Izrael: Ke kontroverzi Ben Gvir vs velení IDF

30. 11. 2022 20:55:02
Na pozadí intenzivního jednání o sestavení pravicové národně náboženské vládní koalice hlásí izraelská média vzrůstající napětí mezi některými politiky a částí veřejnosti na jedné a vedením armády na druhé straně.

Rozbuškou se stal kázeňský trest pro jednoho z vojáků kvůli jeho počínání v nedávném incidentu v Hebronu, kde se příslušníci brigády Givati (jejího praporu Tsavar) dostali do konfliktu s levicovými propalestinskými (a tedy v jistém smysli teroristy podporujícími) aktivisty. Konkrétně jde o to, že voják B (voják A se dokonce uchýlil k fyzickému násilí, ale jeho případ ještě nebyl uzavřen) se při slovním incidentu vyjadřoval v rozporu s vojenskými řády, duchem IDF (zkratka pro izraelskou armádu) a jejím etickým kodexem. Velitelem praporu pplk. Alfasim byl potrestán deseti dny vojenského vězení – s možností požádat o zkrácení trestu.

Za vojáka se postavil Itamar Ben Gvir, šéf jedné z menších koaličních stran Židovská síla, který má (k úžasu části politiků a veřejnosti kvůli svým radikálním až krajním názorům) zastávat v budoucím kabinetu post ministra národní bezpečnosti, což je nová pozice charakterizovaná jako stávající ministerstvo veřejné bezpečnosti (pod které spadá v Izraeli také národní a pohraniční policie; ta druhá ovšem v úzké koordinaci s armádou) s rozšířenými pravomocemi.

Při návštěvě otce vyšetřovaného vojáka Ben Gvir vyjádřil názor, že to nemůže být tak, že anarchisti přijdou a jen tak nadávají, plivou a útočí na izraelské vojáky, a když ti reagují, jsou potrestáni. Je toho názoru, že reagující vojáky je možné vzít stranou a říci jim, aby příště použili přiměřenější způsob odpovědi. „Ale poslat někoho na deset dní do vězení? To není ani rozumné, ani správné, ani vhodné; je to nepřiměřené.“ Dodal, že úkolem představitelů státu i armády je vojáky podporovat a vedení armády vyzval, aby si 10denní trest vězení pro onoho vojáka dobře rozmyslelo. „Je to velmi špatná zpráva,“ soudí budoucí ministr (který sám vojenskou službou neprošel, protože kvůli svým extremistickým názorům nebyl odveden).

Tímto postojem vstoupil Ben Gvir na hodně tenký led. Jednak se vlamuje do otevřených dveří: velení armády bezpočtukrát potvrdilo a znovu to zopakovalo i tentokrát, že za svými vojáky působícími na nelehké misi v Judeji a Samaří (historické označení Západního břehu Jordánu) plně stojí a vyjadřuje jim svoji jednoznačnou podporu. Nic jiného ostatně ani nepřichází do úvahy. Současně ale dává jasně najevo, že nebude tolerovat porušování vojenských řádů, armádního etického kodexu a morálních hodnot, na nichž izraelská armáda stojí. I zde platí: jinak nelze.

Druhý aspekt Ben Gvirova „tenkého ledu“ je neméně závažný. Současné i minulé armádní špičky oprávněně vnímají politikovo vyjádření jako ponoukání vojáků proti jejich velitelům a nepřípustné vměšování politika do výlučně armádních kompetencí: armáda totiž musí být v nejlepší slova smyslu apolitická, nesmí působit ve prospěch jedné části politického spektra, ale ve prospěch celé společnosti, celého státu.

Šéf generálního generálního izraelské armády generálporučík Aviv Kohavi k tomu ve středu (30. 11.) řekl (dle Times of Israel):

„Nedovolíme žádnému politikovi, ani zprava, ani zleva, aby zasahoval do rozhodnutí velení a používal armádu k prosazování politické agendy. Politické vměšování přímo poškozuje schopnost armády plnit její úkoly a její legitimitu.“

Věc má ale ještě jeden aspekt. Velitel praporu Tsavar podplukovník Aviran Alfasi, který vojáka po prověření případu potrestal (oněmi 10 dny v armádním žaláři) se stal terčem útoků některých pravicových politiků a na sociálních sítích s nimi sympatizující částí veřejnosti. Něco takového nelze hodnotit jinak než jako cestu do pekel. Dělat to znamená podle Kohaviho vstoupit na šikmou plochu, po níž by společnost mohla snadno sklouznout. Něco takového nelze dopustit. Pplk. Alfasimu vyjádřil podporu také jeho nadřízený o stupeň výše v hierarrhii velení, šéf brigády Givati plukovník Eliad Moati, a také nejvyšší důstojník Centrálního velitelství generálmajor Yehuda Fuchs. A mnozí další včetně dosluhujících představitelů vlády včetně premiéra Lapida.

Své k napětí mezi některými politiky a armádou řekl také Kohaviho předchůze na postu náčelníka generálního štábu generálporučík v. v. Gadi Eizenkot. Ten podle The Times of Israel (29. 11.) varuje, že „chování budoucí koalice podkopává autoritu velení armády, poškozuje víru veřejnosti v ní a může vést k jejímu rozkladu.“ Podle něj pozice, kterou Ben Gvir obdrží - ministr národní bezpečnosti – ukazuje na velikost absurdity, v níž se izraelská politika nachází. „Pokud existuje nějaká osoba, která je spojena s národní bezpečností, pak je to předseda vlády.“ Eizenkot označil chystaný přechod divize Pohraniční policie pro Judeu a Samaří z ministerstva obrany a Centrálního velitelství armády na Ben Gvirovi ministerstvo, stejně jako podřízení Civilní správy – orgánu ministerstva obrany, který řídí aspekty civilního života na zhruba 60 procentech Judeje a Samaří – pod ministerstvo financí, které má vést další krajně pravicový politik Bezalel Smotrič, jako pouhé podřízení politickým potřebám (tedy ryze účelovou záležitost). „Jestli někdo chce vytvořit v Judeji a Samaří anarchii, tak toto je způsob, jak to udělat,“ poznamenal Eizenkot a připomněl, že současná struktura a systém fungování bezpečnostních sil v Judeji a Samaří umožnil armádě zmařit 98 procent teroristických útoků. Je přesvědčen o tom, že při narušení současné rovnováhy se vytvoří velice komplikovaná realita.

Eizenkot se také vrátil k návrhu Ben Gvira týkajícího se uvolnění pravidel pro zahájení palby. Ben Gvir chce, aby izraelští vojáci měli možnost střílet a zabíjet ty, kdo jim chtějí ublížit. Nedávno vyzval ke střílení Arabů, kteří se chystají házet na vojáky Molotovovy koktejly – to ale umožňují stávající pravidla pro použití otevřené palby. Eizenkot připomněl, že současné předpisy platné od roku 1988 umožňují armádě fungovat profesionálně a efektivně. Podotkl, že je nemyslitelné, aby politici určovali pravidla otevřené palby, navíc lidé, kteří nesloužili v armádě a jsou vedeni populistickými ohledy (se zjevným odkazem na Ben Gvira odmítnutého armádou kvůli extrémismu – viz výše).

Rozumné stanovisko vyjevil poslanec Moše Arbel z ultraortodoxní strany Šas, člena formující se vládní koalice. Na adresu Ben Gvira uvedl: „Pane poslanče Itamare Ben Gvire, příteli můj, naléhavě Vás žádám, abyste armádu vynechal z politického diskurzu. Žádnému vojákovi v uniformě nesmí být povoleno, aby tímto způsobem (jako potrestaný příslušník brigády Givati – LS) mluvil ve prospěch kterékoli strany. Naši milovaní vojáci, kteří chrání naši zem, musí být nejméně o jeden level výše nad jakýmikoli politickými záležitostmi.“

A o to v principu jde.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 30.11.2022 20:55 | karma článku: 9.60 | přečteno: 125x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 364 |
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...