Na okraj ocenění šéfa Pfizeru

30. 06. 2022 22:07:11
Genesis Prize je považována za židovskou Nobelovu cenu. Stejnojmennou nadací je udělována od roku 2014. Mezi její laureáty patří herci Michael Douglas a Natalie Portmanová, také režisér Steven Spielberg.

Z izraelských osobností ji obdržel Natan Šaransky, kdysi vězněný sovětský disident a později izraelský politik a veřejný činitel. S cenou je spojena finanční odměna ve výši jednoho milionu US dolarů. Dosud tuto částku věnoval každý oceněný na dobročinné či výzkumné účely.

Ve středu 29. června se v Jeruzalémě konala slavnost předání letošní Ceny Genesis. Jejím nositelem je člověk, jehož „výrobek“ máme mnozí ve svém těle. Šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla. Míněna je samozřejmě vakcína proti covidu.

Albert Bourla se rozhodl věnovat získaný milion dolarů na vybudování muzea holocaustu ve svém rodišti, řecké Soluni (*1961). Jeho rodiče patří mezi dva tisíce těch, kdo přežili holocaust - z celkového počtu 50 tisíc soluňských Židů. (Víme-li toto, snáze pochopíme, proč chce A. Bourla finančně podpořit muzeum holocaustu právě v Řecku.) Za zmínku stojí, že jeho matka Sára unikla smrti doslova o vlásek. Už stála před popravčí četou, když ji zachránil úplatek (podle jiných zdrojů výkupné) daný nacistům jedním jejím nežidovským příbuzným. Svého syna Alberta pak naučila zásadě, že v životě nic není nemožné.

Okázalé ceremonie v Jeruzalémském divadle se zúčastnilo na devět set hostů v čele s prezidentem státu Issacem Herzogem. Akci moderovala americká herečka Sarah Rafferlyová, zpěvem přispěli izraelští umělci Yehuda Poliker, také potomek soluňských Židů přeživších holocaust, a Širi Maimonová.

Server The Times of Israel v článku „Pfizer boss Bourla receives $1M. Genesis Prize, pledges funds for Holocaust museum“ (29. 6.) napsal, že součástí ceremonie bylo také připomenutí bolesti a utrpení ukrajinského lidu a rozsáhlá fotoprezentace zkázy, kterou této zemi způsobila ruská invaze.

Tím se dostáváme k odvrácené straně letošní slavnosti, proti jejímuž konání protestovaly desítky nejen antivaxerů, ale také lidí, kteří nesouhlasí s tím, že v projektu Genesis Prize figurují peníze do nedávna proputinovských rusko-židovských oligarchů. Portál The Times of Israel k tomu uvádí, že Genesis Prize spoluzaložili a financují dva ruští oligarchové narození na Ukrajině, Michal Fridman a German Kahn, a v Moskvě narozený Petr Aven. Všichni tři z představenstva organizace udělující cenu odešli letos v březnu poté, co na ně byly po ruské agresi vůči Ukrajině uvaleny západní sankce kvůli jejich napojení na prezidenta Putina.

Představuje to morální problém? Pro oněch devět set přítomných v sále Jeruzalémského divadla patrně ne. Pro jednu z pozvaných, která se zúčastnit odmítla, jednoznačně ano. Jmenuje se Ksenia Svetlova. Moskevská rodačka, po přestěhování do Izraele novinářka, v letech 2015 až 2019 poslankyně parlamentu za Sionistickou unii, docentka politologie na jeruzalémské Hebrejské univerzitě.

V předvečer udělení letošní Genesis Prize A. Bourlovi zveřejnila K. Svetlova na svém blogu na serveru The Times of Israel“ příspěvek „I won’t attend the Genesis Prize ceremony, nobody should“, v němž vysvětluje svůj postoj – důvod neúčasti na galavečeru. Píše, že ve světle masakru na Ukrajině a bez ohledu na to, že zakladatelé, jak to nazvala, ruské „židovské Nobelovky“ z jejího vedení formálně odstoupili, považuje účast na středeční akci za nemorální. Vadí jí, že jeruzalémský ceremoniál je financován několika velmi bohatými jedinci, kteří byli po léta nedílnou součástí Putinova ekonomického systému. Nyní jsou na západním sankčním seznamu.

K. Svetlova ostře kritizuje zejména M. Fridmana. Když v roce 2014 V. Putin anektoval Krym a na východě Ukrajiny vznikly s ruskou podporou dvě odštěpenecké republiky, M. Fridman nic nenamítal proti této násilné předehře nynější války na Ukrajině. Místo toho požádal na Maltě o zlatý pas*/. Jak Rusové rádi říkají, chtěl si tím zajistit „náhradní letiště“, bezpečné místo pro „nouzové přistání“. Malťané mu ovšem nevyhověli, neboť neuvěřili jeho tvrzení, že není „významnou politickou osobností“.

*/ Zlatý pas mohou v některých zemích získat bohatí cizinci výměnou za to, že v dané zemi finančně podpoří konkrétní projekty. V podstatě mohou tímto způsobem získat za peníze občanství dané země.

Autorka dále píše, že M. Fridman se v roce 2021 dostal na listinu potenciálně nebezpečných obchodních partnerů vypracovanou Finančním akčním výborem (FATF), což je světová mezivládní organizace působící v oblasti boje proti praní špinavých peněz. A. Svetlova dále zmiňuje zařazení M. Fridmana na sankční listinu EU, což postihlo, jak již uvedeno, i jeho bývalé kolegy z vedení Genesis Prize P. Avena a G. Kahna. Má jim za zlé, že nikdo z nich neprotestoval, když V. Putin připravoval svou válku, nikdo z nich neodsoudil jeho předchozí agresi proti Gruzii nebo Ukrajině, přičemž jejich Alfa-Bank byla zapojena do exkluzivních zakázek pro ruský obranný průmysl a šla na ruku ruské vojenské mašinerii.

K. Svetlova je přesvědčena, že všechny tyto a jim podobné okolnosti vrhají na jeruzalémský ceremoniál stín. Ona sama se rozhodla, že u toho nebude, ale ví, že řada izraelských politiků a veřejných osobností ano. (Však jich tam byly stovky, jak víme.) Klade řečnickou otázku na adresu těch, kdo se na akci chystali: Zastavili se na okamžik, aby zvážili, zda je pořádání tohoto ceremoniálu, vzhledem k jeho hlubokému spojení se sankcionovanými oligarchy, morálně vhodné ve chvíli, kdy jsou na Ukrajině páchány válečné zločiny?

Slova, která si zaslouží hlubší obecné zamyšlení. Neboť, jak K. Svetlova uzavírá, akce typu Genesis Prize si žádá vyšší morální standardy (než jaké jsou běžně uplatňovány v politice).

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 30.6.2022 22:07 | karma článku: 13.70 | přečteno: 338x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.71 | Přečteno: 143 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 284 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 151 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...