu. Celkový počet izraelského záchranného týmu je 230 osob, servery uvádějí, že druhý nejvyšší po ázerbájdžánském.

 

Izraelská vojenská polní nemocnice má ve světě skvělé renomé. V minulosti pomáhala na řadě míst stižených pohromami, mimo jiné v roce 2015 v Nepálu, který zažil podobné katastrofální zemětřesení. Stejná nemocnice dobře posloužila Ukrajincům v roce 2022 během ruské agrese proti jejich zemi.

 

Další zachráněné hlásili Izraelci ve čtvrtek 9. února odpoledne; patřila k nim i sedmiletá dívka, což je obzvláště potěšitelné.

 

Web listu The Jerusalem Post upřesňuje, že při záchranných a vyprošťovacích pracích spolupracuje specializovaná jednotka IDF s izraelskou dobrovolnickou organizací United Hatzalah. Jde samozřejmě o závod s časem, protože šance na přežití se při nočních mrazech zmenšují. Jeden z více případů: Vojáci IDF zachránili dva chlapce, když se předtím dronu organizace United Hatzalah se speciálním detekčním zařízením podařilo zjistit známky života ve zborceném domě. Slovy nelze vyjádřit radost nad takovým úspěchem. Velké štěstí v gigantickém neštěstí.

 

Strýc obou chlapců pak přistoupil k týmu, objal je a vroucně poděkoval za záchranu. Vždyť byl svědkem zázraku! Z psychologického hlediska to ale není jednosměrný proces: Toto objetí bylo naději i pro záchranáře. Za situace, kdy čas bojuje proti nim. Tak se vyjádřila Linor Attiasová z United Hatzalah.

 

Další příběh. Nedlouho poté přišel k izraelským záchranářům další muž a požádal je, aby zkontrolovali jeho dům. Byl si jist, že v troskách slyšel vzlykat svoji dceru. Měl pravdu. Dívku se podařilo najít, stabilizovat – zachránit. Ovšem pak přišla na řadu další fáze záchrany. Psychotraumatický tým United Hatzalah musel tomuto muži přijít na pomoc, protože byl šílený smutkem. Abychom si představili jeho hrůznou životní situaci. Ztratil manželku a dvě dcery; třetí, ta zachráněná, přežila jen díky tomu, že ji maminka kryla svým tělem. „Je to kombinace pocitů naděje a smutku,“ řekla Linor Attiasová. Z pětičlenné rodiny zůstali v mžiku jen dva. Kolik takových, podobných, ba ještě úděsnějších příběhů dnes lidé v Turecku a Sýrii zažívají.

 

Naději pro zraněné přeživší je i zmíněná izraelská polní nemocnice. Její vrchní sestra Demi Zukinová říká: „Je to nemocnice jako každá jiná, jen se nachází ve stanech.“ Má příjem Emergency, lůžka intenzivní péče, chirurgii, zobrazovací oddělení, stomatologii, ortopedii a gynekologické oddělení. Zukinová uzavírá: „Nevíme, jak dlouho tu budeme, ale zůstaneme tak dlouho, jak bude potřeba.“

 

Izraelci pojmenovali tuto operaci kódovým označením „Olivové ratolesti“. Přátelé Izraele na ně mohou být právem hrdí. Jak řekl premiér Netanjahu: „Taková je skutečná tvář Izraele.“

 

Zpracováno podle tematických článků na webu The Jerusalem Post („This is how Israelis are saving lives in Turkey“/9. 2. 2023) a The Times of Israel („IDF teams rescue 17 civilians in quake-hit south Turkey, set up field hospital“/9. 2. 2023).

 

Během práce na tomto článku přišla zpráva, že čeští záchranáři vysvobodili z trosek dvě živé osoby. Také jim velká gratulace!!!

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 10.2.2023 10:05 | karma článku: 10,48 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal