Zemětřesení: Nepřátelé vedle sebe

Je na tragédii, která postihla jihovýchod Turecka a přilehlou oblast Sýrie, možné najít něco pozitivního? Jistěže. Na první místě nezměrnou mezinárodní solidaritu. A pak několik zdánlivě bezvýznamných střípků.

 

Jednoho si všímají některá izraelská média, mimo jiné web listu The Jerusalem Post (obr. 1) a zpravodajský portál The Times of Israel (obr. 2). Jde o maličkost, která by v normálně fungujícím světě nestála za řeč. Na letišti v tureckém Gaziantepu zaparkovaly vedle sebe dva stroje ze zemí, které patří mezi největší nepřátele. Přesněji: Írán je největším nepřítelem Izraele.

 

Boeing 737 měl u okna kokpitu na straně kapitána izraelskou vlajku, obří transportní letoun Lockheed C-130 Hercules iránského vojenského letectva na svislé ocasní ploše vlajku íránskou. Jak napsal The Jerusalem Post, nestává se často, abychom mohli vedle sebe mohli spatřit tyto dvě vlajky. Na letišti Gaziantep Oguzeli Airport tomu tak bylo. Boeing 737 přivezl z Tel Avivu záchranný tým United Hatzalah a několikatunovou humanitární pomoc.

 

Na serverech můžeme také vidět fota a videa obou letadel stojící vedle sebe. Když jsem si je prohlížel podrobněji, neuniklo mi, že letadlo, které přivezlo pomoc z Izraele, má na trupu a ocasu nápis a emblém v Praze sídlící společnosti Smartwings. Jak tomu rozumět?

 

Vysvětlení jsem našel na Twitteru Smartwingsu, které bylo zveřejněno v úterý 7. února odpoledne:

 

Další humanitární let s 30 izraelskými záchranáři a přibližně 3 tunami nákladu je na cestě. S Boeingem 737-800 registrace OK-TVG míříme z Tel Avivu na turecké letiště Gaziantep Oguzeli. Let je operován pro EL Al (izraelskou leteckou společnost – LS).

 

Zaparkování izraelského a íránského letadla vedle sebe na letišti třetí země nemá zatím ani symbolický význam, jde o pouhou shodu okolností. O to víc si můžeme přát, abychom se dočkali doby, kdy na Ben Gurionově letišti u Tel Avivu a na hlavním aeroportu v Teheránu budou vedle sebe parkovat izraelská a íránská letadla naprosto běžně - na znamení přátelství. K tomu ovšem dojde až poté, co onen hlavní teheránský aeroport změní název a přestane být Mezinárodním letištěm imáma Chomejního. To on byl hlavním původcem fanatické antiizraelské nenávisti, která jako mor zaplavila celý šíitský stát.

 

... obr. 1/

... obr. 2/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 7.2.2023 23:02 | karma článku: 12,99 | přečteno: 220x