Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K 7. listopadu 2022

7. 11. 1917 se stala událost, která změnila svět. V negativním, nejděsivějším smyslu slova. Bolševická revoluce v Rusku. O rok později se v Americe narodil člověk, který byl pro bezpočet jednotlivců požehnáním.

 

Billy Graham. Světoznámý evangelista, díky jehož desetiletí trvající službě se rozhodly změnit svůj život a přijmout Ježíše Krista jako svého osobního Spasitele více než tři miliony lidí. Baptistický pastor zanechal v moderních dějinách světa i Církve nesmazatelnou stopu. Zemřel 21. února 2018 v požehnaném věku 99 let.

 

Jak evangelistovi pokračovatelé pečují o jeho duchovní dědictví? V době, kdy Grahamův syn Franklin pořádá evangelizační shromáždění v Itálii – v sobotu 5. listopadu kázal v Miláně před více než třinácti tisíci posluchači (a pak že jsou „kostely“ poloprázdné) – chystají se otevřít v pondělí 7. listopadu, ve výroční narození Billyho Grahama, archiv a výzkumné centrum nesoucí jeho jméno.

 

Není to jediná instituce, která připomíná Grahamovo fenomenální evangelizační angažmá. Ve městě Charlotte v Severní Karolíně funguje Knihovna Billyho Grahama (na jejím pozemku jsou on a jeho žena pohřbeni – skromně „po americku“: na trávníku leží desky s jejich jmény, žádný ohromující náhrobek) a součástí křesťanské Wheaton College na předměstí Chicaga je Billy Graham Center.

 

Všechna tato místa mají jeden primární účel. Nejsou oslavou člověka, ale pokračováním Grahamova životního poslání, kterým bylo přivádět lidi ke Kristu, nabídnout jim šanci na smysluplný a plnohodnotný život.

 

Na webu knihovny čteme, že Graham byl původně proti tomu, aby byla založena takováto instituce nesoucí jeho jméno. Zaujímal neústupný postoj vůči všemu, co by odvádělo pozornost od poselství, které kázal více než šest desetiletí – poselství, které ukazuje na samotného Krista jako na cestu k Bohu. Když mu ale byl popsán návrh jako „onging crusade“, ve smyslu pokračující evangelizační kampaně, celu věc přehodnotil. Přiznal: „Když to bylo prezentováno jako pokračování služby a že bude příležitost získat lidi pro Krista, změnil jsem názor.“

 

Misijní organizace Billy Graham Evangelistic Association oznámila v pátek 4. listopadu 2022, že o tři dny později – v pondělí 7. listopadu – otevře v „docházkové vzdálenosti“ od knihovny v Charlotte Archiv a výzkumné centrum Billyho Grahama. Určeno bude všem, zejména studentům a badatelům, kteří se budou chtít dozvědět víc o evangelizaci prostřednictvím studia Grahamovy služby. Archiv shromáždil bezpočet artefaktů, fotografií, filmového a zvukového materiálu z Grahamovy éry, jakož i dokumentaci z jeho více než čtyř stovek evangelizačních misí. (Té československé v roce 1982, přesněji její pražské části, jsem měl tu čest osobně se jako 26letý mladý muž zúčastnit. Bylo to nezapomenutelné.)

 

David Bruce, který je výkonným viceprezidentem archivu i knihovny, neskrývá nadšení: „Je to poklad. Poprvé za všechna ta desetiletí máme nyní vše, co souvisí s historickým pozadím Billyho Grahama na jednom místě.“ Současně ale říká: „Nejde o to studovat Grahama, je to o studiu toho, co Bůh dokázal v jeho životě.“

 

Vskutku právě o to jde. Ti, kdo do archivu a výzkumného centra v Charlotte přijdou, mohou prozkoumat obrovské množství historických dokumentů, aby viděli, jak Bůh použil jednoho člověka k ovlivnění  milionů dalších.

 

Web Grahamovy asociace uvádí: Chcete vědět, jak vytvářel svá kázání? Jak připravit evangelizační pozvánku nebo vybudovat evangelizační strategii ve vaší církvi? Jak oslovit skupiny lidí? Jaký byl rozdíl mezi rukopisy Grahama a jeho skutečným kázáním? Jak vypadala korespondence evangelisty se světovými vůdci, jakou byla královna Alžběta II.?

 

To vše a bezpočet dalšího nyní archiv a výzkumné centrum nabídne. Bohaté a požehnané dědictví, které by bylo hrubou chybou nevyužít.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 6.11.2022 22:21 | karma článku: 13,50 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Souvislosti

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 4828
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal