Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě k prezidentské debatě na Nově

Petr Pavel v předchozím pořadu na CNN Prima News řekl: „Doufám, že nějaký podraz zítra přijde. Svým způsobem se na to těším, chybí mi to.“ Na Nově ale místo podrazu přišel spíše humor.

 

Tedy výjimečně, ale přece jenom. Pobavil jsem se u dvou výroků. Když Andrej Babiš uvedl jeden ze svých blábolů, že (volná interpretace) pan Pavel netuší, jak funguje NATO. To je stejná pitomost jako kdyby řekl, že Antonín Dvořák neznal noty. Občas si pan expremiér nevidí do úst.

 

Naproti tomu jako povedenou poznámku považuji Pavlovo vyjádření (opět volná interpretace), že pan Babiš je schopen se pochválit i za to, že dnes vyšlo slunce. Občas tak skutečně působil.

 

Pojďme ale k jedné vážnější věci. Ke konci pořadu se moderátor Rey Koranteng, mimochodem vystudovaný politolog, dotkl poměrně ožehavé otázky a tou je případné odmítnutí kandidáta navrženého premiérem na pozici ministra. K tomu Petr Pavel uvedl (zdroj: Seznam Zprávy/13. 1. 2023):

 

Máme u nás strany, a jedna z nich je i v Parlamentu, které zastávají poměrně extrémní názory, ať už se to týká našeho členství v NATO nebo v EU, nebo našeho vztahu k Rusku. A pokud by tato strana chtěla nominovat ministra na nějakou z klíčových funkcí, například vnitra, obrany nebo zahraničí, pak bych v tom opravdu viděl bezpečnostní problém pro Českou republiku a v takovém případě bych takovému návrhu nejspíš nevyhověl.

 

Vůči tomuto postoji se kriticky vymezil komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban (v článku „Zemanem to neskončí. Poslední debata přinesla ústavní leknutí“/13. 1. 2023). Autor píše o hypotetické (nicméně nikoli vyloučené) možnosti, že ANO vyhraje volby a bude nuceno jít do koalice s SPD. A pokračuje:

 

Pokud by v takové chvíli prezident Pavel skutečně odmítl jmenovat ministry na některé posty jen kvůli jejich stranické příslušnosti, ocitl by se na toulkách po kreativních výkladech ústavy dál, než se v otázce jmenování ministrů kdy ocitl Miloš Zeman. Dosluhující prezident odmítal jmenovat ministry obvykle ze škodolibosti či mstivosti. Troufal si soudit jejich kompetentnost. Ale nikdy neuplatnil kolektivní vinu na kandidáty kvůli stranické knížce.

 

Nechám tuto kontroverzi na posouzení čtenářům, jen se dotknu toho, že by takové odmítnutí kandidáta nebylo kvůli stranické knížce, nýbrž kvůli zaujímaným postojům.

 

A k zamyšlení dávám zkušenost odjinud. Izraelský premiér, má-li (jeho koalice) po volbách k dispozici nadpoloviční většinu, není při výběru kandidátů na ministerský post prezidentem státu nikterak omezován, takovou pravomoc tamní prezident nemá. Seznam členů vlády schvaluje při hlasování o důvěře parlament.

 

Tak se může stát, a po listopadových volbách se také stalo, že v kabinetu usednou také dva krajně pravicoví politici, částí společnosti označovaní jako extremisté. Itamar Ben Gvir a Bezalel Smotrič. Oba obdrželi významné klíčové posty. První je ministrem národní bezpečnosti, druhý vedle toho, že šéfuje resortu financí slouží jako 2. ministr na ministerstvu národní obrany. V zemi je z toho nemalé roztrpčení, pobouření, mnoho zlé krve. Problémy s tím má i část diaspory a zahraniční spojenci Izraele.

 

To co teď napíšu je čirá spekulace. Přesto: možná by mnozí uvítali, kdyby měl izraelský prezident podobnou možnost, jakou (si myslí že) má český prezident Zeman; variantu, kterou naznačil i Petr Pavel. Pokud by hrozilo, že prezident Herzog zablokuje jmenování Ben Gvira a Smotriče do ministerských funkcí, což nyní možné není, dost možná by oba pánové byli nuceni spokojit se s méně exponovanými posty. Stejně tak je ale možné, že by něco takového vyvolalo další izraelskou vnitropolitickou krizi.

 

Obecný závěr (pro ČR): pojistka výše zmíněna, byť je dle řady ústavních právníků minimálně na hraně ústavy, pakliže by byla využita ve výjimečných případech jisté krajní nouze (ne jak ji zneužíval M. Zeman) by nemusela být tak docela od věci.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 13.1.2023 9:50 | karma článku: 18,95 | přečteno: 1054x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Souvislosti

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 4828
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal