Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby v Izraeli: Je sečteno

Web izraelské Ústřední volební komise ve čtvrtek 3. listopadu 2022. Čas 19:39 v Izraeli, 18:39 SEČ. Právě byly oznámeny neoficiální konečné výsledky voleb do 25. Knesetu. Ty oficiální dostane příští týden prezident Herzog.  

 

Potvrdily to, co jsme už nějaký čas věděli. Triumf opozičního pravicového národně-náboženského tábora v čele se stranou Likud a jejím lídrem Benjaminem Netanjahuem. Likud jako jediná strana dostal víc než milion hlasů (1,115 mil). Druhá na pásce, strana Yeš Atid premiéra Yaira Lapida, jich měla zaokrouhleně o 268 tisíc méně.

 

Podívejme se na stručný přehled:

BLOK „NETANJAHU“

Likud … 23,41 % … 32 mandátů ve 120členném Knesetu

Náboženští sionisté … 10,83 % … 14

Ultraortodoxní Šas … 8,24 % … 11

Ultraortodoxní UTJ … 5,88 % … 7

Celkem mandátů … 64 – pohodlná nadpoloviční většina

 

BLOK „LAPID“ (dosavadní vládní koalice)

Yeš Atid … 17,78 % … 24 mandátů

Národní jednota … 9,08 % … 12

Yisrael Beiteinu … 4,49 % … 6

Arabský Raam … 4,07 % … 5

Labouristé … 3,69 % … 4

Celkem mandátů … 51 – jasná prohra

 

Arabská opoziční aliance Hadaš-Taal … 3,75% … 5

 

Ze stran nebo politiků, kteří působili ve 24. Knesetu, ba dokonce byli členy vlády, nepřekonaly volební práh 3,25 %

 

- strana Meretz … 3,16 %

- ministryně Ayelet Šakedová a její strana Židovský domov ...1,19 %

- arabská strana Balad .. 2,9 %

 

Zatímco Netanjahu byl v předvolebním čase úspěšný, neboť se mu podařilo smířit dvě frakce v Náboženské sionistické straně, personálně viděno Smotriče a Ben Gvira (oba se dostali do sporu, Ben Gvirova frakce chtěla kandidovat samostatně, ale Netanjahu oba nakonec přesvědčil, aby se usmířili a šli do voleb pod společnou kandidátkou), premiéru Lapidovi se nepodařilo dosáhnout společné kandidátky na levici mezi Labouristy a partají Meretz. Proti byla šéfka labouristů Michaeliová; takovéto spojení nepovažovala za přínosné. S největší pravděpodobností se zmýlila: labouristé se dostali do Knesetu jen tak tak (3,69 %), Meretz zůstává vně parlamentu, poprvé od svého vzniku v roce 1992.

 

„Majstrštyk“ se podařil nacionalistické antisionistické arabské straně Balad. Ta se těsně před odevzdáním kandidátních listin oddělila od dosud trojčlenné arabské aliance Společná listina a rozhodla se jít do boje o parlament samostatně. Doplatila na to. Zatímco nyní již dvoučlenná aliance Společná kandidátka (partaje Hadaš a Taal) bude mít v Knesetu 5 křesel, Balad totálně propadl a do sněmovny se poprvé od svého vzniku v roce 1995 nedostal. Dost možná vlastním krátkozrakým úsudkem.

 

Pro úplnost připomeňme hořký konec nynější politické kariéry úřadující ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedové. Ta stála v čele pravicové partaje Yamina a v září se rozhodla připojit i s Yaminou ke straně Židovský domov. Ačkoli se stala jedničkou na kandidátce, nebo možná právě proto, kdo ví?, tato kalkulace jí nevyšla a zažila trpkou prohru. S 1,19 % hlasů zůstala hluboko mezi outsidery.

 

PRŮZKUMY

Kdo sledoval izraelskou předvolební kampaň, byl opakovaně konfrontován s názorem, že tamní výzkumy preferencí nejsou příliš spolehlivé („jsou tradičně nespolehlivé“). Dnes můžeme porovnat. Podíváme-li se na sadu posledních průzkumů z období od 26. do 28. října zjistíme, nakolik byly či nebyly přesné

 

STRANA … PRŮZKUM … SKUTEČNOST … HODNOCENÍ

Likud … 30 až 34 mandátů … 32 … OK

Yeš Atid … 23 až 27 … 24 … OK

Naboženstí sionisté … 12 až 15 … 14 … OK

Národní jednota … 10 až 13 … 12 … OK

Šas … 8 až 9 … 11 … špatný výsledek

UTJ … 6 až 7 … 7 … OK

Yisrael Beiteinu … 5 až 6 … 6 … OK

Labouristé … 4 až 6 … 4 … OK

Společná kandidátka … 4 … 5 … OK

Raam … 4 … 5 … OK

Meretz … 4 až 5 … 0 … špatný výsledek

Balad … 0 … 0 … OK

Židovský domov … 0 … 0 … OK

 

Z 13 stran pouze u dvou se průzkumy zcela nebo hodně mýlily, což není zase tak špatné vysvědčení.

 

POHLED Z JERUZALÉMA

Kostky jsou tedy vrženy, ke slovu přicházejí komentátoři a analytici. Dovolím si nabídnout to podstatné z úvodníku na serveru izraelských novin The Jerusalem Post „Israel voted for Netanyahu, Ben-Gvir. Let them govern“ (Izrael volil Netanjahua a Ben Gvira. Ať vládnou), který vyšel 3. listopadu.

 

V textu čteme: Izrael šel v úterý k volbám a učinil jasné rozhodnutí - Benjamin Netanjahu. Země ho chce zpátky jako šéfa jasně pravicové a náboženské vlády. Národ se vyjádřil a je zapotřebí ctít jeho rozhodnutí. Co to znamená? Nechat Netanjahua vytvořit pravicovou, výrazně náboženskou koalici. To je co lidé chtějí, pro to hlasovali.

 

Autoři úvodníku počítají s tím, že až se začne nová koalice formovat, objeví se výzvy k zapojení dalších stran – jako je Národní jednota Bennyho Gantze nebo dokonce Yeš Atid Yaira Lapida – s cílem vytvořil kabinet široké koalice. A ačkoli ve výzvách k jednotě je vždy cosi uklidňujícího – a někteří mohou argumentovat, že je to zapotřebí k „umírnění“ toho, co se rýsuje jako nejpravicovější vláda v historii země – je nutné zdůraznit, že pro něco takového národ nehlasoval.

 

Nehlasovali pro Gantze, aby se stal ministrem obrany, ani pro Lapida, aby byl ministrem zahraničí. Hlasovali pro Netanjahua (lídr Likudu), Itamara Ben-Gvira a Bezalela Smotriče (lídři Náboženských sionistů), Aryeho Deriho (šéf Šasu) a Jicchaka Goldknopfa (předseda UTJ). Ti dostali jasný mandát a měli by dostat otěže. Pokud se Gantz, Lapid nebo někteří z jejich stran rozhodnou vstoupit do vlády, budiž (Netanjahu je ovšem nepotřebuje – LS). Je ale na čase ctít volbu lidu a dát mu to, pro co hlasoval.

 

The Jerusalem Post upozorňuje, že když občanům nedáme to, pro co hlasovali, ale naopak dostanou něco, co nechtěli, koledujeme si o problémy. Připomněli důležitý moment z předchozích voleb. Ať už veřejnost vyjádřila u volebních uren v březnu 2021 cokoli, rozhodně si neřekla o to, aby se Naftali Bennett, vůdce strany, která získala v Knesetu pouhých sedm křesel, stal ministerským předsedou. Přesto k tomu došlo a Bennett po celou dobu svého působení ve funkcí čelil otázkám týkajícím se legitimity své pozice. Otázkám typu: Jaké máte právo vést zemi, když vás volilo tak málo lidí?

 

Takovéto pochybnosti se ovšem nastupující garnitury netýkají. Netanjahu a spol. mají jasný a nezpochybnitelný mandát. Ruku v ruce s tím ale přichází odpovědnost. Prvním úkolem Netanjahua a jeho partnerů je dát najevo těm, kdo se cítí nyní ohroženi – ženy, Arabové, členové LGBT+ komunity a sekulární občané – že se nemají čeho bát. Že i jejich způsob života bude respektován a jejich práva chráněna.

 

Autoři úvodníku jsou si vědomi případné námitky, že práva zmíněných skupin jsou daná a není zapotřebí je o tom ujišťovat. Tak tomu podle nich ale není. Ať už je to důvodné nebo ne, mezi lidmi panují obavy, že země se chystá udělat zásadní obrat ve všem, co souvisí s menšinovými a demokratickými právy. Netanjahu musí co nejdříve vyslat jasný signál, že nic takového nehrozí. Vlastně s tím už podle autorů začal, když ve středu (2. 11.) řekl, že i když povede pravicovou vládu, chce být premiérem všech Izraelců – pravicových i levicových, Židů stejně jako Nežidů.

 

Podobnou uklidňující zprávu je podle The Jerusalem Postu zapotřebí vyslat i přátelům Izraele v zahraničí, protože někteří jsou znepokojeni vzestupem krajní pravice. I v tomto smyslu se už krátce vyjádřil když řekl, že se „nebude pouštět do zbytečných dobrodružství“. Úvodník ve svém závěru vyznívá optimisticky: „Netanjahuova slova signalizují, že rozumí enormním domácím i zahraničním výzvám, které na něj čekají jako přímý důsledek výsledku úterního hlasování. Upřímně doufáme, že jeho činy budou odrážet uklidňující poselství jeho prvních povolebních vyjádření.“

 

Za sebe dodám: Netanjahu je dostatečně zkušený politik, aby věděl co a jak. Není z těch, kdo dělají neuvážené politické chyby.
 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 3.11.2022 21:57 | karma článku: 12,80 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal