Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

WCC: Otazníky kolem nového generálního tajemníka

WCC je anglická zkratka Světové rady církví, mezinárodní ekumenické organizace sdružující na 350 křesťanských církví mimo církve římskokatolické. Mezi členy patří také čtyři denominace z České republiky.

 

S přesahem na Slovensko. Jmenovitě českoslovenští husité, českobratrští evangelíci, čeští a slovenští pravoslavní a slezští luteráni.

 

V pátek 17. června 2022 si WCC zvolila nového generálního tajemníka. Stal se jím profesor teologie Jerry Pillay z JAR, člen tamní Sjednocené presbyterní církve. Funkce se ujme od začátku roku 2023.

 

Pozoruhodné je, že týden po jeho zvolení (23. 6. 2022) se na webu WCC objevil vysvětlující článek „Regarding false media reporting on Israel and Dr Pillay“, v jehož perexu čteme, že od zvolení Reverenda Pillaye do funkce vyjádřila především židovská média obavy týkající se jeho postoje k Izraeli, židovským komunitám a jejich víře. V článku je něco takového odmítnuto: Reverend Pillay ujišťuje, že pod jeho vedením bude WCC usilovat o srdečné vztahy s židovskými komunitami, přičemž tyto vztahy hodlá podporovat. Jasně se vyslovil proti antisemitismu. Podle jeho slov by WCC nezvolila do svého čela člověka, který by jakýmkoli způsobem praktikoval nebo v kázání podporoval antisemitismus. Ujistil: „Nemám žádný problém s tím, aby si židovská komunita zachovala svoji identitu, náboženské přesvědčení, hodnoty a komunitu.“

 

Tak o co vlastně jde? Proč je na webu WCC onen vysvětlující článek?

 

Kontroverzi kolem Reverenda Pillaye se věnuje text na internetových stránkách listu The Jerusalem Post publikované 23. června („Jewish leaders slam pro-BDS new leader of World Council of Churches“). Píše se v něm, že židovští lídři kritizuji reverenda Pillaye kvůli jeho postojům ve prospěch antiizraelského hnutí BDS.

 

The Jerusalem Post se opírá o report monitorovací organizace CAMERA, která uvádí, že v roce 2014 vystoupil reverend Pillay na akci Presbyterní církve USA s přednáškou „Apartheid ve Svaté zemi“. Zde řekl: „V zájmu spravedlivého míru možná budeme muset podporovat hnutí BDS. Možná budeme muset jít proti těm, které nechceme izolovat, ale možná budeme muset říci Luterovými slovy Tady stojím, nemohu jinak. Bože, pomoz mi.“
Poté, co v roce 2012 skupina jihoafrických církevních hodnostářů včetně reverenda Pilllaye navštívila Izrael a Palestinskaarabskou autonomii, zveřejnila protiizraelské prohlášení, v němž je uvedeno: „Palestinci včetně křesťanů žádají svět o zavedení ekonomických, kulturních a jiných forem bojkotu, stažení investic a sankcí (proti Izraeli – LS) – je to strategie, která pomohla ukončit apartheid v Jižní Africe. Jsme přesvědčeni, že na Izrael musí být vyvíjen maximální tlak, aby dodržoval mezinárodní právo.“
Vysoký představitel mezinárodní židovské organizace Bnai Brith David Michaels zareagoval na Pillayovo zvolení do čela WCC poznámkou, že reverend „má problém s Židy – alespoň s těmi, kdo podporují sionismus, což není nic jiného než víra v právo Izraele na existenci“. Michaels dodal, že za normálních okolností by se jako představitel židovské komunity nevyjadřoval ke zvolení lídra křesťanské ekumenické organizace. Má-li ale ochrana rovnosti, důstojnosti a bezpečí Židů být v souladu se skutečným ekumenismem a usilováním o lidská práva, pak povýšení reverenda Pillaye (do čela WCC) představuje riziko v podobě poškození věci sociální spravedlnosti. Michaels citoval Pillayův článek z roku 2016, v němž přirovnal Stát Izrael k jihoafrickému apartheidu a psal o „vylučovacím a násilném charakteru izraelského sionistického projektu“. Vedle toho připomněl Michaels reverendovy výroky o tom, že „židovské vedení“ (myšleno sionistické) pomohlo ovlivnit evropský nacionalismus a kolonizaci se společným záměrem založit Stát Izrael, a to nikoli v malé židovské vlasti předků, ale „v zemi Palestina“. Ne příliš srozumitelné, ale zjevně antisionistické a tedy antižidovské uvažování.

 

Do debaty o reverendu Pillayovi se zapojil Warren Goldstein, vrchní jihoafrický rabín. The Jerusalem Postu řekl, že jako nejvyšší představitel židovské komunity v JAR stál v čele těch, kdo odmítají falešné a urážlivé obvinění, že Izrael je státem apartheidu. Reverenda vyzval, aby odvolal své prohlášení z roku 2016 obviňující Izrael z praktikování politiky apartheidu a vyzývající k bojkotu židovského státu. Vrchní rabín Goldstein zastává názor, že tvrzení o Izraeli jako státu apartheidu představuje hrubé hanobení židovského republiky a současně je urážkou obětí skutečného apartheidu.

 

Představuje tedy osoba reverenda Pillaye v čele WCC problém? Rozhodně ano – netvrdím, že ve vtahu ke všem Židům, ale bezpochyby ve vztahu k Izraeli a Židům hlásícím se k sionismu. Neboť Stát Izrael a sionismus jsou spojité nádoby. A co horšího, problém nepředstavuje pouze reverend, ale vlastně celá WCC. Důkaz poskytl sám J Pillay, když podle citovaného článku publikovaného na webu WCC řekl, že plně stojí za politikou WCC ve Svaté zemi, naposledy prezentovanou 18. června 2022 v prohlášení ústředního výboru organizace. To, ačkoli je věnováno „hrozbám pro spravedlivý mír v Izraeli a Palestině“, nelze vnímat jinak než jako jednostranně protiizraelské. Ústřední výbor WCC, k jehož členům patří dle webu organizace i Martina V. Kopecká, populární farářka Církve československé husitské, vyzval vládu a úřady Izraele, aby zajistily stejná lidská práva pro všechny, na něž se vztahuje jejich právní odpovědnost, a zajistily, aby byla vyvozena odpovědnost za útoky a porušování lidských práv páchaných proti Palestincům, svatým místům, kostelům, křesťanským komunitám, muslimům a dalším skupinám a aby zajistily volný přístup do prostor náboženských obřadů a ke svatým místům.

 

Žádnou takovou výzvu ovšem WCC neadresuje Palestinské autonomii, ať už jde o největší hrozbu pro spravedlivý mír – arabský antiizraelský terorismus, anebo nerespektování práva Židů modlit se na Chrámové hoře.

 

Místo toho ústřední výbor WCC zopakoval svoji „stálou výzvu“ – ukončit okupaci. Jako by křesťané sdružení ve WCC nevěděli, že to, co nazývají souslovím „ukončení okupace“, tedy stažení Izraele a všech Židů zpět za demarkační linii z let 1949-1967, nepředstavuje více míru, ale méně – a naopak nikoli méně teroru, ale více, stejně tak jako méně lidských práv a méně náboženské svobody. Anebo si snad WCC v čele s reverendem Pillayem (od roku 2023) myslí, že když Arabové ovládnou celé Předjordánsko (jako jim nyní patří Pásmo Gazy), budou mít Židé svobodný přístup k tamním svatým místům, k nimž patří Jeskyně patriarchů v Hebronu nebo hrob Josefa u Náblusu? Až tak neprozíraví jistě nejsou, pouze hrají svoji politickou antiizraelskou a antisionistickou hru. Z důvodů, kterým jako křesťan nerozumím.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 24.6.2022 22:27 | karma článku: 10,96 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,53 | Přečteno: 129x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal