Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K odvolání ministra Deriho

Dopoledne 22. ledna 2023 byla pozornost zájemců o dění v Izraeli plně soustředěna na Jeruzalém a v něm na Úřad předsedy vlády, v němž se konají každou neděli pravidelná zasedání kabinetu. S otázkou: Bude Deri odvolán?

 

Arje Deri je klíčový spojenec Netanjahuovy koaliční vlády. Předseda ultraortodoxní strany Šas, politický harcovník, ale také osobnost se škraloupy v životopise. Před více než dvaceti lety byl odsouzen do vězení za přijetí úplatku, loni unikl kriminálu za daňové delikty jenom proto, že přistoupil na dohodu o vině a trestu, jejíž součástí byl slib, že odejde z vysoké politiky; díky tomu dostal pouze roční podmínku. Slib ovšem nedodržel, loni kandidoval do Knesetu, byl zvolen a jako předseda strany přijal funkci ve vládě – aktuálně je ministrem vnitřních věcí a zdravotnictví. Ve středu 18. ledna ovšem Nejvyšší soud rozhodl, že Arje Deri ministrem být nemůže – a premiér Netanjahu musel reagovat.

 

Že mu nezbude nic jiného než Deriho odvolat, bylo jasné od počátku – prozpěvovali si o tom dudci po celé zemi (dudek chocholatý je izraelským národním ptákem). Představa, že by šéf exekutivy ignoroval verdikt nejvyšší soudní instance byla – nepředstavitelná. A tak se také stalo.

 

Netanjahu na zasedání vlády přečetl prohlášení, v němž ocenil Deriho bohaté zkušenosti, moudrost a odpovědnost, nicméně s odkazem na soudní verdikt („nešťastné rozhodnutí, které ignoruje vůli lidu“) sdělil, že je nucen Deriho „s těžkým srdcem a hlubokým zármutkem“ odvolat z obou ministerských postů. Dodal, že má v úmyslu hledat jakýkoli legální způsob, aby mohl Deri být nadále prospěšný Státu Izrael vzhledem ke svým zkušenostem a schopnostem, a to s souladu s vůli lidu.

 

Deriho odvolání vstoupí v platnost, jak je v izraelské politice obvyklé, za 48 hodin. Do té doby musí Netanjahu nalézt jeho nástupce. Sám oba resorty přechodně řídit nemůže (což by se za normálních okolností stalo), protože i on je soudně stíhán za korupci (a související trestné činy) a jako takový nemůže funkci ministra vykonávat (sloužit jako předseda vlády ovšem může, což je jeden z izraelských politických paradoxů).

 

Toto hodně kyselé jablko má tedy Netanjahu za sebou, ovšem tím záležitost kolem Deriho nekončí. Sám Deri nedlouho po vyhlášení verdiktu (že nemůže sloužit jako ministr) prohlásil (jak uvádí ve svém komentáři šéfredaktor serveru The Times of Israel David Horovitz): „Budeme pokračovat ve velké revoluci (ve prospěch ultraortodoxní komunity - LS). Budeme i nadále zastupovat chudší vrstvy, budeme i nadále reprezentovat svět Tóry, budeme i nadále chránit židovskou identitu Státu Izrael všemi prostředky a možnostmi. Až nám zavřou dveře, dostaneme se dovnitř oknem. Až zavřou okno, s Boží pomocí prorazíme strop.“ Diplomaticky řečeno: To zní hodně odhodlaně. Nejen to: Deri kromě toho, že je „dvojministr“ vykonává i formální funkci bez politických pravomocí – je místopředsedou vlády (vice premier), a to mu dle serveru The Times of Israel zůstane. Není ale zatím zřejmé, zda mu otevře cestu na zasedání kabinetu v pozici pozorovatele. Pro úplnost dodejme, že oficiálním místopředsedou vlády (deputy prime minister) je ministr spravedlnosti Jariv Levin. Přesto ale: když byl nedávno premiér Netanjahu na rutinním kolonoskopickém vyšetření a pod sedativy, řízením vlády byl pověřen Arje Deri.

 

CO NA TO IZRAELCI?

Anglickojazyčné izraelské servery přinesly 22. ledna výsledek šetření institutu Maagei Mohot. Podle něj 65 procent dotázaných souhlasí s rozhodnutím Nejvyššího soudu, že Deri nemůže být ministrem, 22 procent s verdiktem nesouhlasí a 13 procent neví.

 

S verdiktem vyjádřilo souhlas 57 procent voličů Likudu, 42 procent voličů Náboženské sionistické strany, ale pouze 22 procent voličů Deriho partaje Šas a stejný počet druhé ultraortodoxní strany, Sjednoceného judaismu Tóry (UTJ) .

 

Naproti tomu 40 procent voličů Šasu a 30 procent voličů UTJ soudí, že verdikt Nejvyššího soudu by neměl být respektován. Poměrně děsivý výsledek.

 

A ještě jedna sada čísel z průzkumu. Na otázku, jak by se měl po oznámení verdiktu o Derim premiér Netanjahu zachovat, odpověděli respondenti takto:

 

45 procent … Netanjahu by ho měl odvolat (což se také stalo)

25 procent … Arje Deri by měl sám odstoupit

15 procent … rozhodnutí soudu ignorovat

15 procent … nemá na tu věc názor

 

Po vynesení zmíněného rozsudku jsme opakovaně slyšeli, že Nejvyšší soud znevážil rozhodnutí voličů Šasu, kteří o problémech svého předsedy Arjeho Deriho věděli a přesto mu dali hlas (v Izraeli se volí celá stranická kandidátka bez možnosti „kroužkování“) – a že toto by mělo být respektováno. Jen pro srovnání. Voličů v Izraeli bylo při posledních volbách registrováno 6,788804 milionu. Voličů Šasu 392,964 tisíc, to je 5,8 procent. Aniž bych chtěl srovnávat volby a demoskopická šetření, nemohu přehlédnout, že naprostá většina izraelské veřejnosti si myslí, že Arje Deri by se svými „hříchy“ neměl sloužit jako ministr. To je také vůle lidu. Jako podstatnější se ovšem jeví, jak v právním demokratickém státě zní pravomocné rozhodnutí soudu. Z tohoto úhlu pohledu se události v izraelské politice související s "kauzou Deri" vyvíjejí správným směrem.

 

Prameny: Tematické články na izraelských serverech The Times of Israel, Jpost.com a Arutz Sheva ze dne 22. 1. 2023.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 22.1.2023 17:53 | karma článku: 6,54 | přečteno: 100x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,52 | Přečteno: 128x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal