Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se zbytečně vyděsil. Kvůli vlastní chybě

Nevím, jestli za to nebudu vyplísněn, ale tento článek vznikl díky tomu, že mě na něj emailem upozornil jeden z nás, člen zdejší blogerské komunity. Pikantní na tom je, že ani nemusel, kdybych byl pečlivější.

 

Každý den dostávám do g-mailu přehled toho, co k danému datu publikoval web All Israel News, který podle vlastních slov přináší zprávy z Izraeli a okolních zemí a analyzuje tamní dění z biblické perspektivy. Osmého listopadu přinesl článek „The fall of Finnish Evangelical Lutherans in the Israeli Messianic world“. Týká se názorového rozchodu mezi mesiánskými Židy (v Izraeli) a jednou z misijních organizací finské luterské církve.

 

K tomu dvě stručná vysvětlení. 1.) Mesiánští Židé uznávají Ježíše Krista jako Mesiáše a Syna Božího. 2.) V rámci Finské evangelické luterské církve, která je v této zemi církví národní, působí sedm misijních organizací. Jsou to (dle webu církve):

 

Finnish Lutheran Overseas Mission

Media Mission the Messengers

Finnish Lutheran Mission

Lutheran Evangelical Association of Finland.

Finnish Bible Society

Swedish Lutheran Evangelical Association in Finland

Finnish Evangelical Lutheran Mission

 

A právě té posledně jmenované se týká článek v All Israel News. Začíná tím, že kdysi byla Finnish Evangelical Lutheran Mission (Finská evangelická luterská misie – FELM) velkým finančním podporovatelem mesiánských sborů v Izraeli. Sdílela biblické učení a připisovala velkou důležitost jedinečné roli, kterou židovští věřící hrají v Zemi zaslíbené. FELM se netajila silnou láskou k židovskému lidu a projevovala velkou touhu podílet se ve vztahu k izraelskému národu zásadním způsobem na finanční podpoře.

 

To všechno se ale změnilo. Ne nyní, už před léty. Někdy na konci roku 2014 se mesiánská společenství v Izraeli dozvěděla, že finští luteráni se odklonili od biblického učení, které vždy důsledně dodržovali ti, kdo se nazývají znovuzrozenými křesťany. V čem ten odklon spočívá?

 

Misie FELM povýšila homosexuály na pozice duchovních a začala otevřeně přijímat řadu nekřesťanských společenských trendů, jako je změna pohlaví a manželství homosexuálů.

 

Na tomto místě se musím zastavit a přiznat k jednomu hlubokému omylu. Když jsem totiž dočetl zprávu v All Israel News až sem, zhrozil jsem se. Jak je něco takového možné? Že tato luterská misie podporuje a dokonce praktikuje něco, co je v jasném rozporu s biblickým učením. Vždyť finská luterská křesťanka Päivi Räsanenová je spolu s biskupem tamní luterské misie Juhanem Pohjolou souzena finskou státní mocí kvůli tomu, že hájí biblické stanovisko a označuje homosexuální praktiky (sex) za hřích. To mi nedávalo smysl.

 

Můj omyl budiž poučením, jak důležité je věnovat pozornost i zdánlivě bezvýznamným detailům. Není totiž misie jako misie, jak jsem si vzápětí ujasnil. Zatímco od biblického učení se odklonila výše zmíněná Finnish Evangelical Lutheran Mission, pastor Juhana Pohjola je biskupem Evangelical Lutheran Mission Diecese in Finland, Evangelické luterské misijní diecéze ve Finsku, nezávislého luterského církevního společenství. Tím se vše vysvětlilo – a pak už to dávalo smysl. Hodinky nejsou holínky, Dalmácie není decimálka.

 

Přiznám se – ulevilo se mi.

 

Pokračujme dál. V důsledku zmíněného odklonu od biblického učení, navzdory štědré finanční podpoře, kterou FELM poskytovala izraelským mesiánským komunitám, došli mesiánští Židé k názoru, že se od zmíněné finské misie musí oddělit. Ve finských novinách publikovali tiskovou zprávu, v níž uvedli, proč k oddělení došlo.

 

Článek v All Israel News konstatuje, že od té doby se finští luteráni (myšleno vedení oficiální národní luterské církve) stále více odklánějí od Božího Slova a ochotně přijímají to, k čemu se hlásí měnící se svět – společenské chování, které je v naprostém rozporu s Písmem. Často klesají do toho, co lze označit jako těžký morální hřích, což Bible popisuje jako něco, co činí člověka nezpůsobilým zajistit si místo na věčnosti. Není tedy divu, že vztah mezi izraelskými mesiánskými komunitami a misií FELM nemohl přežít, protože finští evangeličtí luteráni se stále více vzdalují od cesty spravedlnosti a míří do temnoty, v níž nové lidské normy chování nahradily normy Všemohoucího.

 

Článek v All Israel News uzavírá smutným konstatováním, že z pohledu skutečných následovníků Ježíše se ti, kdo odmítli samotné Boží Slovo vydali na jinou cestu a za to zaplatili jistou cenu – odcizili se těm, pro koho dříve platili za bratry a sestry, když přišli s něčím novým, v čem už víra není rozpoznatelná.

 

Dovolím si přidat ještě svůj úhel pohledu. Jistě nebude přehlédnuto, že mesiánští Židé v Izraeli se raději vzdali nemalých finančních prostředků, než aby zradili svoji víru založenou na biblickém učení. Má takovýto postoj v tomto světě ještě nějakou hodnotu?

 

Zveřejnil jsem toto téma také proto, abych znovu připomněl, že na záležitosti kolem homosexuality existuje uvnitř širokého náboženského tábora víc než jeden názor. Proč došlo nedávno k rozkolu ve Sjednocené metodistické církvi a následnému ustavení Globální metodistické církve? Mimo jiné kvůli odlišným názorům obou táborů na homosexualitu. Není to tedy tak, že jediný správný názor mají ti, které označujeme za liberály či progresivisty, případně jinak, a že ti na opačném názorovém pólu si zaslouží cejch fanatiků.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 10.11.2022 23:00 | karma článku: 9,79 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4826
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal