Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krok k normalizaci, která normalizací být nesmí

Konec dobrý, všechno dobré? To se teprve uvidí. Zatím je dobré to, že 27. října 2022 byla podepsána historická dohoda o námořních hranicích mezi Izraelem a Libanonem. Nedobré jsou okolnosti, za nichž k tomu došlo.

 

Vlastně nejen nedobré, ale i absurdní, abnormální.

 

K praktickému významu dohody se vrátím v závěru článku. Nejprve se zastavme u oněch okolností. Opět nám připomněly, jak obtížně se bude hledat Izraelcům mír s některými Araby. V jaké atmosféře vymykající se zdravému rozumu je nucen Izrael na Blízkém východě existovat.

 

Libanon izraelský stát neuznává – vyjednat a uzavřít s ním dohodu byl ochoten pouze prostřednictvím třetí strany, Spojených států. Když se vše blížilo do finále, objevily se na libanonské straně informace, že obě delegace podepíší dokumenty v jiné místnosti a pak je odevzdají každá zvlášť americkému vyjednavači Amosu Hochsteinovi. Nakonec bylo vše mírně jinak, byť chladná atmosféra vinou libanonské nenávisti vůči Izraeli přetrvala.

 

K podpisu došlo na velitelství mírových sil OSN v jiholibanonské pobřežní Naqouře poblíž hranic s Izraelem; obě delegace vstoupily do jednoho stanu protilehlými vchody a nikterak spolu nekomunikovaly. Po podepsání dohody (včetně stanovení nových geografických souřadnic) každou stranou (izraelskou delegaci vedl generální ředitel ministerstva energetiky Lior Schillat, libanonskou Antoine Choucair, generální ředitel kanceláře prezidenta – to uvádím pro informaci, že dohoda nebyla podepsána vysokými politickými činiteli) a předání Hochsteinovi nenásledovalo žádné potřásání rukami, natož šampaňské. Některé servery dokonce zdůraznily, že libanonský podpis je na jiném listu papíru než izraelský; až tak daleko sahá zavilá nenávist vůči židovskému státu. Hochstein pouze pronesl: „We have a maritime border. Congratulations!“ (Máme námořní hranici. Blahopřeji!), načež přítomní povstali a zatleskali. Toť vše.

 

Děsivé na tom všem jsou dva aspekty. Jak velký prostor k vyjádřením týkajícím se dohody byl vyhrazen nejen v libanonských médiích šéfovi teroristické organizace Hizballáh Hassanu Nasralláhovi (něco v normálně fungujícím světě nepředstavitelné) a s jakou urputností libanonští politici bez výjimky – prezidentem Aounem počínaje a zmíněným šéfteroristou konče – donekonečna ujišťovali, možná více sami sebe než svět, že dohoda v žádném případě neznamená krok k normalizaci vztahů s Izraelem, nelze jí přikládat žádný, ale opravdu žádný politický význam, jde jen o technickou záležitost – a toto jsme četli v rozmanitých obměnách.

 

Věru je Libanon ve schizofrenní situaci. Na jedné straně podepíše veledůležitou dohodu s reálně existujícím sousedem, na druhé straně tvrdí, že se to nesmí vykládat ani náznakem tak, že by tento stát uznal. Absurdní, směšné, dětinské.

 

Naproti tomu v Izraeli to vnímají jinak, realisticky a bez jakékoli protilibanonské zášti. Premiér Lapid: „Nestává se každý den, aby nepřátelský stát uznal Stát Izrael v písemné dohodě před celým mezinárodním společenstvím.“ Srozumitelné, logické, pravdivé. Stejně jako vyjádření šéfa izraelské delegace po podpisu dohody: „Vážíme si Libanonců, dokázali jsme, že i mezi nepřátelskými zeměmi je možné stavět mosty.“

 

Laskavý čtenář může porovnat rozdíl v postojích obou stran.

 

PRAKTICKÝ VÝZNAM DOHODY

Obě země nově stanovily své námořní hranice a tím i rozsah svých Výlučných ekonomických zón (EEZ). Izrael udělal větší kompromis: přepustil Libanonu drtivou část sporné oblasti (původně 860 km čtv.); pouze u pobřeží Libanon uznal 5km „linii bójí“ (na mapě níže červené x) stanovenou Izraelem už dříve (po stažení z jižního Libanonu). Nebyl uznán libanonský maximalistický požadavek, aby jeho EEZ zasahovala do oblasti pole Kariš, které zůstává plně v izraelských rukou (a 26. října se z něj začal plyn čerpat). Naproti tomu pole Qana bude mít celé k dispozici Libanon, přestože menší částí zasahuje do izraelské EEZ, za což obdrží izraelská strana 17% kompenzaci (ze získaného plynu). Pro Libanon má tato část dohody ten zásadní význam, že může co nejdříve zahájit průzkum s cílem zjistit, kolik plynu nádrž Qana vlastně obsahuje.

 

Pro ilustraci nabízím orientační mapu:

 

... orientační mapa/Červené x - 5km linie bójí.

 

Prameny: Tématické články na webech The Jerusalem Post, The Times of Israel, Annahar.com, L´Orient Le-Jour. Mapový podklad: Web Freevectormaps-volná licence s povinnou atribucí:https://freevectormaps.com/lebanon/LB-EPS-02-0001?ref=atr. Legenda: Autor článku v programu Malování 3D/Windows 10. Upozornění: Mapa a rozměry v obrázku jsou pouze orientační.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 27.10.2022 23:13 | karma článku: 10,26 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael a poválečná obnova Pásma Gazy

V souvislosti s nynější protiteroristickou válkou v Pásmu Gazy byl Izrael opakovaně kritizován za to, že nemá žádný poválečný plán týkající se tohoto území.

4.5.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Karlovy Vary: Lázeňská sezona 2024 zahájena

Bohatý program je v Karlovarských radničních listech popsán na jejich dvoustraně – tolik bodů zahrnuje. Začal v úterý 30. dubna a skončí v neděli 5. května odpoledne.

4.5.2024 v 22:07 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Bible versus věda? Nikoli. Bible a věda

Pravidelně dostávám na gmailový účet newslettery izraelského ministerstva zahraničí. Ten poslední [1], datován je 2. května, stojí za širší publicitu.

2.5.2024 v 22:20 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Ještě k Prvnímu máji za komunistické éry

Kolega bloger Pavel Ďuran napsal 1. 5. 2024 článek o tom, že za minulého režimu chodil do prvomájového průvodu dobrovolně a rád. Upřímně: věřím mu to.

2.5.2024 v 11:06 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Premiér Fico na noční směně

Politicky stojíme každý jinde. On, slovenský premiér, vlevo. Já, český bloger, vpravo. Přesto ho musím pochválit.

1.5.2024 v 18:48 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

  • Počet článků 4818
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal