Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O hřebenu na vši. Z doby bronzové

Není objev jako objev. Některé korigují představy o životě dávných předků. Jako třeba slonovinový hřeben objevený v archeologickém centru Tel Lachiš jihozápadně od izraelského hlavního města Jeruzaléma.

 

A zde zase platí: není hřeben jako hřeben. Tento je v mnohém unikátní. Nikoli tím, že je ze slonové kosti. Něčím jiným. Vezměme to popořádku. 1. STÁŘÍ. Pochází z doby kolem roku 1700 před Kristem, jeho majitel se s ním tedy česal před 3700 lety. Tedy ještě předtím, než se staří Izraelci v Kanaánu usadili. 2. NÁPIS. Na části, z níž vycházejí zuby, je uvedeno: „Kéž tento kel vyžene vši z vlasů a vousů.“  3. JAZYK. Nápis je v protokanaánštině, což je na objevu to nejcennější. Neboť: „Až donedávna nebyly v Izraeli objeveny žádné smysl dávající protokanaánské nápisy, kromě tu a tam dvou nebo tří slov,“ uvádí web listu The Jerusalem Post v článku „Israel unearths ivory comb from 1700 BCE inscribed with plea to stop lice“ (9. 11. 2022).

 

Tel Lachiš (též Lakíš) je významné naleziště nacházející se v lokalitě, kde stálo starověké kanaánské a později izraelské město Lachiš. Píše se o něm několikrát v Bibli, kromě toho je zmíněno ve starověkých egyptských dokumentech – v tzv. Achtetatonském archivu (El-amarnské dopisy) a rovněž na asyrských palácových reliéfech (Lachišské reliéfy) týkajících se tažení novoasyrského krále Sancheríba do Země izraelské a dobytí Lachiše.

 

Bible o tom píše v Druhé knize královské: „Ve čtrnáctém roce vlády krále Chizkijáše vytáhl Sancheríb, král asyrský, proti všem opevněným městům judským a zmocnil se jich." Patří mezi ně i Lachiš, který tenkrát platil po metropoli Jeruzalému za druhé nejvýznamnější město judské monarchie. Dobyto Izraelci po návratu z egyptského otroctví bylo za Mojžíšova nástupce Jozua a stalo se součástí území přiřčeného kmeni Juda. Bible k tomu v knize Jozue (10. kapitola) uvádí: "Potom táhl Jozue spolu s celým Izraelem z Libny do Lakíše, oblehl jej a bojoval proti němu. I vydal Hospodin Lakíš do rukou Izraele. Druhého dne jej dobyl ... ."

 

Zpět k hřebenu. Hřeben objevil společný tým vědců z jeruzalémské Hebrejské univerzity a Southern Adventist University v americkém Tennessee pod vedením profesorů Yosefa Garfinkela, Michaela Hasela a Martina Klingbeila. Nápis rozluštil odborník na semitskou epigrafiku dr. Daniel Vainstub z Ben Gurionovy univerzitě v Beershebě. Materiál hřebenu byl testována prof. Rivkou Rabinovičovou z Hebrejské univerzity a prof. Yuvalem Gorenem z Ben Gurionovy univerzity, přičemž bylo zjištěno, že pochází ze sloního klu.

 

Hřeben (jeho torzo) je velice malý, měří zhruba 3,5 krát 2,5 centimetru. Zuby měl po obou stranách, některé jsou ulomené. Na jedné straně byly silnější pro rozčesávání uzlů ve vlasech, na opačné straně jemné, které sloužily k odstraňování vší a jejich hnid.

 

VÝZNAM NÁLEZU

Sedmnáct protokanaánských písmen tvořících sedm slov pochází z první fáze období vynalezení abecedního písma. Jak již naznačeno, jde o první ucelenou větu v tomto jazyce nalezenou v Izraeli. Nápis na hřebeni je přímým důkazem, že lidé používali písmo při každodenní činnosti už před 3 700 lety. To je další mezník v poznání naší minulosti. Ukazuje, kdy už lidé dokázali psát.
 

Starověké hřebeny byly vyráběny ze dřeva, zvířecích kostí nebo sloních klů, což byl velmi drahý materiál; hřeben byl tedy zřejmě dovezený luxusní předmět. Jelikož v Kanaánu tehdy žádní sloni nežili, pocházel pravděpodobně z Egypta. Kromě toho lze z nálezu odvodit, že problémy s vešmi měli i lidé ve vysokém společenském postavení.

 

Při podrobné analýze digitálním mikroskopem Dino-Lite byly na jednom zubu nalezeny zbytky dětských vší ve velikosti do 0,6 milimetru, přesněji, vzhledem ke klimatických podmínkám v lokalitě, pouze vnější část larv (nymf).

 

The Jerusalem Post uzavírá svůj informativní článek k tomto objevu následujícím konstatováním archeologů. Jelikož mají k dispozici vůbec první celou větu napsanou v dialektu, kterým mluvili kanaánští obyvatelé Lachiše, mají možnost porovnat tento jazyk s jinými variantami protokanaánštiny nacházejícími se na zdrojích odjinud. Kromě toho nápis na hřebenu vrhá nové světlo na některé aspekty tehdejšího života, které dosud příliš známe nebyly; jmenovitě se to týká péče o vlasy a řešení výskytu vší. Premiéru má také obsah nápisu v tom smyslu, že nejde o nápis dedikační (kdy je něco někomu věnováno) ani vlastnický (které byly ve starověku obvyklé).

A konečně, schopnost rytce úspěšně do slonoviny aplikovat tak miniaturní písmena (1 až 3 mm) je něčím, co by od nynějška mělo být bráno do úvahy při každé snaze o vyvození závěrů týkajících se gramotnosti v Kanaánu v období doby bronzové.

 

FOTOODKAZ.  Starověký hřeben  ZDE.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 9.11.2022 22:54 | karma článku: 16,54 | přečteno: 227x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4826
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal