Sama v cizí zemi

2. 11. 2022 20:19:04
Hodně stresové hodiny zažila jedna cestující letos 27. října na lince společnosti Fly Dubai z uzbeckého Taškentu do Dubaje. Z důvodu jistých problémů (o nich níže) muselo letadlo nouzově přistát v íránském Šírázu.

Při letu stroje Boeing 737-800 se 172 cestujícími hlásil jeden z pilotů nouzový stav na palubě. Podle většiny zpráv měl zdravotní problémy kapitán – údajně upadl do bezvědomí. První důstojník pak bezpečně přistál na nejbližším náhradním letišti, kterým byl Shiraz Shahid Dastgheib International Airport.

Letiště je pojmenováno po „mučedníku Dastgheibovi“, po íránské protišáhovské revoluci (1979) jedním z nejvýše postavených šíitských duchovních (sloužil jako zástupce imáma Chomejního v Šírázu). V prosinci 1981 přišel o život při bombovém útoku a stal se šahídem – ve významu mučedník.

Íránská agentura ILNA informovala, že všichni cestující byli umístěni do tranzitní haly, kde vyčkali, než se podařilo zajistit náhradního pilota. V Dubaji přistáli s jedenáctihodinovým zpožděním, ale v pořádku.

Na tom příběhu by nebylo nic mimořádného, takové věci se prostě stávají, kdyby se 2. listopadu neobjevila mj. na zpravodajském serveru The Times of Israel následující informace. Mezi těmi, kdo prožili devítihodinové čekání na íránském letišti byla také vojačka IDF – izraelské armády. Jde o (vedle hebrejštiny) rusky mluvící příslušnici IDF, která podle webu The Jerusalem Post patří mezi tzv. „lone soldiers“ – osamělé vojáky. To jsou například ti, kdo nemají v Izraeli rodiče. Osamělým vojákům poskytuje armáda řadu výhod, jednou z nich je možnost měsíčního pobytu u rodičů v zahraničí.

Právě z takové návštěvy se 19letá vojákyně, která slouží v útvaru na Severním velitelství na nikoli citlivé pozici, vracela. Z Uzbekistánu přes Dubaj do Izraele.

Asi si dokážeme představit, co musela prožívat, uvědomíme-li si, že íránský režim patří mezi nejfanatičtější nepřátele Izraele, což ještě umocňuje skutečnost, že šlo o příslušnici nenáviděné „sionistické armády“. Po přistání v Šírázu vojákyně telefonicky uvědomila své rodiče, kteří pak dali echo jejím armádním velitelům. Od nich se dostala informace z vysokých míst telavivského ministerstva obrany do Jeruzaléma premiéru Yairu Lapidovi. Stalo se tak právě v době, kdy kabinet projednával námořní dohodu s Libanonem o vymezení hranic a Výsostných ekonomických zón ve Středozemním moři.

Do věci se následně vložila zpravodajská služba Mosad, která telefonicky dala vojákyni pokyn, aby nezveřejňovala svoji izraelskou identitu a nemluvila hebrejsky. Štěstí měla v tom, že vlastnila zahraniční pas, který předložila orgánům na letišti, aniž by vzbudila podezření. Do Dubaje odletěla spolu s ostatními cestujícími, aniž by ji úřady íránského režimu jakkoli obtěžovaly.

Obecně se má za to, že Íránci nevěděli, že na jejich území přistál izraelský voják. Raději nedomýšlet, co by se mohlo dít, kdyby na to přišly. Utěšovat se tím, že mezinárodní letecké předpisy jasně říkají, jak si mají hostitelské země v takových případech počínat, co se smí a naopak nesmí, by bylo hodně krátkozraké a naivní. Zejména při vědomí toho, jak hrůzné zprávy v posledních dnech z té země přicházejí.

Vojákyně už je zpátky v Izraeli. Díky za to!

... orientační mapa k článku

Prameny: Mapový podklad web Free vector maps – volná licence s povinnou atribucí:https://freevectormaps.com/iran/IR-EPS-02-0002?ref=atr/

Legenda: Autor článku v programu Malování 3D/Windows 10;

Text: Servery a weby The Times of Israel, The Jerusalem Post, agentura ILNA, Airportia.com.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 2.11.2022 20:19 | karma článku: 17.35 | přečteno: 579x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 488 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...