Na okraj kauzy Dozimetr

22. 06. 2022 10:31:21
Valí se to na nás ze všech stran. Hlubuček, Gazdík, Rakušan. V tom jedna sebevražda. Vazební stíhání. Souběžně další odsouzení Ratha. V čase minulém i přítomném: korupční aféry napříč politickým spektrem.

Provázejí nás od obnovení demokracie jako nežádoucí průvodní jev tržní ekonomiky. Že nás nemohly minout, ví každý, kdo zná Bibli. Píše se v ní o nich. Nepřímo, ale pravdivě. I o jejích aktérech.

Apoštol Pavel v prvním dopise svému spolupracovníkovi Timoteovi konstatuje: „Kořen zajisté všeho zlého jestiť milování peněz, kterýchžto někteří žádostivi jsouce, pobloudili od víry a sami se naplnili bolestmi mnohými.“ (Kapitola 6, verš 10 – text dle Bible kralické.)

V korupčních kauzách české postkomunistické společnosti nejde, pravda, o víru – ale to druhé souhlasí. Vyprávět by mohli odsouzení, kteří se „sami naplnili bolestmi mnohými“ – poznali zamřížovaná okna zevnitř. Proč? Protože se zamilovali do peněz. Ano, potřebujeme je, jsou nedílnou a nezbytnou součástí naší každodennosti, ale začneme-li je milovat, snadno sejdeme na scestí. Tedy přesněji ti, kdo jsou v pozici, v níž platí, že velká příležitost dělá velké zloděje. Čím větší, tím nenasytnější. A s jídlem roste chuť. Tak dlouho, až se ucho utrhne.

Není rozdílu mezi levicí a pravicí, dnešní koalicí a zítřejší opozicí a naopak. Potenciálně ohroženi jsou všichni, mnozí podlehnou.

Má to i svoji zábavnou dimenzi. To když slyšíme ty, kdo momentálně nejsou v hledáčku orgánů činných v trestním řízení, anebo dokonce byli už dříve lapeni (to je pak excelentní chucpe), jak se povyšují nad ty, koho muži v kuklách právě odvedli v poutech. Taková pošetilost! Vždyť hned zítra mohou být oni sami, pokud se tak už nestalo, členy tohoto "klubu majitelů džbánu bez ucha". Za ty tři dekády svobody a demokracie bychom našli jen málo stranických formací s čistým štítem. Dnes VIP, zítra obžalovaný a pozítří usvědčený gauner.

Hovoříme tu o korupci, ale nejde jen o ni. Kolik jsme už zažili samozvaných spasitelů, bojovníků proti dinosaurům (aby pak s nimi ochotně usedli ve vládě), všelijakých akcí Čisté ruce, pseudovlastenců, podporujících v rámci boje proti válce válečného agresora, i zlodějů volajících chyťte zloděje.

Vskutku „hezky“ se poslouchá, když expremiér Babiš, kterého čeká v září soud ve vlastní kauze – podezření na dotační podvod -, vypráví do médií, že ministr Gazdík má tunu másla na hlavě, ministr Rakušan že je hlavou hydry a premiér Fiala že schvaluje mafiánské a loupežnické praktiky hnutí STAN. Uvědomuje si vůbec všechny souvislosti a také to, jak zmíněná slova vyřčená z jeho úst působí na lidi, kteří si zachovali zdravý úsudek a nenechají se „opít koblihou“? Asi ne, jinak by se tak hloupě neshazoval.

Zvykli jsme si. Současná aféra STANu je možná dalším zklamáním, nikoli ale překvapením. Imunní vůči zlu korupce není nikdo, kdo věří opaku, podléhá sebeklamu. Ne všichni šli do polistopadové politiky s „listopadovými“ ideály; těch, kdo podlehli pokušení obohatit z cizího vlastní noru jsme zažili a zažíváme víc než dost.

Poučení? Dvojí. První – obecné: systém neměnit, ale zkvalitnit. Řečeno s Churchillem: Demokracie je nejhorší forma vlády, kromě všech ostatních. Druhé – osobní. Do politiky nevstupovat. Sám v ní člověk mnoho nezmůže. Pak spíše než zpívání s anděly zbývá vytí s vlky. Ne snad doslova, ale v nadsázce ano. Nezní to moc povzbudivě, ale taková je realita.

Mám v Kanadě bratrance, IT experta. Joe se jmenuje. Jednou mi u nich doma řekl: „Mohl jsem jet dělat zástupce naší firmy do Prahy. Odmítl jsem. Máte tam moc velkou korupci.“ Zamrzela mě ta slova. Zdálo se mi, že Joe přehání. Po čase jsem pochopil. Bohužel nepřeháněl. Jsme v tom bahně až po uši.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 22.6.2022 10:31 | karma článku: 24.38 | přečteno: 711x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...