Půlnoční modlitba

S blížícími se posledním okamžiky právě končícího roku, co preferujeme? Bujaré veselí, číše plné alkoholu, lahodné pokrmy a skvělou zábavu? Anebo ztišení, skloněnou hlavu a na kolenou modlitbu na úsvitu nového roku?

 

To první jednoznačně dominuje. To druhé snad ani neexistuje, řeknou mnozí. Vskutku: je jen velmi málo těch, kdo tráví silvestrovskou půlnoc na modlitbě. Přitom s ohledem na to, jak nesnadný rok nás čeká - nedělejme si iluze –, můžeme bez obav říci, že prosby adresované Nejvyššímu jsou pro náš budoucí život důležitější než bujaré radovánky.

 

Zní to jako poselství z jiné planety. Jako slova náboženského fanatika. Jako ozvěny časů, kdy v Ženevě měl hlavní slovo reformátor Kalvín a v Novém světě puritáni (pokud jde o zákaz bujarých světských radovánek). Je tomu ale opravdu tak?

 

Nelze poměřovat dění jinde pohledem lidí žijících v převážně ateistické zemi. V křesťanském světě nejsou silvestrovské bohoslužby, zhusta v poslední hodině závěrečného dne roku s přesahem do roku nového, ničím neobvyklým. A to napříč denominačním spektrem. Nazývají se různě (Watchnight Service, Watchnight Mass), mají odlišný obsah - a v zásadě dvojí účel: poděkování za uplynulý rok s prosbou za odpuštění a modlitbu za Boží ochranu a požehnání v roce nadcházejícím.

 

Když jsem připravoval tento článek, narazil jsem na vyjádření mladé kazatelky evangelia na Bahamách Felicie Archerové, která pro tamní noviny The Tribune vysvětlila: „V každé církvi a denominaci je formát silvestrovské noční bohoslužby odlišný. Žádné dvě církve to nedělají stejným způsobem, i když v některých tradicích mohou existovat podobnosti. Obecně řečeno, člověk by měl v přípravě na nový rok očekávat slavnostní atmosféru plnou hudby, chval a díkůvzdání, zářivých barev, obecenství, přímluv a mocného slova od Pána.“

 

Ano, i tak lze vstoupit do nového roku.

 

Svoji „Watchnight Service“ si mohou udělat rodiny a dokonce jednotlivci sami doma. Stačí několik minut: krátká modlitba a třeba jedna duchovní píseň. Tak jako v tomto příspěvku níže.

 

Přeji všem čtenářům dobrý nový rok 2023.

 

Pane,

s vděčností přicházím k Tobě, abych Ti poděkoval za to, že jsme se mohli dožít tohoto dne. Prosím za odpuštění – všeho, čeho jsem se dopustil zlého v činění, mluvení i myšlení. Děkuji za Tvoji oběť na kříži, za ochranu v uplynulé roce, za mnoho dobrého, co jsem mohl z Tvé ruky přijmout.

 

Kladu se do Tvé péče pro celý nadcházející rok. Prosím o ochranu pro své blízké, prosím za Tvoji svatou Církev, zejména pak myslím na ukrajinské křesťany. A také na všechny pronásledované, kteří vzývají Tvé svaté jméno. Prosím, dej jim sílu, aby těžko zkoušku víry dokázali zvládnout a pocítili v ní Tvoji přítomnost.

 

Prosím o mír v Izraeli, prosím o pokoj pro Jeruzalém. Tobě patří čest a sláva na věky věků. Amen.

 

Píseň pro tuto chvíli: TAKOVÝ SEN/Zpívá Luboš Svoboda (YouTube)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 31.12.2022 0:00 | karma článku: 11,50 | přečteno: 129x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0