Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ó, jak hluboce jsem se mýlil!

Jsem si vědom toho, co mě čeká. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli do toho mám jít. Jestli mám zareagovat na závěr článku Karla Trčálka „Řekni, kde ty výfuky jsou …“ z 19. srpna.  

 

Po mnoha hodinách přemýšlení jsem se rozhodl, že ano.

 

Představte si, že sedíte na tribuně a sledujete fotbalový zápas, když tu jeden z hráčů pošle míč daleko do zázemí, div že vám nevyrazí z ruky kelímek s pivem. Podvědomě očekáváte hvizd rozhodčího, přerušení hry a autové vhazování od postranní čáry.

 

Ale co to? Sudího píšťalka je němá, on sám signalizuje, že je vše v pořádku, že hra může pokračovat i v ochozech. Roztrpčeni se ptáte sami sebe, k čemu pak jsou fotbalová pravidla.

 

Ve fotbale je něco takového nepředstavitelné, na blogu iDNES naopak velice snadno představitelné. Vlastně víc než představitelné.

 

Ladislav Jakl je - kromě jiného - také náš kolega bloger na serveru iDNES. Ve čtvrtek 18. srpna publikoval na blogu text o elektromobilech. Titulek: „Řekni, kde ty výfuky jsou …“ S reakcí na sebe nenechal dlouho čekat kolega Karel Trčálek. O den později zveřejnil své literární dílo „Řekni, kde ty výfuky jsou... V Institutu Václava Klause, Klaus je tam odnesl!“

 

Téma „automobily se spalovacími motory vs elektromobily“ je nedílnou a legitimní součástí celospolečenské diskuse. Férovou, věcnou a slušně vedenou debatu s argumenty pro a proti si každý z nás jistě rád vyslechne, přečte. Ladislav Jakl se k tématu vyjádřil. Pro někoho možná poněkud kontroverzně a s lehkým despektem k elektromobilům (nepatří do fanklubu vozidel s tímto druhem pohonu), ale slušně. Sportovně řečeno, nepřekročil autovou čáru.

 

O to větším šokem pro mě byla Trčálkova reakce – odborníci nechť rozhodnou, o jaký literární útvar vlastně jde (v minulosti jsem zaznamenal, že píše parodii, parafrázi, satiru či frašku) – na Jaklův článek, resp. její závěrečná pasáž.

 

K. Trčálek se snížil k neuvěřitelné vulgaritě, když napsal:  „Václav Klaus přistoupil k audině, rozepnul si poklopec svých manšestrových kalhot a poklekl si tak, aby se co nejpohodlněji dostal k výfuku.“  Pokračuje tím, že „Jakl si vybral Daciu“. A uzavírá: „ … když se pak (Jakl) zase zvedal na nohy, zatímco prof. Klaus nebyl se svým dílem stále ještě hotový, jura!“

 

Jak tomu rozumět? Autor opisem, nepřímo, s rafinovaností sobě vlastní, leč způsobem, který neumožňuje jiný výklad naznačuje, že Klaus i Jakl realizují svoji lásku ke spalovacím motorům tím, že s nimi provádějí cosi jako koitus, že se v jejich výfucích pohlavně uspokojují. Tedy že trpí sexuální úchylkou zvanou mechanofilie (v tomto případě obcování s auty).

 

To je přesně ten druh urážky, proti kterému je třeba pozvednout hlas.

 

Jsou lidé, přesněji zrůdy v lidské podobě, které nemají nárok na ochranu před verbálními útoky na svoji čest a dobré jméno, protože nic z toho nemají. Do této skupiny patří například Adolf Hitler, nikoli ovšem exprezident Václav Klaus nebo jeho spolupracovník Ladislav Jakl.

 

Šířit o nich, byť v rámci blogerské publicistiky, ty nejsprostší lživé pomluvy, jaké si lze představit, je nejen neslušné a daleko „za hranou“, ale také nebezpečné  (a je úplně jedno, že někteří čtenáři se tetelí blahem, jak je to vtipné). V rámci bezbřeze pojaté svobody slova se příště můžeme dozvědět, že ten či onen člověk, s jehož názory někdo nesouhlasí, je pedofil. To není chiméra, ale realita – mám s tím osobní neblahou zkušenost. Přesně to o mně šířil v jedné internetové diskusi jistý přispěvatel, jehož jméno nemám potřebu uvádět – a to jenom proto, aby mne touto odpornou lží dehonestoval, pomluvil, pošpinil, neboť byl kvůli nesouhlasu s mými politickými názory naplněn zavilou osobní nenávistí až obsesí. Inteligentní člověk se k něčemu takovému nikdy nesníží, ať už píše o mně, Klausovi s Jaklem nebo o komkoli jiném.

 

Věc má ale ještě jeden aspekt. Nahlédneme-li do kodexu blogera iDNES, dočteme se tam mimo jiné toto: Bloger nesmí poškozovat dobré jméno třetích osob, nesmí zveřejňovat nepravdivé informace, zvláště pokud by mohly poškodit jiné osoby, nesmí vyvolávat nenávistné nálady vůči jednotlivcům, přičemž nepřípustné je urážení či zesměšňování jiných blogerů (L. Jakl je bloger) a konečně: nesmí být šířen obsah, který bude v rozporu s dobrými mravy.

 

Přiznám se, že do 19. srpna 2022 jsem byl upřímně přesvědčen o tom, že primárním posláním administrace blogu iDNES je bdít nad dodržováním kodexu blogera. Zmíněného dne jsem ovšem zažil stejné zklamání, jako pomyslný fanoušek na fotbalovém utkání, při němž rozhodčí nepíská evidentní aut. K mému nepopsatelnému úžasu doprovázenému hlubokou deziluzí jsem zjistil, že článek Karla Trčálka „Řekni, kde ty výfuky jsou …“, článek se sprostou pomluvou V. Klause a L. Jakla, byl zařazen administrací do výběrové rubriky „Zaujalo nás“. Omračující blesk z čistého nebe. Něco takového by mi nepřišlo na mysl ani v nejděsivějším snu.

 

Nemohu jinak než opakovat slova z nadpisu: Ó, jak hluboce jsem se mýlil!

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 21.8.2022 8:00 | karma článku: 37,28 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala slíbil abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman. Reklama na knihu, míní premiér

13. května 2024  9:53,  aktualizováno  13:40

Bývalý prezident Miloš Zeman obvinil premiéra Petra Fialu (ODS), že nedodržel slovo, že podepíše...

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

13. května 2024  11:31,  aktualizováno  13:39

Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle...

Nevidomá žena zavřela do trouby utěrku, od plamene popraskalo sklo dvířek

13. května 2024  13:19

Dvě jednotky hasičů vyjížděly v pondělí dopoledne do Nýřan na Plzeňsku na pomoc nevidomé ženě,...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  13:19

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 4826
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal