Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael: Na cestě k volbám (4)

Zatímco pokračuje legislativní proces, na jehož konci bude – to už snad  lze 28. června večer napsat s jistotou – rozpuštění izraelského parlamentu a vypsání termínu nových voleb, objevují se zprávy o komplikacích.

 

Mezi koalicí a opozicí bylo v pondělí 27. 6. ledacos dohodnuto, ale také ledacos nedohodnuto. A něco z dohodnutého bylo záhy zpochybněno. K tomu nedohodnutému patří zákon o vybudování 3linkového metra v metropolitní telavivské oblasti (150 miliard šekelů, délka 145 km, spojení Tel Avivu s dalšími více než dvaceti městy). Zprávy z úterního (28. 6.) večera sice hovořily o tom, že labouristická ministryně dopravy Michaeliová získala pro podporu zákona některé poslance z opoziční Sjednocené arabské kandidátky, ale hlavní překážka – odpor Likudu, potažmo pravicové národně-náboženské opozice nikoli z věcných, nýbrž prestižních důvodů – zůstává nezměněna.

 

Leda snad, že by koalice přistoupila na dřívější datum konání předčasných voleb: 25. říjen. Ona však preferuje 1. listopad. Proč vlastně pravice v opozici, především náboženská, upřednostňuje říjnový termín? To vysvětlil Eliav Breuer, parlamentní zpravodaj listu The Jerusalem Post v článku „Knesset dispersal stalls over party funding law“ (28. 6. 2022). Podle něj vůdce náboženských sionistů Bezalel Smotrič, který především lpí na volbách v říjnu, si je dobře vědom toho, že nemálo z jeho voličů patří mezi studenty náboženských učilišť (ješiv) – a ti budou 25. října ještě na podzimních prázdninách. Tudíž se budou moci ve dnech volna snáze „mobilizovat na jeho podporu“. Korespondent Breuer dodává, že ultraortodoxní spojenci Netanjahuova Likudu, ve stranách Šas a UTC, zpočátku nebyli proti pozdějšímu (listopadovému) termínu, ale jakmile byl Smotrič ve věci říjnového data aktivní, sami se zaktivovali, aby snad nevytvářeli dojem, že jim záleží na studentech ješiv méně než Smotričovi.

 

I s takovýmito aspekty politiky je zapotřebí v izraelské demokracii kalkulovat.

 

Další problém se vyskytl kolem již dohodnutého zvýšení příspěvků na financování politických stran. Podle koaličně-opoziční shody by mělo být navýšeno množství šekelů na tzv. finanční jednotku (FU) ze současných 1,4 milionu na 1,66 milionu pro příští volby.

 

K tomu nezbytné vysvětlení. Každá partaj, která se po volbách dostane do parlamentu, obdrží počet finančních jednotek vycházející ze vzorce

 

[0,5 . (ma + mb)] + 1, kde

 

ma … počet mandátů získaných v předchozích volbách

mb … počet mandátů získaných v aktuálních volbách

 

Příklad: Strana, která získala v předchozích volbách do Knesetu 10 mandátů a v nadcházejících volbách obdrží 4 mandáty, bude mít po volbách 10 + 4 = 14 x 0,5 = 7 + 1 = 8 FU. Bude-li 1 FU = 1,66 milionů šekelů, obdrží tato strana ze státního rozpočtu 13,28 milionu šekelů.

 

Zvýšení „hodnoty“ jednoho FU prosazovala především strana Likud (s odůvodněním, že jako jedna z mála organizuje vnitropartajní primárky, a to ji stojí spoustu peněz). Proti se ovšem postavila strana ministra financí Avigdora Liebermana (Yisrael Beiteinu); její poslanci v tom spatřují zbytečné mrhání veřejnými prostředky. Nakonec nebude tato norma spojena se schválením zákona o rozpuštění Knesetu: sejde se tříčlenná rada, která je ze zákona oprávněna  záležitostí FU se zabývat; verdikt má oznámit ve středu 29. června kolem poledne.

 

Obstrukce Likudu v záležitosti rozpuštění Knesetu a zákonů, které by měly být do konce jeho zkráceného funkčního období ještě schváleny, může mít – a zřejmě mít bude – negativní vliv na snahy Izraele být přijat do amerického Visa Waver Programu VWP (v němž je i ČR), který umožňuje cestovat turistům a obchodníkům do USA na dobu 90 dnů bez nutnosti pořídit si vízum. Izrael v tomto programu zatím není, nicméně vláda (zejména ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedová) na tom usilovně pracuje. Je ovšem zapotřebí schválit dva důležité zákony, aby se v programu VWP mohlo pokročit – a také zde se opoziční Likud z politických důvodů (nikoli že by s účastí Izraele ve VWR nesouhlasil) staví proti. Server The Times of Israel 28. června napsal („US embassy urges opposition MKs to support bills needed for Visa Waiver Program“), že do věci se dokonce vložil bezprecedentním způsobem americký velvyslanec v Izraeli Tom Nides, který 28. června na svém Twitteru napsal:

 

Od chvíle, kdy jsem přijel, pracuji nepřetržitě na tom, abych pomohl Izraeli splnit všechny náležitosti pro zapojení do Visa Waiver Programu. Teď neztrácejte rychlost! Pomůže to izraelským občanům cestovat do USA – dejte je na první místo!

 

Ačkoli nikoho nejmenoval, kdo zná poměry na současné izraelské politické scéně dobře ví, komu svá slova adresoval. Předtím ministryni Šakedovou upozornil, že nepřijetí potřebné legislativy by znamenalo výrazné zpoždění vstupu Izraele do programu. Načež Šakedová sdílela na svém Twitteru anglicky psaný velvyslancův post (výše citovaný) a hebrejsky k tomu připsala: „V angličtině snad opoziční členové Knesetu lépe pochopí, jak důležitý je tento zákon pro občany Izraele.“

 

Takové jsou mnohovrstevnaté souvislosti rozhodnutí koalice přistoupit k rozpuštění Knesetu a vyhlásit předčasné volby. A čas se krátí. Nebude-li zákonodárný sbor rozpuštěn do 30. června, přestane platit zákon rozšiřující izraelskou civilní legislativu na obyvatele židovských osad v Judeji a Samaří a zhruba půl milionu lidé se tak ocitne v situaci, kterou ministr spravedlnosti Gideon Saar označil jako „právní limbo“.

 

Stále ale není nic ztraceno. Středa 29. června 2022 bude klíčovým dnem.

 

(Pokračování příště)

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 28.6.2022 23:01 | karma článku: 6,51 | přečteno: 94x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 4x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,37 | Přečteno: 69x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal