Když ministr obrany neposlouchá ministra na ministerstvu obrany

21. 01. 2023 0:04:12
V pátek 20. ledna 2023 se ukázalo, jak bude v praxi fungovat, či spíše nefungovat, onen nesmysl v podobě dvou ministrů na izraelském ministerstvu obrany. Stačilo, aby osadničtí aktivisté vybudovali nelegální základnu.

Ano, v novém kabinetu Benjamina Netanjahua jsou na ministerstvu obrany dva ministři. Skutečný ministr obrany, bývalý vysoký důstojník Obranných sil Izraele (IDF) Joav Galant (armádu opustil s hodnotí generálmajora) ze strany Likud, a Bezalel Smotrič, ministr na ministerstvu obrany, za koaliční Náboženskou sionistickou stranu. Nadřízeným Smotriče je samozřejmě Galant. Smotričovi, které je současně ministrem financí, byl na obraně svěřen útvar COGAT (Koordinátor vládních aktivit na Teritoriích, tj. v Judeji, Samaří a v Pásmu Gazy) včetně jeho odboru civilních záležitostí. Zde je nutné zmínit, že Judea a Samaří, kde žije početná židovská populace, není součástí Izraele jako jeho suverénní území; proto tam na bezpečnost, pořádek a civilní záležitosti dohlíží armáda, což je v souladu s mezinárodním právem.

Na zmíněnou „dvouhlavost“ ve velení jako jev nanejvýš nežádoucí a nebezpečný, nezapomeňme, že hovoříme o vojenské řídící struktuře, upozorňovali mnozí odborníci včetně předchozího náčelníka generálního štábu IDS generálporučíka Aviva Kohaviho (jeho služba skončila v polovině ledna 2023). Bylo tedy jen otázkou času, kdy se jejich obavy naplní.

V noci na čtvrtek 19. ledna skupina židovských aktivistů (5 rodin) v Samaří (Západní břeh Jordánu - v oblasti C, kde podle Dohod z Oslo náleží bezpečnostní a civilní kontrola izraelské armádě) zbudovala poblíž samařské osady Migdalim malou obytnou základnu nazvanou Or Chaim – na počest nedávno zesnulého duchovního vůdce náboženských sionistů rabína Chaima Druckmana. Základna to ovšem byla ilegální, zřízená bez povolení izraelských úřadů, a jako takovou ji mohl stihnout jediný osud: evakuace obyvatel a demontáž obytných buněk.

Za normálních okolností by to proběhlo po jednotné velitelské linii: ministr obrany by vydal příslušný rozkaz armádě a ta by jej provedla.

Za současného stavu bylo vše poněkud jinak, jak informuje sever The Times of Israel („Illegal West Bank outpost evacuated on Gallant’s orders, in defiance of Smotrich“/20. 1. 2023). Ministr Smotrič, jehož ultrapravicová strana má mezi hlavními body programu maximální podporu osadnické politiky v Judeji a Samaří, dal příkaz šéfovi civilní správy COGAT, aby bylo plánované odstranění základny pozastaveno a nebyly v tomto směru podniknuty žádné kroky (do doby, než bude na začátku příštího týdne celá věc řádně prokonzultována). Nebylo mu to ovšem nic platné, protože ministr obrany Galant v souladu se svou pravomocí rozhodl o evakuaci a zrušení základy, což bylo během pátku také provedeno.

Koaliční spolupráce tak dostala vážnou trhlinu; navíc se ukázalo, jak problematický systém pravomocí byl na ministerstvu obrany a ve vztahu k jednotnému armádnímu velení nastaven. Smotričova kancelář postup ministra obrany Galanta kritizovala jako jednání, které je „proti koaličním dohodám tvořícím základ pro existenci této vlády“.

Kdo má pravdu?

The Times of Israel vysvětlují, že Smotričovi byla skutečně svěřena určitá pravomoc nad civilní správou v Judeji a Samaří, kterážto povoluje na tomto teritoriu výstavbu, nicméně v případech, kdy dojde k vybudování takovéto ilegální základny je to armáda, nikoli civilní orgán, kdo má pravomoc nařídit okamžitou likvidaci. Relevantními vojenskými personami jsou v tomto případě šéf Centrálního velitelství IDF (pod které spadá i oblast Judea a Samaří) a náčelník generálního štábu armády – ti jsou samozřejmě podřízeni ministru obrany Galantovi, nikoli (druhému) ministru na ministerstvu Smotričovi. Řetězec velení by se změnil až poté, co by bylo takové základně umožněno na místě zůstat. Jen pro úplnost dodejme, že ministr Galant hovořil v této souvislosti s novým náčelníkem generálního štábu generálporučíkem Halevim a vyjádřil „plnou podporu IDF a bezpečnostním silám“ (v Judeji a Samaří operuje s armádou také izraelská Pohraniční policie a při likvidaci osad policejní jednotka JASAM). Čekat něco jiného můžeme považovat za vyloučené.

A premiér Netanjahu, který má v této době jiných starostí až nad hlavu? (Nejvyšší soud vydal 18. ledna verdikt, že ministr vnitřních věcí a zdravotnictví Arje Deri nemůže kvůli odsouzení za daňové delikty a nedodržení slibu, že se výměnou za podmíněný trest vzdá působení v politice funkce ministra vykonávat.) Podle všeho Galanta podpořil. Úřad premiéra v prohlášení uvedl: „Vláda podporuje osady, ale pouze tehdy, když jsou zřizovány legální cestou a v koordinaci s premiérem a obranným establishmentem, což se (v tomto případě) nestalo.“ Netanjahu má o celé záležitosti diskutovat začátkem příštího týdne (což je v Izraeli neděle).

Ministra Smotriče podpořili, bez překvapení, také politici druhé krajně pravicové strany Židovská síla včetně jejího předsedy a ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira. Nastalá situace je naproti tomu vodou na mlýn opozici. Její šéf, expremiér Jair Lapid, na Twitteru napsal: „Vláda existuje teprve tři týdny a ministr obrany A a ministr obrany B už dávají armádě protichůdné rozkazy. Premiér je příliš slabý na to, aby udělal pořádek a člen Knesetu z jeho koalice nadává příslušníkům MGB (Pohraniční policie-LS) a JASAM. Ostuda."

Ostuda také, ale především systémová chyba ve velení.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 21.1.2023 0:04 | karma článku: 9.20 | přečteno: 281x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 22.77 | Přečteno: 381 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...