Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stačily dva symboly a už se střílelo

Starověký král David by se nestačil divit, co všechno se může dít v jeho rodišti Betlémě. Stačí, aby zahraniční turisté umístili v rámci své akce do hotelového konferenčního sálu ilustraci Davidovy hvězdy a sedmiramenného svícnu.

 

A začne střelba.

 

Stalo se v pondělí 10. října v betlémském hotelu Bethlehem, který se nachází v historickém regionu Judea, v oblasti A – jde o území pod kontrolou Palestinskoarabské samosprávy na Západním břehu Jordánu. Dobrá zpráva úvodem: při střelbě nebyl nikdo zraněn, ani nedošlo ke ztrátám na životech. Což je ovšem dílem šťastné shody okolností než čehokoli jiného.

 

Co bylo důvodem střelby jako v béčkovém westernu?

 

Na rozdíl od divokých spekulacích na palestinskoarabských sociálních sítích, že hotel se připravoval přijmout jako hosty Židy oslavující sedmidenní svátek Sukot (začal 9. října po západu slunce), čímž se mělo vedení hotelu i Palestinskoarabské samosprávy dopustit „smrtelného hříchu“, podpory normalizace s Izraelem, zasadil událost do reálného rámce majitel hotelu Elias Al Arja. Ten médiím řekl, že skupina křesťanských turistů z Filipín připravovala v sále náboženskou konferenci, podle jiných zdrojů mělo jít o to, co se v angličtině nazývá „party“.

 

Mezitím se stalo něco, s čím je nutné v internetové době počítat vždy a všude. Do sálu se „zatoulal“ jeden hotelový host, pořídil na smartphone video, které pak umístil na sociální sítě – a problém byl na světě. V sále byla totiž vyobrazena Davidova hvězda, menora - židovský sedmiramenný svícen a také kalich (fotoodkaz  ZDE).

 

To stačilo, aby o sobě dali vědět vždy mírumilovní palestinští Arabové. Tedy ti, kdo nemají nic jiného na práci než bojovat za tzv. palestinskou věc. Zatím neznámí útočníci se dostavili k hotelu a začali na něj střílet. Škody jsou hlášeny naštěstí jen materiální, poškozeno bylo několik pokojů v horních patrech (pohled na hotel  ZDE).

 

Elias Al Arja dále vysvětlil, že skupina čítala tři stovky Filipínců a naplánován měla osmidenní pobyt. (Což je samo o sobě pro hotel slušný zisk – dle orientačního výpočtu na webu rezervační agentury Booking.com by pobyt dvou osob ve dvoulůžkovém pokoji v termínu od 1. do 8. prosince 2022 stál v přepočtu 21895 Kč.) Minulý čtvrtek (6. října) požádali Filipínci, zda by mohli v hotelu uspořádat akci (nechme stranou, zda konferenci nebo párty). Vedení hotelu souhlasilo a vyčlenilo jim konferenční sál. Když šel majitel hotelu místnost zkontrolovat, byl překvapen tím, co u pódia viděl: šesticípou hvězdu a menoru. Podle svých slov rozhodl, že oba symboly musí být okamžitě odstraněny, což prý se také stalo. Člověka, který záběry židovských symbolů na internetu zveřejnil, obvinil ze snahy očernit pověst hotelu a pokusu zasít chaos a dodal, že on sám je proti všem akcím zaměřeným na „normalizaci vztahů s okupací“, čímž je myšlen Izrael. Jaksi přitom přehlédl, že hovořit o okupaci je chucpe, neboť právě Betlém je pod plnou civilní i bezpečnostní kontrolou Palestinskoarabské autonomie na Západním břehu.

 

Na celé věci je pozoruhodné také to, že ještě před střelbou se na místo dostavila policie Palestinskoarabské autonomie, která konferenční sál uzavřela a jala se vyšetřovat důvody, proč se v něm objevily židovské symboly. Teprve pak došlo ke střelbě, načež se mezi policisty v přední části hotelu vmísila skupina ozbrojených civilistů v kuklách, tmavých brýlích a s páskami na rukávech se znakem Brigád mučedníků Al Aksa, což je teroristická skupina napojená na Fatah, vládnoucí stranu v autonomních arabských oblastech Západního břehu. Jeden z přítomných uvedl, že přináší poselství „ve jménu Fatahu“. V něm se říká, že Fatah odmítá a odsuzuje jakýkoli čin, která by svědčil o normalizaci, kompromisu nebo poddání se (Izraeli). Betlém prý nikdy nikomu nedovolí uspořádat tak podezřelou slavnost. Závěrem se v prohlášení uvádí, že z Betléma posílá Fatah varování každému, kdo si klade otázku, zda něco takového uspořádat: „Udeříme železnou pěstí.“ (We will strike with an iron fist.)

 

Člověk by se mohl ptát, ale je to zbytečné: jde palestinským Arabům o narovnání vztahů s Izraelem, potažmo o mír, nebo pouze a jen o boj? A jaký smysl mají apely světového společenství volající po obnovení mírových rozhovorů, když o něco takového palestinští Arabové nestojí? Stačily dva symboly uvnitř jejich hotelu, které tam umístili pro svoji potřebu cizinci z Dálného východu – a už se po tom hotelu střílí a vedou se řeči o úderu železnou pěstí.

 

Zprostředkoval jsem českým čtenářům tento příběh jako další ilustraci toho, jak absurdní situace v tamním regionu panuje a že šance na mír je menší než malá. Nikoli vinou Izraele.

 

Prameny: Web listu The Jerusalem Post („Bethlehem gunmen attack hotel for displaying Star of David, menorah“/10. 10. 2022) a server The Times of Israel („Gunmen shoot at Bethlehem hotel after video circulates of Jewish symbols inside“/10. 10. 2022).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 10.10.2022 22:47 | karma článku: 20,39 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Válka v Gaze a boj ve vládě

Hlavní zprávou izraelských serverů v sobotu 18. května byl obsah vystoupení ministra válečného kabinetu Bennyho Gantze. Ten předložil Netanjahuovi šest bodů a termín pro jejich uvedení v život.

20.5.2024 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

K havárii vrtulníku s pohlaváry íránského totalitního režimu

Když jsem v neděli 19. května před půlnocí hledal v íránských médiích podrobnosti týkající se této záležitosti (nenašel jsem nic, vše bylo potvrzeno až v pondělí ráno), narazil jsem na jedno „kouzelné“ přiznání.

20.5.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Jeruzalémský atletický grandslam

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

19.5.2024 v 22:46 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vadná krev zabila v Británii tisíce lidí, vlády to chtěly utajit, tvrdí vyšetřování

20. května 2024  18:40,  aktualizováno  19:08

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30...

Jsme na dostřel ANO, řekl Vondra. Chce porazit „Putinovy užitečné idioty“

20. května 2024  11:36,  aktualizováno 

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra řekl, že koalice SPOLU je „na dostřel“ hnutí ANO....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  18:06

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Při výkopu před kulturním domem ve Frýdku-Místku se našly lidské kosti a bota

20. května 2024  17:46

Během výkopových prací v prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu ve Frýdku-Místku...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 4834
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal